Σημαντική ανακοίνωση για τον παρόντα δικτυακό τόπο

Ο παρών δικτυακός τόπος σταμάτησε να ενημερώνεται μετά την εφαρμογή του προγράμματος "Καλλικράτης" αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των δεδομένων του. Ο δικτυακός τόπος του Νέου Δήμου Χανίων που περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Κεραμιών, Νέας Κυδωνίας, Θερίσου, Σούδας και Χανίων βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.chania.gr.
Τηλέφωνο Δημοτικής Ενότητας Ελ. Βενιζέλου 2821 3 43800

Ο παλιός οικισμός Νεροκούρου, βρίσκεται ανατολικά του οικισμού των Μουρνιών, στους πρόποδες του βουνού Μάλαξα, σε σημαντικό υψόμετρο ώστε να δεσπόζει του κάμπου και να παρέχει πανοραμική θέαση. Πριν την ανεξαρτησία στο Νεροκούρου, η πλειονότητα ήταν Τούρκοι, σε αντίθεση με τον Τζομπανά, όπου κατοικούσαν κυρίως Έλληνες.

Μπορούμε ωστόσο να διακρίνουμε έναν κεντρικό άξονα, που διασχίζει και τους δύο οικισμούς από ανατολή προς δύση. Επάνω του διακλαδίζονται προς βορρά και νότο, δρόμοι μικρού μήκους που οργανώνουν τις γειτονίες. Ξεκινώντας από ανατολικά συναντάμε: Τον δρόμο με τους τούρκικους καφενέδες, όπου έχει εξέχουσα θέση ο «ψηλός καφενές» διώροφο εγκαταλελειμμένο κτίσμα, αυστηρής γεωμετρικής δομής, με καλά διατηρημένη την επιμελημένη τοιχοποιία.

  1. Εγκαταλελειμμένο ελαιοτριβείο με κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και ημικυκλικό τόξο από λαξευτό πορόλιθο.
  2. Μικρό πλάτωμα στη θέση του παλιού τζαμιού που περιβάλλεται από κτίσματα χαρακτηριστικής τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.

 

 

Φωτογραφίες

Copyright © 2009 Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε και φιλοξενείται από την MSC AE.
Για την λειτουργεία της ιστοσελίδας χρησιμοποιείται Joomla! που είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL.