Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2014

27/6/2014, Mέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας : από τη Δ.Ε.Υ.Α .Χανίων

27.06.2014 | Ώρα δημοσίευσης: 12:06

Αγαπητοί συμπολίτες και επισκέπτες του Δήμου Χανίων,

Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση όλων μας ότι το νερό είναι ένα πολυτιμότατο αγαθό, που μέρα με τη μέρα παγκοσμίως, γίνεται ολοένα και πιο έντονος ο προβληματισμός μας για την επάρκειά του.

Όσο αφορά την περιοχή των Χανίων, η έλλειψή του άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά τις καλοκαιρινές περιόδους των τελευταίων ετών, εξαιτίας μιας χειμερινής περιόδου με ολοένα και λιγότερες σε σχέση με άλλες χρονιές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, αλλά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται από το τέλος της άνοιξης μέχρι και τον Οκτώβριο. Γεγονότα που συμβάλλουν στη μείωση της προσφερόμενης, αλλά παράλληλα και στην αύξηση της ζητούμενης ποσότητας νερού, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Ειδικά για φέτος το καλοκαίρι το οποίο προβλέπεται να είναι θερμό και ξηρό, αλλά και μετά από μια χειμερινή περίοδο ιδιαίτερα χαμηλών βροχοπτώσεων, το πρόβλημα αναμένεται να είναι εντονότερο, αφού ήδη η στάθμη του νερού στις πηγές του Πλατάνου της Αγυιάς, απ’ όπου υδρεύεται ο Δήμος Χανίων, βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά του 2010, οπότε και είχαμε αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό μάλιστα αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο σχετικό διάγραμμα όπου φαίνεται η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα Πλατάνου Αγυιάς από τον Μάιο έως και τον Απρίλιο τα τελευταία 8 χρόνια. Είναι προφανές ότι παρόμοια καμπύλη (καφέ χρώμα-κόκκινο βέλος) με αυτή του 2010 (έντονο πράσινο χρώμα ακριβώς από κάτω) θα ακολουθηθεί και φέτος το καλοκαίρι.

Μέσα από μια σειρά ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, όπως η λειτουργία νέων γεωτρήσεων, η αγορά συμπληρωματικής ποσότητας νερού από τον Ο.Α.Κ. και η παρακολούθηση των διαρροών του κεντρικού δικτύου ύδρευσης μέσω ενός ειδικού σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος τηλεμετρίας, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και να επιδιορθώνονται οι βλάβες, μειώνοντας έτσι τις απώλειες του νερού, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε και αυτή τη φορά, όπως και το 2010, στη ζήτηση του πόσιμου νερού στο Δήμο μας.

 Παράλληλα, για την άμβλυνση του προβλήματος και προς αποφυγή πιο δυσάρεστων καταστάσεων, επιβάλλεται όλοι οι συνυπεύθυνοι φορείς διαχείρισης υδατικών πόρων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, να συμβάλλουν στη διαφύλαξη όχι μόνο της ποσότητας αλλά και της ποιότητας αυτού του πολύτιμου για την ίδια μας τη ζωή και συνάμα σε ανεπάρκεια αγαθού στον τόπο μας.

 Πιο καθοριστικής σημασίας όμως, ακόμα και από τις παραπάνω ενέργειες, θεωρούμε το γεγονός να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες, φροντίζοντας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωσή του, έτσι ώστε να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή υδροδότηση του Δήμου μας.

 Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε τόσο τους δημότες όσο και τους επισκέπτες του Δήμου Χανίων, να συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο, στην εξοικονόμηση της όποιας ποσότητας του νερού, προσέχοντας ιδιαίτερα τα δέκα παρακάτω προτεινόμενα σημεία, τα οποία δεν συνεπάγονται στέρηση νερού, αλλά αντίθετα βοηθούν ώστε να μην το στερηθούμε.

 1. Να επισκευάζετε αμέσως όλες τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού. Καζανάκι που τρέχει, βρύση που στάζει, χαλασμένο φλοτέρ στο ντεπόζιτο μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση και συνάμα σπατάλη του νερού και μοιραία και τον λογαριασμό σας.

2. Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.

3. Μην σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων, με σκοπό την δημιουργία πιο δροσερής ατμόσφαιρας.

4. Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχο.

5. Να πλένετε το ή τα αυτοκίνητά σας σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με την χρήση κουβά και σφουγγαριού.

6. Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και της κουζίνας μέχρι το τέρμα, εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με λιγότερο νερό.

7. Μην αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.

8. Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.

9. Προτιμήστε να κάνετε ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα σας για να πλύνετε το σώμα σας.

10. Μην αφήνετε τα παιδιά σας να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας.

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε διαρροή νερού σε κάποιο από τους δημοτικούς αγωγούς ύδρευσης, παρακαλούμε να ειδοποιήσετε αμέσως την υπηρεσία Ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στο τηλέφωνο 28210 36250 - 36251 (εργάσιμες ημέρες 07:00-15:00) ή τη δεξαμενή του Αη Γιάννη στο τηλέφωνο 28210 44444 (απόγευμα, βράδυ, αργίες).

 

ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΑΙ 80%

 

ΣΠΑΤΑΛΗ ΧΡΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

ΝΤΟΥΣ

Αν τρέχει συνέχεια: 120 λίτρα

Κλειστό όταν σαπουνίζεστε: 30 λίτρα

ΠΛΥΣΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ

Βρύση ανοιχτή: 20 λίτρα

Με προσεκτική χρήση νερού: 2 λίτρα

ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗ

ΜΠΑΝΙΕΡΑ

Γεμάτη μπανιέρα: 180 λίτρα

Με ντους: 30 λίτρα

ΞΥΡΙΣΜΑ

βρύση ανοιχτή: 20 λίτρα

Με προσεκτική χρήση νερού: 3 λίτρα

ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ

(ΣΤΟ ΧΕΡΙ)

Με βρύση ανοιχτή:

150 λίτρα την ημέρα

Με πλύσιμο και ξέβγαλμα στο νεροχύτη ή σε λεκάνη:

25 λίτρα την ημέρα

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ

Μεγάλο πρόγραμμα:

150 λίτρα την ημέρα

Οικονομικό πρόγραμμα:

35 λίτρα την ημέρα

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ

Μεγάλο πρόγραμμα: 300 λίτρα

Οικονομικό πρόγραμμα: 135 λίτρα

ΚΑΖΑΝΑΚΙ

Χωρίς ειδική σακούλα, για τετραμελή οικογένεια:

160 λίτρα την ημέρα

Με την ειδική σακούλα ή τούβλο: 125 λίτρα την ημέρα

ΠΛΥΣΙΜΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Με λάστιχο: 50 λίτρα το λεπτό

Χωρίς λάστιχο (απλό κατάβρεγμα με ποτιστήρι): μείωση κατά 80%

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΝΤΟΝΙΩΝ

ΠΕΤΣΕΤΩΝ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ)

Καθημερινή Αλλαγή

Κάθε 3 (τρεις) μέρες

 

Στάθμη Υδροφόρου Ορίζοντα Πλατανου Αγυιάς