Επιστολές Δημάρχου Σούδας για το φρούριο Ιντζεδίν - 10/4/2009

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

            Στα διοικητικά όρια του Δήμου μας βρίσκεται το φρούριο Ιντζεδίν το οποίο το οποίο στα χρόνια της Ενετοκρατίας Αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού και ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζίζ Ιντζεδίν.

            Στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν φυλακή πολιτικών κρατουμένων.  Ο ρόλος του φρουρίου, ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, που με την αντίσταση τους πάλεψαν για τις δημοκρατικές τους ιδέες στάθηκε αφορμή για να περάσει στην ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου.

            Τα προηγούμενα χρόνια,  168 Βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου υπέγραψαν έκκληση για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του Φρουρίου Ιντζεδίν ως σύμβολο εθνικής αναφοράς, μνημείο ελευθερίας και δημοκρατίας καθώς και σύγχρονο χώρο πολιτισμού.

Ο Δήμος Σούδας αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του μνημείου αυτού για τον Τόπο, έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προσπάθειες  για τη διάσωση και συντήρηση του μνημείου  αυτού που καταρρέει από τον πανδαμάτορα χρόνο.

Έτσι αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καθώς και η απαραίτητη διαβούλευση με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου  για την παραχώρηση του.

 

Μάλιστα,  αναμένουμε εντός του τρέχοντος μηνός να ολοκληρωθεί η Προγραμματική Σύμβαση παραχώρησης για χρήση από το Δήμο μας,  που θα προβλέπει όμως  ότι, ο Δήμος Σούδας άμεσα  πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για καθαρισμό και συντήρηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του φρουρίου σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

             Γι' αυτές τις πρώτες και αναγκαίες παρεμβάσεις μας στο φρούριο Ιντζεδίν σας ζητάμε όπως μας διαθέσετε από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 300.000€  προκειμένου ο χώρος του φρουρίου να καθαριστεί  καθώς και  να προβούμε στις απαραίτητες & αναγκαίες  ενέργειες συντήρησης και επισκευής του.  

            Ταυτόχρονα ο Δήμος Σούδας  θα καταβάλλει όλες εκείνες τις ενέργειες για χρηματοδότηση του έργου από εθνικούς & κοινοτικούς πόρους προκειμένου το φρούριο Ιντζεδίν να αποτελέσει ένα πολιτισμικό Συνεδριακό Κέντρο όσο και μουσείο σύγχρονης ιστορίας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού Χανίων. 

            Τέλος, επειδή ο χώρος του Ιντζεδίν αποτελεί μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας καθώς  και  σύμβολο εθνικής αναφοράς, σας ενημερώνουμε ότι θα αποστείλουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στους εκπροσώπους του καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων επιστολή στην οποία θα ζητάμε τη στήριξη και τη  συμπαράσταση τους. 

 

 

Επιστολή προς Πρόεδρο της Βουλής

 

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου

            Στα διοικητικά όρια του Δήμου μας βρίσκεται το φρούριο Ιντζεδίν το οποίο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε μαζί με άλλα δύο σωζόμενα φρούρια ( Κάστρο Σούδας και Παλαίκαστρο) ένα από τα κυριότερα αμυντικά έργα που θωράκιζαν το σπουδαιότερο φυσικό λιμάνι του Νησιού, το λιμάνι της  Σούδας.

                        Το φρούριο αυτό που ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζίζ Ιντζεδίν, χρησιμοποιήθηκε στα μεταγενέστερα χρόνια ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών.

            Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1903) ο Ελευθέριος Βενιζέλος γνώρισε για 15 ημέρες το αφιλόξενο περιβάλλον των φυλακών του φρουρίου. Στην περίοδο της δικτατορίας του Θ. Πάγκαλου, το 1924, κρατήθηκε στις φυλακές μεγάλος αριθμός πολιτικών αντιφρονούντων. Ενώ στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής και στα πρώτα χρόνια του εμφυλίου οι φυλακές δε λειτούργησαν. Το κάτεργο του Ιντζεδίν άνοιξε και πάλι  στο τέλος του εμφυλίου όταν από το κολαστήριο της Γυάρου μεταφέρθηκαν το 1948 οι πρώτοι κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι. Έτσι από τα σκοτεινά και ανήλιαγα μεσαιωνικά μπουντρούμια του τις επόμενες δεκαετίες πέρασαν εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Ο τελευταίος μάλιστα ρόλος του φρουρίου, ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, που με την αντίσταση τους πάλεψαν για τις δημοκρατικές τους ιδέες στάθηκε αφορμή για να περάσει στην ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου (οι ταινίες "Μέρες του 36" και "Τα πέτρινα χρόνια" έχουν βασικές αναφορές και πλάνα από το χώρο του Ιντζεδίν).

            Ο Δήμος Σούδας αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του μνημείου αυτού για τον Τόπο, έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προσπάθειες  για τη διάσωση και συντήρηση του μνημείου  αυτού που καταρρέει από τον πανδαμάτορα χρόνο.

                        Έτσι αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καθώς και η απαραίτητη διαβούλευση με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου  για την παραχώρηση του. Μάλιστα,  αναμένουμε εντός του τρέχοντος μηνός να ολοκληρωθεί η Προγραμματική Σύμβαση παραχώρησης για χρήση από το Δήμο μας,  που θα προβλέπει όμως  ότι, ο Δήμος Σούδας άμεσα  πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για καθαρισμό και συντήρηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του φρουρίου σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.  Γι' αυτές τις πρώτες και αναγκαίες παρεμβάσεις μας στο φρούριο Ιντζεδίν  έχουμε αποστείλει σχετική επιστολή για χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος “ΘΗΣΕΑΣ” προς τον Υπουργό Εσωτερικών καθηγητή κ Προκόπη Παυλόπουλο.

                        Ταυτόχρονα ο Δήμος Σούδας  θα καταβάλλει όλες εκείνες τις ενέργειες για χρηματοδότηση του έργου από εθνικούς & κοινοτικούς πόρους προκειμένου το φρούριο Ιντζεδίν να αποτελέσει ένα πολιτισμικό Συνεδριακό Κέντρο όσο και μουσείο σύγχρονης ιστορίας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού Χανίων. 

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

                        Την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο 168 Βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου υπέγραψαν έκκληση για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του Φρουρίου Ιντζεδίν ως συμβόλου εθνικής αναφοράς, μνημείο ελευθερίας και δημοκρατίας καθώς και σύγχρονο χώρο πολιτισμού. Η  ενέργεια αυτή ενδυνάμωσε το διεκδικητικό μας πλαίσιο και ένα πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας, για παραχώρηση του φρουρίου στο Δήμο Σούδας,  ικανοποιήθηκε, με την παραχώρηση από την ΚΕΔ  για χρήση από το Δήμο μας,  όπως σας αναφέραμε παραπάνω.

            Με δεδομένη  την πολιτική, ιστορική και πολιτιστική  σπουδαιότητα του μνημείου  για τον Τόπο μας, ζητάμε από εσάς όπως επικαιροποιηθούν τόσο  η προηγούμενη έκκληση για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του Φρουρίου Ιντζεδίν ως συμβόλου εθνικής αναφοράς όσο και οι προτάσεις των Βουλευτών του Κοινοβουλίου.

                        Βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε τόσο εσείς ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου όσο και οι Κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι στο αίτημα μας, σας ευχαριστούμε θερμά.