Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

27/5/2016, Ολοκλήρωση δημιουργικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

27.05.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 01:05

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων έδωσε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, σε πολλά και ποικίλα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης στο χώρο της, αλλά και στο χώρο των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών της Σούδας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού, για όλη τη σχολική χρονιά 2015-16.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή μαθητών και με τη βοήθεια των εθελοντών, ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα, στεγάζοντας πολλά παιδικά χαμόγελα, άπλετη φαντασία, χρώματα έντονα και φωτεινά, δυνατά συναισθήματα, παρατήρηση, γνώση και δημιουργικότητα.

Αναλυτικά:

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

«Μήνας Εφηβείας»

H Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων φιλοξένησε για τρίτη χρονιά τον Μήνα Εφηβείας σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη και οργανωμένες τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων σε μια ξεχωριστή δημιουργική δράση, ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές.

Φέτος οι έφηβοι είχαν τη χαρά να συνεργαστούν με την

Άννα Κοντολέων, συγγραφέα, μεταφράστρια, θεατρολόγο με θέμα: «Οι έφηβοι αγγίζουν το άπειρο»

και τον

Πολυχρόνη Κουτσάκη, συγγραφέα, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα: «Διαφωνώντας δημιουργικά με τους εφήβους».

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 15 τμήματα σχολείων και παρακολούθησαν 340 μαθητές.

«Με ένα βιβλίο ταξιδεύω»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά με τίτλο: «Με ένα βιβλίο ταξιδεύω», σε συνεργασία με τη συγγραφέα, μεταφράστρια και θεατρολόγο Άννα Κοντολέων, χρησιμοποιώντας υλικό από το βιβλίο της "Οι εφτά ζωές του Κόμπου".

Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 14 Δημοτικά Σχολεία και 290 μαθητές, όπου μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς, ήχους και εικόνες τα παιδιά έβαλαν σε σειρά μια συμφωνική ορχήστρα, εξερεύνησαν την Αρχαία Αγορά της Αθήνας και έκαναν ένα πρωτότυπο ταξίδι από τη μια γωνιά της Ελλάδας στην άλλη.

«Συλλέγω εμπειρίες»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Συλλέγω Εμπειρίες», στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, 81 μαθητές της Β΄τάξης του 3ου Λυκείου Χανίων ακολούθησαν τα βήματα του ζωγράφου Ματίς! Συζητήσαμε για τη ζωή, το έργο, την τεχνική του μεγάλου ζωγράφου μέσα από κείμενα και εικόνες και απόλαυσαν το υπέροχο βιβλίο «Ο κήπος του Ματίς».

Κι όταν η ιστορία άρχισε: «Μία ημέρα ο καλλιτέχνης Ανρί Ματίς έκοψε ένα κομμάτι άσπρο χαρτί σε σχήμα ενός μικρού πουλιού...» τους συνεπήρε και όταν τελείωσε, τα απλωμένα πολύχρωμα χαρτιά ζωντάνεψαν!

Με τη τεχνική του κολάζ, προσηλωμένοι και ενθουσιασμένοι, σαν πραγματικοί καλλιτέχνες, δημιουργούν το «δικό τους ΚΗΠΟ» …τον Κήπο της Β΄τάξης του 3ου Λυκείου!

Με τους βιβλιοθηκονόμους: Βιβή Χουδαλάκη και Μαρία Μαραβελάκη

«Κορίτσια-Αγόρια Ίσα σε Όλα»

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, ξεκίνησε κύκλο επιμορφωτικών συναντήσεων με τίτλο «Κορίτσια-Αγόρια Ίσα σε Όλα» σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας, ΑμΕΑ και Ισότητας του Δήμου Χανίων, με στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ισότητας των δύο φύλων.

Τα πρόγραμμα διήρκεσε από 5 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2016, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον κ. Βλαχάκη Νίκο παιδοψυχολόγο, την κα Έλια Κυριακουλάκη, ψυχολόγο και την κα Πευκιανάκη Χρυσή, κοινωνική λειτουργό, το επιστημονικό προσωπικό δηλ. του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Έμφυλης Βίας και των Παιδιών τους, του Δήμου Χανίων.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 17 τμήματα σχολείων και παρακολούθησαν 502 μαθητές.

 

1

 

2

 

3

Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού, στο πρόγραμμα «Δημιουργικές δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς & μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης» συμμετείχαν 30 Δημοτικά Σχολεία και 978 παιδιά παρακολουθώντας πάνω από 30 δράσειςενώ στο πρόγραμμα «Ξεχωριστές Κυριακές» πραγματοποιήθηκαν 11 προγράμματα που παρακολούθησαν 225 παιδιά.

Πολλαπλά τα μηνύματα για τους 1203 μαθητές που παρακολούθησαν τα 41 προγράμματα.

Αναλυτικά:

Τα φανταστικά Ιπτάμενα βιβλία του Μορρίς Λεσμόρ» του W. F. Joyce, εμπειρία …φιλαναγνωσίας. Με την κα Λίτσα Μαστορακάκη, βιβλιοθηκονόμο και την κα Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια.

- «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη ….είναι η κοιλάδα των δεινοσαύρων». Βόλτα στους αιώνες, γνωριμία με τα προϊστορικά αυτά πλάσματα, τα τόσο διαφορετικά…. τους δεινοσαύρους. (7 δράσεις). Με την κα Λίτσα Μαστορακάκη, βιβλιοθηκονόμο και την κα Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια.

Ζωγραφίζοντας εξερευνώ την Μινωική Κρήτη» της Ηλιάνας Μπάρδη. Βουτιά στον αρχαίο πολιτισμό των Μινωιτών με τον κ. Μιχάλη Μιλιδάκη, αρχαιολόγο.

- «Είναι λεβέντης και μουστακαλής». Πρωτότυπη παρουσίαση για να γνωρίσουν τον υπό εξαφάνιση μουστακαλή» μας, ένα ανυπότακτο γυπαετό, που του αρέσει η ελευθερία, γι’ αυτό διάλεξε την Κρήτη για μόνιμη κατοικία. Με την κα Μητρούση και την κα Παπαδημητρίου, δασοπόνους της Δασικής Υπηρεσίας Χανίων.

Γιατροί του Κόσμου». Οι μικροί μας φίλοι έστειλαν με έντονες δακτυλομπογιές το δικό τους μήνυμα αγάπης σ’ όλα τα παιδιά του κόσμου, γιατί η αγάπη είναι δώρο που πρέπει να μοιράζεται με χέρια απλωμένα σε δεσμούς φιλίας και αποδοχής. Με την κα Κωνσταντίνα Κυριακοπούλου, κοινωνική λειτουργό.

- «Οι καλές και οι Κακές μάγισσες» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, παρέδωσαν δια στόματος μαγισσών μαθήματα άμυνας απέναντι στην λεκτική βία. Με την κα Λίτσα Μαστορακάκη, βιβλιοθηκονόμο και την κα Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια.

-«Το φουστάνι με τις πεταλούδες» της Σοφίας Μαντουβάλου έστειλε μηνύματα αλληλεγγύης, αγάπης και ενότητας των λαών. Με την κα Λίτσα Μαστορακάκη, βιβλιοθηκονόμο και την κα Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια.

Με τα γυαλιά της καταιγίδας» οι μικροί μας φίλοι έμαθαν τα μυστικά της μετεωρολογίας. Με τον κ. Μανώλη Λέκκα, μετεωρολόγο.

-«Η ιστορία του τόπου μας» Ανατρέξαμε στο χρόνο και στην ιστορία, σε τόπους, που είναι δίπλα μας, κοντά μας. Με τον κ. Σταύρο Πλανάκη, φιλόλογο.

Πηγαινέλα στα Σύννεφα» του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Ταξίδι γνωριμίας με τους μεγάλους μας ποιητές. Με την κα Λίτσα Μαστορακάκη, βιβλιοθηκονόμο και την κα Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου». Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια πριγκίπισσα … όχι μια φορά κι’ έναν καιρό ήταν μια βιβλιοθήκη ….. Παγκόσμιο φετινό μήνυμα της συγγραφέως Luciana Sandrini. Με την κα Άννα Κοντολέων συγγραφέα, μεταφράστρια, θεατρολόγο.

Ξεχωριστές Κυριακές: Οι Κυριακάτικες δραστηριότητες των μικρών μας φίλων. Πραγματοποιήθηκαν 11 προγράμματα που παρακολούθησαν 225 παιδιά.

Ασφαλή πλοήγηση για δεδομένα πολύ προσωπικά» Ασφαλής πλοήγηση μακριά από «σειρήνες» και «συμπληγάδες». Με την κα Αθηνά Μαλαξιανάκη και την κα Διονυσία Ψυχογιού, καθηγήτριες πληροφορικής.

Καράβια που δεν φοβήθηκαν» της Μαρίας Αγγελίδου. Μια φορά κι έναν καιρό…ήταν ένα καράβι που δεν ξεχνιέται ποτέ, το αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ». Με τον κ. Κων/νο Μανιουδάκη Αντιναύαρχο ε.α. επίτιμος Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

- «Παιχνίδια του καιρού» Οι μικροί μας φίλοι έμαθαν τα μυστικά της μετεωρολογίας και έγιναν μικροί επιστήμονες. Με τον κ. Μανώλη Λέκκα, μετεωρολόγο.

Δρόμο παίρνω δρόμο αφήνω» του Σάκη Σερέφα. Πως ωριμάζουμε μέσα από τις εμπειρίες μας. Με την Αναστασία Γρηγοράκη, εκπαιδευτικό.

Σιγά τα’ αυγά» του Κώστα Πούλου. Η βία στα σχολεία δεν είναι «μαγκιά» μαγκιά είναι η αντίσταση στη βία. Με την Κατερίνα Μαλανδράκη, ψυχολόγο.

Ω έλατο … ω έλατο μ’ αρέσεις πως μ’ αρέσεις». Με την λάμψη της γιορτής των Χριστουγέννων τα παιδιά στόλισαν το δικό τους Χριστουγεννιάτικό δέντρο, έφτιαξαν κάρτες και άκουσαν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Με την ομάδα ΝΟΒΑΚ.

Το μαγικό βιολί» της Μαριβίτας Γραμματικάκη. Ένα μουσικό παραμύθι μας μίλησε για τη δύναμη της μουσικής και της αληθινής αγάπης, που είναι απαραίτητα στη ζωή μας. Με την κα Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια.

- «Ο πόλεμος της Ωμεγαβήτα»του Τριβιζά. Μηνύματα κατά της βίας, του πολέμου, της επιθετικότητας, του ανταγωνισμού και της μεγαλομανίας. Με την κα Αναστασία Γρηγοράκη, εκπαιδευτικό.

- «Οι μαγικές βαλίτσες της ποίησης» κέρασαν τους μικρούς μας φίλους μυστικά, που κρύβει ο μαγικός κόσμος της ποίησης. Με την κα Φωτεινή Σεγρεδάκη, αρθρογράφο.

Οι καραμέλες του ουρανού» της Αργυρώς Ντουσάκη. Ένα αλληγορικό γλυκό παραμύθι, που μας μίλησε για την αγάπη, την φιλία, το αγκάλιασμα, το άπλωμα του χεριού, τη φιλαλήθεια. Με την κα Αργυρώ Ντουσάκη συγγραφέα, την κα Ρούλα Τατσοπούλου, παιδαγωγό θεάτρου και τον κ. Γιάννη Μανούσακα, μουσικό.

Μύρισε Πάσχα» Οι παιδικές ψυχές συνάντησαν το υφάδι της παράδοσης με ύμνους, μυρωδιές, χρώματα, αφηγήσεις, κατασκευές. Με την κα Λίτσα Μαστορακάκη, βιβλιοθηκονόμο και την κα Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια

4

 

5

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας

Στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας, τα 20 εκπαιδευτικά προγράμματα περιόδου Οκτωβρίου 2015- Μαΐου 2016, παρακολούθησαν 900 μαθητές από 20 τμήματα Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας.

Αναλυτικά:

Ο μαγικός κόσμος του Φιλοτελισμού» Ανακαλύψαμε τον μαγικό κόσμο των γραμματοσήμων, την αγάπη για τον φιλοτελισμό, τη συλλογή και τη μελέτη των γραμματοσήμων. Με τον κ. Αποστολάκη Πολύκαρπο.

-«Η Πυραμίδα της Διατροφής» Συζητήσαμε για τη διατροφή μας. Δημιουργήσαμε την πυραμίδα της Διατροφής. Με τον διατροφολόγο κ. Κλεοβούλου Σοφοκλή.

-«Ο άρτος και τα μυστικά του» Μάθαμε τα μυστικά και ό,τι αφορά το ψωμί και τα αρτοποιήματα.! Πλάσαμε τα δικά μας ψωμάκια και δοκιμάσαμε νόστιμες λιχουδιές!

Με τους αρτοποιούς, κυρίους Ταμπακόπουλο Βασίλη, Ελευθέριο Γαβριηλίδη, Φραγκίσκο Σαρτζετάκη.

-«Ο Πολιτισμός της ελιάς» Από τη Μυθολογία και την ιστορία της ελιάς μέχρι την καθημερινότητά μας. Με την κα Κοκοτσάκη Ανδρονίκη & και την κα Τσιραντωνάκη Μαρία, γεωπόνους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Χανίων.

-«Τοπική ενδυμασία & χοροί της Κρήτης» Γνωρίσαμε καλύτερα τον τόπο μας μέσα από τους χορούς και την παραδοσιακή ενδυμασία της Κρήτης. Με την κα Πατεράκη Άννα.

-«Βουνοκορφές και Σπήλαια Χανίων» Βρεθήκαμε σε γνωστές βουνοκορφές και ξεναγηθήκαμε στα Σπήλαια των Χανίων, ανακαλύψαμε την ομορφιά και τη μαγεία τους! Με τους Πενθερουδάκη Μάρκο, Στρατουδάκη Εμμανουέλλα, Τσάπμαν Σοφία, Μπαλαδήμα Χριστόφορο, Τσουκαλά Δέσποινα & τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.

-«Ασφαλής πλοήγηση & εθισμός στο Διαδίκτυο» Γιατί ενώ τα θετικά στοιχεία του Διαδικτύου είναι πασιφανή, αυξάνεται διαρκώς η ανησυχία για την ανάπτυξη παθολογικών συμπεριφορών σε σχέση μ΄ αυτό; Με τον κ. Γώγουλο Γιώργο, σχολικό σύμβουλο.

-«Ο Καραγκιόζης και οι φιγούρες» Ταξιδέψαμε στο παρελθόν του αγαπημένου μας ήρωα και σχεδιάσαμε φιγούρες. Με τον κ. Μπλαζάκη Νίκο, καραγκιοζοπαίχτη.

-«Διάστημα...! τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά...» Μιλήσαμε για τα μυστήρια τ' ουρανού και ταξιδέψαμε στο Διάστημα και στο απέραντο Σύμπαν, απ' όπου δεν λείπει ο ρομαντισμός και η ποίηση. Με τον κ. Σωτηρόπουλο Χρήστο & τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας.

-«Παγκόσμια Ημέρα Νερού» Το νερό είναι πηγή ζωής!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού συζητήσαμε για την …περιπέτεια του νερού και άλλες απορίες μας… Γιατί έχουμε ανάγκη το νερό και πώς αυτό μολύνεται; Με ποιούς τρόπους μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό; Πώς το νερό επηρεάζει τον καιρό; Με τον κ. Ζουμαδάκη Μιχάλη.

-«Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου» Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2 Απριλίου, γιορτάσαμε στο χώρο της Βιβλιοθήκης μας με καλεσμένη τη συγγραφέα-μεταφράστρια-θεατρολόγο κα Κοντολέων Άννα.

Επίσης:

Στις 29 Δεκέμβρη 2015 ο Νίκος Μπλαζάκης "ανέβασε" την παράσταση "Ο Καραγκιόζης και ο Καλλικάντζαρος",

την οποία παρακολούθησαν 140 άτομα.

 

Στις 4 και 6 Απρίλη 2016 πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα "Συλλέγω Εμπειρίεςσε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Συμμετείχαν το Δ.Σ. Βάμου, τα Εκπαιδευτήρια "Θεοδωρόπουλος" και το 10ο Δ.Σ. Χαλέπας με συνολική παρουσία 90 μαθητών. Με τους βιβλιοθηκονόμους Κατερίνα Βαρανάκη και Μαρία Μαραβελάκη.


Η παρουσίαση του βιβλίου "Η Κούπα του Πτολεμαίου" από τον συγγραφέα

Κώστα Στοφόρο πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2016 και παρακολούθησαν οι Ε΄& Στ΄τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας με 60 μαθητές.

6

7

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας 9 διαφορετικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί της πόλης, συνολικά 280 μαθητές.

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές-εμψυχωτές που διέθεσαν το χρόνο και τις γνώσεις τους στα παιδιά μας και στηρίζουν το έργο των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ευχαριστεί θερμά τον κ. Πολύχρόνη Κουτσάκη και την κα Άννα Κοντολέων για την άριστη συνεργασία και εύχεται ολόψυχα έμπνευση, δημιουργία και επιτυχίες στη ζωή τους.