Σημαντική ανακοίνωση για τον παρόντα δικτυακό τόπο

Ο παρών δικτυακός τόπος σταμάτησε να ενημερώνεται μετά την εφαρμογή του προγράμματος "Καλλικράτης" αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των δεδομένων του. Ο δικτυακός τόπος του Νέου Δήμου Χανίων που περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Κεραμιών, Νέας Κυδωνίας, Θερίσου, Σούδας και Χανίων βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.chania.gr.
Τηλέφωνο Δημοτικής Ενότητας Ελ. Βενιζέλου 2821 3 43800

Ο οικισμός αυτός, που αποτελεί και χωριστή ενορία, πήρε το όνομα του από τον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Αποτελείται από τα εξής τέσσερα μετόχια: Κάτω μετόχι Μουλά Χανούμης που το 1923 εγκαταστάθηκαν δεκαπέντε περίπου οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων, όλοι μέσα στα παλαιά σπίτια που κλείνει ο περίβολος του μετοχιού. Σήμερα όμως οι απόγονοι αυτών των οικογενειών και πολλοί ντόπιοι, ιδιαιτέρως Κεραμιανοί, έχουν οικοδομήσει έναν αρκετά μεγάλο οικισμό που φθάνει μέχρι την Ξυλοκαμάρα.

Το δεύτερο μετόχι είναι του Χάτζαλη. Αυτό αγοράστηκε και κατοικήθηκε από έξι Κισσαμίτες, οι οποίοι στην αρχή κατοίκησαν και αυτοί μέσα στο μετόχι. Τώρα έχουν αναπτύξει έναν αρκετά αξιόλογο οικισμό οι απόγονοι τους. Τα άλλα δύο μετόχια, του Φεσά και οι θόλοι, είναι ακατοίκητα με όλες τις συνέπειες της εγκατάλειψης.

Φωτογραφίες

Copyright © 2009 Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε και φιλοξενείται από την MSC AE.
Για την λειτουργεία της ιστοσελίδας χρησιμοποιείται Joomla! που είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL.