Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012

28/12/12, Συμμετοχή του Δήμου Χανίων σε Επιστημονικό Συνέδριο για την Περιφερειακή Συνεργασία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας

28.12.2012 | Ώρα δημοσίευσης: 01:12

Ο Δήμος Χανίων, το ΤΕΙ Κρήτης με το Εργαστήριο Γεωφυσικής & Σεισμολογίας, του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Κρήτης με τον Ερευνητικό Τομέα Φυσικών Πόρων & Φυσικών Καταστροφών, αποδεχόμενοι πρόσκληση του Πανεπιστημίου της Basilicata και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ιταλίας, παραβρέθηκαν στην πόλη Potenza της Ιταλίας στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2012 για να συμμετάσχουν σε Επιστημονικό Συνέδριο για την Περιφερειακή Συνεργασία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Η Χανιώτικη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης κ.κ. Φίλιππο Βαλλιανάτο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής & Σεισμολογίας ΤΕΙ Κρήτης και Γιάννη Μακρή, Προϊστάμενο του Τομέα Φυσικών Πόρων & Φυσικών Καταστροφών ΚΤΕ Κρήτης και τον κ. Γιάννη Ξυγκάκη, Ειδικό Συνεργάτη του Δημάρχου Χανίων για θέματα Πολιτικής Προστασίας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης παρακολούθησαν, στο πλαίσιο του δικτύου με την ονομασία Doris Net, την παρουσίαση Συστήματος Δορυφορικής Προειδοποίησης και Παρακολούθησης Φυσικών Καταστροφών που αποσκοπεί στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, το σύστημα αυτό, με τη χρήση δορυφορικής τεχνολογίας μπορεί να παρακολουθήσει, φυσικούς αλλά και ανθρωπογενείς κινδύνους, όπως σύννεφα στάχτης απο ηφαιστειακή έκρηξη, επεισόδια μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, εκρήξεις στην επιφάνεια της γης κ.α..

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η χρήση του συστήματος για την προειδοποίηση για πλημμυρικά επεισόδια αλλά και φαινόμενα που εμφανίζονται πριν και μετά από ένα σεισμό.

Τέλος, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για να παρακολουθήσει την εκδήλωση και την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς ή να προειδοποιήσει για θαλάσσια μόλυνση από κηλίδες πετρελαίου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, και βασική ημέρα του Συνεδρίου, ο Αναπλ. Καθηγητής Δρ. Γιάννης Μακρής παρουσίασε με ομιλία του τις ερευνητικές δράσεις του Ερευνητικού Τομέα Φυσικών Πόρων & Φυσικών Καταστροφών του ΚΤΕ Κρήτης και τα αποτελέσματά τους, σε θέματα που αφορούν στην εφαρμογή γεωφυσικών μεθοδολογιών και τεχνικών παρατήρησης του εδάφους και υπεδάφους και παρακολούθησης κινδύνων υποβάθμισής τους, και έδωσε έμφαση στην ανάδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών του Τομέα.

Στους ομιλητές του Συνεδρίου ήταν και ο Καθηγητής Δρ Φίλιππος Βαλλιανάτος, όπου στην εισήγησή του παρουσίασε τα πλέον πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα των πολυσχιδών δράσεων του Εργαστηρίου Γεωφυσικής & Σεισμολογίας, του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες διαχείρισης σεισμικού κινδύνου και στις προοπτικές ανάπτυξης αυτών.

Σε ένα σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Γιάννης Ξυγκάκης, εκ μέρους του Δημάρχου Χανίων κ. Μ. Σκουλάκη, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Χανίων - τον τελευταίο ενάμιση χρόνο - σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που ενισχύουν τη λειτουργία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου αναβαθμίζοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα αυτού, προσθέτοντας πως η συμμετοχή του Δήμου στο συγκεκριμένο Συνέδριο, συμβάλλει στην ενημέρωση της δημοτικής αρχής για τις εξελίξεις και τις καλές πρακτικές που καταγράφονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο πως αυτές μπορούν να μεταφερθούν και να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του Συνεδρίου ήταν μεγάλο, ενώ έγινε και πρόταση για συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Basilicata, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ιταλίας, του ΤΕΙ Κρήτης, του ΚΤΕ Κρήτης και του Δήμου Χανίων, ώστε να γίνει μια πιλοτική εφαρμογή του Δορυφορικού Συστήματος Προειδοποίησης Φυσικών Καταστροφών στο Δήμο Χανίων, αρχικά με τη χρήση των πληροφοριών που παρέχει και την προσαρμογή του στα δεδομένα των Χανίων. Στην συνέχεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πιλοτικό εργαλείο για έγκαιρη προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές στα Χανιά και αργότερα ίσως, σε όλη την Κρήτη.

p1

p2

p3

p4