Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

10/08/2016, Τοποθετήθηκε η συσκευή αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα στην παραλία της Νέας Χώρας

10.08.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 02:08

Tο πρωτοποριακό σύστημα SEATRAC που έχει σχεδιαστεί από το πανεπιστήμιο Πατρών και αποτελεί ελληνική καινοτομία που έχει κατοχυρωθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τοποθέτησε σήμερα ο Δήμος Χανίων στην παραλία της Νέας Χώρας.

 

Πρόκειται για μια ηλεκτροκίνητη ράμπα κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα.

 

Στο σημείο βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Γ. Ξανθουδάκη, Ε. Αλιφιεράκη, Γ. Φραγγεδάκη καθώς και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων.

 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας τόνισε:

«Το σύστημα αυτό επιλέξαμε να το εγκαταστήσουμε στην δημοφιλή παραλία της Νέας Χώρας. Αυτό που ισχύει είναι ότι επιλέξαμε ένα σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο Πάτρας. Είναι προϋπολογισμού περίπου 35,000 ευρώ, είναι εξαιρετικό σε λειτουργία και αποτελεί μια παγκόσμια πλέον πατέντα. Είναι ένα σύστημα εξαιρετικό και αυτό το οποίο θέλω να δηλώσω είναι ότι επειδή η επιτυχία του είναι εμφανής θα το επεκτείνουμε και σε άλλες παραλίες του Δήμου μας. Κοιτάμε δυτικά αλλά και προς την περιοχή του Ακρωτηρίου τον επόμενο χρόνο.

Οφείλουμε να δείχνουμε έμπρακτα την ευαισθησία μας προς τους συμπολίτες μας εκείνους οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να κινηθούν όπως εμείς οι υπόλοιποι. Είναι ένα χρέος της κοινωνίας, η κοινωνία πρέπει να ευαισθητοποιείται σε τέτοια ζητήματα και πρέπει να τα αναγνωρίζει . Ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων η οποία φρόντισε να εγκατασταθεί αυτό το σύστημα σε πολύ σύντομο χρόνο ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες που υπήρχαν, και πρέπει να πω ότι από χθες το απόγευμα είναι εδώ άνθρωποι, οι οποίοι ξενύχτησαν εδώ σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία και με τους εγκαταστάτες για να μπορέσουμε σήμερα να έχουμε σε λειτουργία αυτό το εξαιρετικό έργο και να προλάβουμε το Δεκαπενταύγουστο».

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η τοποθέτηση του συστήματος θα αποτελέσει πρόκριμα για την επιστροφή της γαλάζιας σημαίας στη Νέα Χώρα ο κ. Βάμβουκας απάντησε:

«Ένα τέτοιο σύστημα προσθέτει πόντους σε μια παραλία και ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη παραλία και ελπίζουμε ότι του χρόνου θα καταφέρουμε η παραλία της Νέας Χώρας να έχει πάλι την Γαλάζια Σημαία. Όμως θα πρέπει να πω το εξής: Οι γαλάζιες σημαίες είναι μόνο μια σημαντική ένδειξη ότι τα πράγματα πάνε καλά σ' αυτήν την παραλία, είναι μια παραλία πιστοποίησης με κάποιο τρόπο, σημαντικότερο είναι όμως ότι οι παραλίες θα πρέπει να λειτουργούν σωστά ανεξαρτήτων εάν διαθέτουν ή όχι Γαλάζιες Σημαίες. Η παραλία αυτή νομίζω λειτουργεί καλύτερα από πέρυσι που υπήρχε αυτό το πρόβλημα με την γαλάζια σημαία».

 

Στην παρουσίαση του συστήματος έγινε επίδειξη του τρόπου λειτουργίας (δείτε εδώ σχετικό video)

 

Η διάταξη SEATRAC είναι η μοναδική λύση παγκοσμίως που εξασφαλίζει στα άτομα με κινητικά προβλήματα τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς καμία βοήθεια από συνοδό. Η διάταξη που τοποθετήθηκε στην παραλία της Νέας Χώρας φέρει την ονομασία ΜΚ5. Το SEATRAC αυτό αποτελεί την πλήρη έκδοση και περιλαμβάνει πακέτο τηλεμετρίας, ντουζ πάνω στη συσκευή και φωτοσυναγερμό για την αποτροπή κακόβουλων ενεργειών.

Το πακέτο τηλεμετρίας δίνει τη δυνατότητα στη συσκευή SEATRAC να είναι συνδεμένη με το διαδίκτυο και αξιοποιώντας την τεχνολογία του Internet Of Thinks παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν μετεωρολογικές συνθήκες. Οι πιθανοί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα από το σπίτι τους να βλέπουν την κατάσταση που επικρατεί στην ακτή καθώς και να έχουν πληροφορίες για τη θερμοκρασία του αέρα αλλά και τη θερμοκρασία νερού. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να πληροφορηθεί κάποιος τη θερμοκρασία του νερού στο σημείο που θέλει να επισκεφθεί. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στην εταιρία να παρακολουθεί τη διάταξη μέσω τηλεμετρίας και να έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση που βρίσκεται η συσκευή. Μέσω της τηλεμετρίας παρακολουθούνται δεδομένα της συσκευής και αν κάποια παράμετρος πλησιάζει σε οριακές τιμές το προσωπικό της ΤΟΒΕΑ (ανάδοχος του έργου), επεμβαίνει προλαβαίνοντας μια πιθανή βλάβη. Έτσι ο τελικός χρήστης απολαμβάνει μια αξιόπιστη και ασφαλή υπηρεσία.

Αποτελείται από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται μέσα και έξω από το νερό με σταθερή ταχύτητα, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα, χωρίς τη βοήθεια συνοδών. Είναι πλήρως αυτόνομο αφού διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα.

 

Με τη χρήση της καινοτομίας δίνονται οι δυνατότητες αφενός της προσβασιμότητας στους πολίτες με αναπηρίες, αφετέρου της εξειδίκευσης σε άλλους τομείς, όπως ξεναγοί με ειδικές γνώσεις για ΑμεΑ.

 

Επίσης η υποδομή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας με επιχειρηματικούς κλάδους στον τομέα του τουρισμού, στο πλαίσιο τόσο της ευαισθητοποίησης αλλά και της σχεδίασης συστημάτων προσβασιμότητας.