main contentSKIP_TO_MAIN_CONTENT}
top of page
\"random

Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας

map

Η Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Νέας Κυδωνίας βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Νομού Χανίων και εκτείνεται από το δυτικό άκρο της πόλης των Χανίων έως και το Δήμο του Πλατανιά με τον και οποίο συνορεύει.

Μετά την εφαρμογή του Προγράμματος "Καλλικράτης", η Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας αποτελείται πλέον από τρεις Δημοτικές Κοινότητες και μία Τοπική Κοινότητα, οι οποίες είναι:

  • η Δημοτική Κοινότητα Γαλατά, (Πληθ. 3.166 κατ., απογραφή 2011)
  • η Δημοτική Κοινότητα Δαράτσου, (Πληθ. 4.732 κατ., απογραφή 2011)
  • η Δημοτική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας, (Πληθ. 2.005 κατ., απογραφή 2011)
  • η Τοπική Κοινότητα Σταλού (Πληθ. 868 κατ., απογραφή 2011)

Η Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας είναι μια παραθαλάσσια περιοχή, κατ' εξοχήν τουριστική, με μόνιμο πληθυσμό 10.771 κατοίκους (απογραφή 2011), που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται από έλληνες και ξένους επισκέπτες. Κυκλώνεται από 12,5 χιλιόμετρα πανέμορφες παραλίες, που κάθε χρόνο βραβεύονται με Γαλάζιες Σημαίες. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι: Των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Μαρίνας, του Σταλού και της Χρυσής Ακτής.

Σε όλη τη βόρεια έκταση βρίσκονται τουριστικά καταλύματα όλων των κατηγοριών, από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία και τουριστικές βίλες, δυναμικότητας 15.000 περίπου κλινών. Αξιοσημείωτη είναι η  φυσική ομορφιά της περιοχής.

Οι Άγιοι Απόστολοι, μια έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, αποτελούμενη από 4 κολπίσκους, 3 χερσονήσους κι ένα πανέμορφο άλσος προσφέρεται για αναψυχή, ενώ παράλληλα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Το νησί των Αγίων Θεοδώρων (Θόδωρου) που βρίσκεται απέναντι από την πλέον τουριστική περιοχή του Δήμου Χανίων, την Αγία Μαρίνα έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο οικολογικό σύστημα, καθώς αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως ο κρητικός αίγαγρος (κρι-κρι), ενώ στις παραλίες της Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας φυτρώνει το σπάνιο κρινάκι της θάλασσας και ζει η χελώνα καρέτα-καρέτα.

Πλούσια είναι και η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Κάθε χρόνο στην επέτειο της Μάχης του Γαλατά, μία από τις μεγαλύτερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιούνται ιστορικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν βετεράνοι και επίσημες αντιπροσωπείες των χωρών που έλαβαν μέρος (Μεγάλη Βρετανία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία). Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα τόσο στο μνημειακό συγκρότημα, όσο και στην πλατεία του Γαλατά, που βρίσκεται το Μουσείο της Μάχης της Κρήτης.

Άλλες σημαντικές εκδηλώσεις είναι το πανηγύρι στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, καθώς και στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο ομώνυμο νησί, και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε αυτό με καραβάκια. Επίσης στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πολυάριθμες και σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις στα γήπεδα ποδοσφαίρου, beach volley και ρακέτας του Δήμου που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.

Επίσης πραγματοποιούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές-θεατρικές παραστάσεις) στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Καλοκαιριού που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων. Αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα των πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων της περιοχής -που με την αρωγή και του Δήμου- οργανώνουν εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, συμβάλλοντας στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της παράδοσης και της κληρονομιάς του τόπου μας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας μπορείτε να αντλήσετε από τον δικτυακό τόπο του πρώην Δήμου Νέας Κυδωνίας

Παραλία Αγίας  Παραλία Άγιοι Απόστολοι Παραλία Χρυσή Ακτή

#Νέα Κυδωνία

logo imageσυμβαίνει

Εκλογή μέλους Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Χανίων: Στις 21/3/2018
Δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 21/3/2018
Διοργάνωση Εκπαιδευτικών Δράσεων με αφορμή τον εορτασμό της "Παγκόσμιας Ημέρας Νερού"
«Ο Δικός μας Ήλιος»: Διαγωνισμός ζωγραφικής από τον Δήμο Χανίων & την ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ
Eκδήλωση για τον ποιητή Μιχάλη Γκανά: Στις 21/3/2018 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Σύγκληση Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Χανίων: Στις 22/3/2018
Α. Μίλερ “Ψηλά από τη γέφυρα”: Στο θέατρο "Δ. Βλησίδης"
Διήμερες εκδηλώσεις, στις 27 & 28/3/2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων
«Άνοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2018»
Τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας – Κ.Δ.ΑΠ. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων “γελάνε με την καρδιά τους”
Κάλεσμα για ανανέωση αδειών πωλητών λαϊκών αγορών και στάσιμων και πλανόδιων εμπόρων.