Πολιτιστικός Σύλλογος «Τσικαλαριά»

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Τσικαλαριά ιδρύθηκε το 1999 με έδρα το τοπικό διαμέρισμα των Τσικαλαριών και με σκοπό τη διατήρηση και τη διάσωση της λαϊκής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αρμονική ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μελών και άλλων μορφωτικών και πολιτιστικών συλλόγων.

 

Δραστηριότητες - Πόροι του Συλλόγου

Συνεργασία με επιστημονικούς, πνευματικούς οργανισμούς. Δημιουργία στενών σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και διάδοσης του πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του. Διαφωτισμός της κοινής γνώμης και ζύμωση των μελών του για τα προβλήματα του τόπου.

 

Δράσεις - Εκδηλώσεις

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με αναφορές στα ήθη, τα έθιμα, τους ανθρώπους, τις ομάδες ή τους συλλόγους του παρελθόντος που έζησαν και προσέφεραν στον τόπο με την παρουσία και τα έργα τους στην πολιτιστική ζωή.

 

Τα τελευταία τρία χρόνια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, γίνονται εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Μικρασιάτες που ζουν στα Τσικαλαριά όπως επίσης την άνοιξη, λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, πραγματοποιείται η Γιορτή του Ανθόνερου, όπου αναβιώνεται ο τρόπος απόσταξης και παρασκευής του ανθόνερου από άνθη νεραντζιάς.

 

Διοργανώνονται εκδρομές επιμορφωτικού χαρακτήρα και εκδίδονται έντυπα καθώς επίσης και ημερολόγια αφιερωμένα στο δημοτικό σχολείο των Τσικαλαριών. Οι ντόπιοι έχουν αγκαλιάσει το σύλλογο και βοηθούν ενεργά στις εκδηλώσεις, ιδιαίτερα οι γυναίκες και η νεολαία. Ο ισόγειος χώρος του πρώην κοινοτικού γραφείου ανακατασκευάστηκε και χρησιμοποιείται σαν << στέκι νεολαίας >> αλλά και ως χώρος για τις πολιτιστικές, κοινωνικές εκδηλώσεις.

 

Ανάλογα με τη μορφή της εκδήλωσης ο χρόνος προετοιμασίας κυμαίνεται από πέντε έως είκοσι μέρες. Περίπου εκατό (100) άτομα εκτός του Δ.Σ. του συλλόγου είναι παρόντα και ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις. Συμπαραστάτες στις προσπάθειες και οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι που ανήκουν στο Δήμο Σούδας: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απτέρας. Συμμετέχουν επίσης και κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα από την πόλη των Χανίων. Η πιο μεγάλη παρουσία υπάρχει στην απόσταξη του ανθόνερου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την άνοιξη ( το 2005 ήταν η τρίτη συνεχόμενη ). Χορηγοί των προσπαθειών είναι ο Δήμος Σούδας, η Εκκλησία, επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στα όρια της πρώην κοινότητας Τσικαλαριών και κάτοικοι του χωριού.

 

Διοικητικό Συμβούλιο ( όπως προέκυψε από τις εκλογές το 2008)

Πρόεδρος:

 

Παπαδάκης Νίκος

Αντιπρόεδρος: Τζουγκράκης Κώστας
Γραμματέας: Μουμούρης Σπύρος
Ταμίας: Xειλαδάκης Στέλιος
Μέλη:

Παπαδεράκης Χάρης

Μπαγάκης Νίκος

Σκορδύλης Μανώλης