main contentSKIP_TO_MAIN_CONTENT}
top of page
\"random

8/3/2017, Ανοιχτό κάλεσμα για αίτηση συμμετοχής σε έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων διοργανώνει την έκθεση “Εικαστικοί των Χανίων ερμηνεύουν τον Πύργο της Βαβέλ / Artists of Hania interpret the Tower of Babel” σε επιμέλεια της Μουσειολόγου, Ιστορικού Τέχνης Μυρτώς Κοντομιτάκη. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2017, ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εικαστικοί των Χανίων καλούνται να παρουσιάσουν το δικό τους εικαστικό έργο (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, φωτογραφία, βίντεο, ψηφιακή εγκατάσταση, εικαστική εγκατάσταση κ.ά. ) που θα αποτελεί την προσωπική τους δήλωση για την έννοια του Πύργου της Βαβέλ. Το κτίριο της πινακοθήκης είναι ιδανικό ώστε να αποτελέσει τον αρχιτεκτονικό συμβολισμό για τον ίδιο τον Πύργο της Βαβέλ. Οι ζωές μας βάλλονται ολοένα και περισσότερο από τις συνεχείς πλέον οικονομικο-πολιτικοκοινωνικές αναταράξεις με τις συνεπαγόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις, εντός και εκτός της χώρας, οι οποίες έχουν καταλήξει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας επηρεάζοντας το νου, την ψυχή, την τσέπη και την υγεία. Μέσα σε όλα αυτά και η επιβεβλημένη πολυπολιτισμικότητα της μικρής-μεγάλης μας πόλης, καθότι η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Κρήτη βρισκόταν σχεδόν ανέκαθεν, όπως και σήμερα, στο επίκεντρο γεωπολιτικών διεκδικήσεων, ενώ παράλληλα αποτελούσε και αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Τα Χανιά είναι μια μικρή πόλη με φιλοδοξίες μεγάλης μητρόπολης και μοναδικότητα πολύτιμου λίθου, γνωρίσματα χάριν των οποίων αναζητείται το θέμα που θα προσεγγίσει τα θετικά και τα αρνητικά της σημερινής βαβελικής μας κατάστασης.

Έργα τέχνης, προσωπικά ή όχι αντικείμενα, επιδαπέδιες, επιτοίχιες ή εναέριες εγκαταστάσεις με ή χωρίς κείμενο, στο κτίριο που θα αποτελεί και το ίδιο μία τρισδιάστατη συμβολική εκδοχή του Πύργου της Βαβέλ. Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλο το κτίριο (εκτός από τους χώρους των γραφείων και του πωλητηρίου) τις σκάλες, τις πόρτες, τα κάγκελα, το ασανσέρ, τις τουαλέτες, τους εκθεσιακούς χώρους και τους τοίχους έως και την αυλή. Καλούνται να κάνουν τη δική τους εικαστική προσωπική δήλωση για την έννοια του Πύργου της Βαβέλ, με αναφορές έμμεσες ή άμεσες, οι οποίες όπως αντιλαμβανόμαστε, ούτως ή άλλως θα σχετίζονται με τη Βαβέλ της σημερινής μας ζωής. Θα καλούν τον επισκέπτη να περιφερθεί ανάμεσα σε βαθιές και πολύπλευρες έννοιες, αναγνωρίσιμες και μη, ενώ θα διασχίζει το κτίριο / συμβολική εκδοχή του Πύργου της Βαβέλ.

Οι φιλολογικές, φιλοσοφικές, ιστορικές και γενικότερα οι εκπαιδευτικής μορφής αναφορές και δυνατότητες είναι αμέτρητες και θα μπορούν να προσαρμοστούν για οποιοδήποτε κοινό ή ηλικία.

Οι εικαστικοί, ανεξαρτήτου εθνικότητας, θα πρέπει είτε να διαμένουν στα Χανιά, είτε να έχουν γεννηθεί / μεγαλώσει εκεί, είτε να περνάνε ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους στο συγκεκριμένο τόπο. Καλούνται τα μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου Χανίων, οι απόφοιτοι των Σχολών Καλών Τεχνών και οι εικαστικοί που δεν ανήκουν σε κάποια από τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες και επιθυμούν να στείλουν τη συμμετοχή τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους και την πρότασή τους έως και τις 31 Ιουλίου 2017 στο mkontomitakis@gmail.com, ενώ στη συνέχεια θα γίνει επιλογή και ενημέρωση για το ποιοι θα συμμετάσχουν, έως τις 31 Αυγούστου 2017.

p1

logo imageσυμβαίνει

Εκλογή μέλους Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Χανίων: Στις 21/3/2018
Δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 21/3/2018
Eκδήλωση για τον ποιητή Μιχάλη Γκανά: Στις 21/3/2018 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Σύγκληση Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Χανίων: Στις 22/3/2018
Α. Μίλερ “Ψηλά από τη γέφυρα”: Στο θέατρο "Δ. Βλησίδης"
Διήμερες εκδηλώσεις, στις 27 & 28/3/2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων
“Δημιουργία πράσινης διαδρομής & ποδηλατόδρομου στον άξονα οδών Στρ. Τζανακάκη, Χ. Γιάνναρη, Σκαλίδη & Πειραιώς” - Παρουσίαση μελέτης από τον Δήμο Χανίων στις 19/3/2018 στο Κ.Α.Μ.
«Άνοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2018»
Τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας – Κ.Δ.ΑΠ. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων “γελάνε με την καρδιά τους”
Πολιτικό Μνημόσυνο & πανελλήνια μαθητικά βραβεία για τον Ελευθέριο Βενιζέλο: Στις 17 & 18/3/2018
Κάλεσμα για ανανέωση αδειών πωλητών λαϊκών αγορών και στάσιμων και πλανόδιων εμπόρων.