Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012

20/8/12 Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής IN SITU στο Κ.Α.Μ. για 11η συνεχή χρονιά: Από τον Δήμο Χανίων και τη K.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. –Κ.Α.Μ.

20.08.2012 | Ώρα δημοσίευσης: 01:08

Ο  Δήμος Χανίων και η   Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – ΚΑΜ   για 11η συνεχή χρονιά πραγματοποιούν  το Θερινό Πειραματικό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Θεωρίας και Πράξης «ΙΝ SITU», που θα διεξαχθεί  από 22 – 30 Αυγούστου 2012 , στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου σήμερα 20/8/12 στο Δημαρχείο Χανίων, η Πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. –Κ.Α.Μ. κα Νάνσυ Αγγελάκη.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν οι Βασιλική Πετρίδου  και Παναγιώτης Πάγκαλος, καθηγητές  του Πανεπιστημίου Πατρών  .

Στο εργαστήρι in situ 2012, διακεκριμένοι επιστήμονες θα μας μιλήσουν για τα «Ελεγχόμενα Πεδία - Αυτόνομα δωμάτια» και  θα αναφερθούν  στο θεωρητικό πλαίσιο του κελιού σήμερα, των νέων σημασιών που λαμβάνει ο εγκλεισμός στην μετα - δικτυακή εποχή, ενώ στο πρακτικό μέρος θα δοθεί έμφαση στον πραγματικό σχεδιασμό ενός αυτόνομου δωματίου ή ενός κελιού συνέχισε η κα  Αγγελάκη .

 Επεσήμανε ακόμη, ότι οι  συμμετέχοντες θα κληθούν να σχεδιάσουν μια ελάχιστη, απομονωμένη κάψουλα που προσφέρει μέγιστη δυνατότητα "ευχάριστης" απομόνωσης, και  θα ολοκληρώσουν τη μελέτη τους σε ένα μοντέλο από μια συνεπτυγμένη "κατάσταση δωμάτιο" και ορισμένα γραμμικά σχέδια που περιγράφουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του  .

Η κα Βασιλική Πετρίδου  ανέφερε ότι είναι το πρώτο εργαστήριο  Αρχιτεκτονικής που απέκτησε θεσμικό χαρακτήρα και αποτελεί ένα γόνιμο χώρο προβληματισμού και έρευνας. Στηρίχτηκε από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, την ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και τις αρχιτεκτονικές σχολές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Tο εργαστήριο φέτος ανέπτυξε μια πρώτη φάση θεωρητικής και πρακτικής εισαγωγής στα ζητήματα της θεματικής του στο Πανεπιστήμιο UDK (Universität der Künste Berlin) του Βερολίνου που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου με επιμέλεια της Ελίνας Αξιώτη  και Βαλεντίνας Κάργα. Στο παρελθόν την επιμέλεια του εργαστηρίου συν-ανέλαβαν οι Ζάφος Ξαγοράρης, Φίλιππος Ωραιόπουλος, Γιάννης Σταυρακάκης, ενώ δίδαξαν πάνω από 60 καθηγητές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

 

Τη φετινή διοργάνωση των Χανίων επιμελούνται οι Αριστείδης Αντονάς, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) Σταύρος Βεργόπουλος (ΑΠΘ).  Εργασίες τους θα παρουσιάσουν ακόμη οι καθηγητές Γιώργος Ξηροπαϊδης (ΑΣΚΤ) Αλέξανδρος Ψυχούλης (ΠΘ) Ελίνα Καραναστάση (Πολυτεχνείο Κρήτης) Παναγιώτης Πάγκαλος (Πανεπιστήμιο Πατρών) Παπαγεωργίου,  Ελίνα Αξιώτη,  Αγγελοπούλου, Βαλεντίνα Κάργα. κ. α. Συμμετέχουν φοιτητές αρχιτεκτονικής από όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Φέτος για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκήρυξαν υποτροφίες για φοιτητές τους που θα παρακολουθήσουν το εργαστήριο.

 

 Ο κος Παναγιώτης Πάγκαλος αναφέρθηκε στα θέματα του εργαστηρίου και τόνισε ότι αποτελούν αφορμή για προβληματισμό  έτσι και το «ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΕΛΙ», ως μία μονάδα  συστήματος εγκλεισμού δεν αποτελεί  ένα χώρο απομόνωσης αλλά ένα τόπο που ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ .

 ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  εγκλεισμού  και οι ΠΡΑΞΕΙΣ που διαδραματίζονται εντός του κελιού προσδίδουν χαρακτήρα και ύφος στο χώρο του κελιού . Το κελί λοιπόν μας ενδιαφέρει  όχι μόνο ως αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως ως ΑΦΕΤΗΡΙΑ σκέψης .

 Τέλος, ο κος Πάγκαλος επεσήμανε  ότι είναι πολύ σημαντικό για την πόλη των Χανίων διότι φιλοξενεί νέους από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μελετούν το χώρο, βιώνουν την απτή πραγματικότητα και προσφέρουν  τις ιδέες και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους  και ευχαρίστησε το Δήμο Χανίων που για άλλη μία χρονιά  για την υποστήριξη του .

p1