Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

9/2/2018, Παρουσιάστηκε η μελέτη του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας & Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) για τον Δήμο Χανίων

15.02.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 12:02

Το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε ο Δήμος Χανίων σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μελέτη του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ), που έχει εκπονηθεί για το Δήμο και αφορά την εκτίμηση κινδύνων, που απορρέουν για τα Χανιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα επιστημονικά δεδομένα, που συνδέονται με το φαινόμενο ειδικά για την περιοχή των Χανίων, καθώς και μία δέσμη μέτρων και προτάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής σε όλους τους τομείς.

Ο Δήμος Χανίων προχώρησε στην εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που θα αποτελέσει τον κορμό όλων των πρωτοβουλιών, που πρέπει να αναληφθούν τα επόμενα χρόνια”, επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι το εν λόγω Σχέδιο Δράσης αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα των τοπικών πρωτοβουλιών του Δήμου, που απορρέουν από τη συμμετοχή του στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» για το Κλίμα, που υπέγραψε πριν από δύο χρόνια και αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής οφείλουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Δημήτρης Φραγκάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις δεν είναι ορατές πλέον μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά σταδιακά εμφανίζοντας και στην οικονομία, “διότι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της θα δημιουργήσουν σύντομα πολύ μεγάλα ζητήματα σε παραγωγικές δραστηριότητες του Νομού μας και της Κρήτης, όπως είναι ο τουρισμός, η κτηνοτροφία, η γεωργία, τα οικοσυστήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης. Μάλιστα, ο Γ.Γ. του Δήμου Χανίων συμπλήρωσε ότι“το Σχέδιο Δράσης αποτελεί τον Οδικό Χάρτη, που μας δείχνει πού βρισκόμαστε αυτή την περίοδο όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα Χανιά, καθώς και το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο τώρα και για τα επόμενα χρόνια”.

Ο Αντιδήμαρχος Χανίων, Γιώργος Φραγγεδάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων στις προτεινόμενες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης εκπομπών αερίων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, βελτίωσης του κυκλοφοριακού και των μεταφορών και διαχείρισης αποβλήτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στην περιοχή των Χανίων είναι ο κτιριακός τομέας και οι μεταφορές, ενώ ακολουθούν ο γεωργικός τομέας και ο δημοτικός φωτισμός. Παράλληλα, με έτος βάσης το 2015, η μέση θερμοκρασία στον Δήμο Χανίων αυξήθηκε κατά 2% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά 7-8%, ενώ η διάβρωση των ακτών είναι εμφανής πλέον σε πολλά σημεία των παραλιών των Χανίων λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών και των φορέων σχετικά με το πρόβλημα και τις διαστάσεις του. Ακολούθησε συζήτηση για τα μέτρα, που μπορούν να ληφθούν για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

p1

p2

photo

photo

photo