Πολιτιστικός - Επιμορφωτικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος 'ΤΑ ΑΠΤΕΡΑ'

Ο Σύλλογος "ΤΑ ΑΠΤΕΡΑ" ιδρύθηκε το 1992, από τη δραστήρια κ. Σοφία Παν. Κελαιδή. Έχει έδρα την πρώην κοινότητα Καλαμίου - Μεγάλων Χωραφιών δίπλα στην αρχαία πόλη της Απτέρας. Στο διάστημα της λειτουργίας του, ο σύλλογος έχει δημιουργήσει το μνημείο πεσόντων, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Μεγάλων Χωραφίων και έχει τοποθετήσει καλλωπιστικά φυτά σε διάφορα σημεία του χωριού. Συνεργάζεται στενά με το Δήμο Σούδας και συμμετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται κατά καιρούς, όπως παραστάσεις, συναυλίες, παραδοσιακά πανηγύρια (Καθαρή Δευτέρα, γιορτή Κλήδονα) κ.α.

 

Σκοποί του Συλλόγου

Α) Η ανάπτυξη αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και αλληλοεκτίμησης ανάμεσα στους κατοίκους και φίλους της κοινότητας.

Β) Ο αγώνας για την προώθηση των προβλημάτων του χωριού και την θέσπιση κοινωνικών μέτρων από την πολιτεία για την καλύτερη επίλυσή τους.

Γ) Δραστηριοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της λαϊκής παράδοσης γενικότερα, αλλά και για την κοινότητα καθώς και η βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος και των τοπικών συνθηκών ζωής και ψυχαγωγίας.

Δ) Η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του χωριού και ιδιαίτερα των νέων και η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων για την λύση των προβλημάτων του χωριού ειδικά και γενικότερα για την προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της προόδου του τόπου.

 

Από το 2005 εκδίδει το ημερολόγιο κάθε έτους αφιερωμένο στην ιστορία και το περιβάλλον του τόπου και καθιερώνει εκδρομές και προβολές ταινιών για την ψυχαγωγία των κατοίκων.

 

Άμεσοι στόχοι του Συλλόγου είναι η αξιοποίηση χώρων και μνημείων της κοινότητας, όπως το Δημοτικό Σχολείο Καλαμίου, το τούρκικο Χαμάμ, το εργοστάσιο ελαιολάδου κ.ά.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει ως εξής:

 

Πρόεδρος: 
Δουσεμερτζής  Μανούσος
Αντιπρόεδρος: Μαρινάκης Αντώνης,
Γραμματέας: Μεροδουλάκη Πολέντα Μαρία,
Ταμίας: Κελαϊδής Μανώλης  
Μέλη:

Κελαϊδή Άννα Μαρία,  Στάθης Τριαντάφυλλος,   Παπαδάκης Νίκος