Πολιτιστικές δραστηριότητες

Στο Δήμο Σούδας πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ετήσια βάση και στα τρία Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου με επίκεντρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Απτέρας.

 

Το πρόγραμμα διαφοροποιείται ετήσια ανάλογα με τις ανάγκες.

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανώνονται επίσης από, το Κ.Α.Π.Η. Σούδας, την Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη, τα σχολεία του Δήμου, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς της περιοχής.

 

Ετήσια πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ποιητικές βραδιές και εκδηλώσεις που αφορούν την ιστορία και την παράδοση του τόπου.

 

Καθιερωμένες Εκδηλώσεις - Θεσμοί

 

Στο Δήμο Σούδας την τελευταία δεκαετία έχουν καθιερωθεί πλέον ως θεσμός εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση με εξαιρετική επιτυχία και ανταπόκριση από τους κατοίκους.

 

Στην περιοχή της Κάτω Σούδας πραγματοποιείται στα τέλη Αυγούστου η γιορτή της σαρδέλας με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας. Η εκδήλωση αυτή βασίζεται στην αλιευτική και Μικρασιατική παράδοση του τόπου και προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

 

Πραγματοποιούνται επίσης Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα και για όλες τις ηλικίες με αποκορύφωμα τα "κούλουμα" της καθαρής Δευτέρας στο Κάστρο της Απτέρας.

 

Η Ναυτική Εβδομάδα τελείται κάθε δύο χρόνια σε συνεργασία με το Ναύσταθμο Κρήτης και περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων που έχουν ως απώτερο σκοπό να συσφίξουν τις σχέσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού με τον κοινωνικό περίγυρο. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στα μνημεία του Δήμου μας (Φρούριο Ιντζεδίν, Παλαίκαστρο, Νησίδα Σούδας).

 

Ενδιαφέρον για τους επισκέπτες παρουσιάζουν επίσης τα πανηγύρια της περιοχής (Αγίου Νεκταρίου, Αγίου Αντωνίου κ.α.) τα οποία αποτελούν μια γνήσια αποτύπωση της λαϊκής παράδοσης του τόπου, όπως επίσης πραγματοποιείται την άνοιξη «η Γιορτή του Ανθόνερου», όπου αναβιώνεται ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης και παρασκευής του από άνθη νεραντζιάς.