Φυσική Γεωγραφία

 

Ο όρμος της Σούδας εξαιτίας του γεωγραφικού προσανατολισμού του είναι ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου καθώς σχηματίζεται ανάμεσα στις Βόρειες προσβάσεις των Λευκών Ορέων από το Νότο και το Ακρωτήρι από το Βορρά.

 

Καταλαμβάνει θαλάσσια έκταση είκοσι ενός (21) περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει μήκος ακτών περίπου 13 ναυτικά μίλια. Ο μυχός του απέχει από την είσοδο 4,6 ναυτικά μίλια και το πλάτος του κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,8 ναυτικών μιλίων. Το σχετικά μικρό άνοιγμα της εισόδου του (1,4 ν.μ. ), κλείνεται από τη νησίδα «Σούδα» , και περιορίζεται στα 0,85 ν.μ.. Οι γύρω από τον κόλπο απότομες ακτογραμμές συνεχίζουν με την ίδια κλήση πρανούς και κάτω από τον ίσαλο της θάλασσας.

 

Έτσι τα βάθη αυξάνονται απότομα και έχουν σαν αποτέλεσμα προς το μέσο περίπου του ανατολικού μισού του κόλπου, να φτάνουν τα διακόσια δέκα μέτρα (210) μέτρα. Ο μεγάλος όγκος των «Λευκών Ορέων» που εκτείνεται προς τα Νότια σε συνδυασμό και με τα υψώματα του Ακρωτηρίου (Σκλόκα 526 μ.) και του Δραπάνου (Δραπανοκεφάλα 527 μ.) δημιουργούν φυσικά εμπόδια, που προκαλούν αφενός μεν την εξασθένιση των ανέμων αφετέρου δε, τη μεταστροφή τους. Στο βάθος του κόλπου εκβάλλει ο χείμαρρος Μορώνης. Η εκβολή του χειμάρρου αυτού αποτελεί ένα θαυμάσιο υδροβιότοπο καθώς φιλοξενεί μεταναστευτικά πουλιά που χρησιμοποιούν το χώρο αυτό ως ενδιάμεσο σταθμό ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική.

 

Η σπουδαία γεωγραφική θέση του λιμανιού της Σούδας καθώς και οι φυσικές του δυνατότητες προδιαγράφουν τις αναπτυξιακές του προοπτικές και το σημαντικό οικονομικό του ρόλο στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Εξάλλου εξαιτίας της δεσπόζουσας γεωγραφικοπολιτικής του θέσης διαδραμάτισε διαχρονικά σημαντικότατο ιστορικό, εθνικό και πολιτικό ρόλο στη πορεία της χώρας. Σήμερα στο κόλπο της Σούδας φιλοξενούνται ο Ναύσταθμος Κρήτης και η Αμερικανική Βάση