Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2020

25/09/2020, “Πράσινο φως” για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων

25.09.2020 | Ώρα δημοσίευσης: 03:09

Τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο πραγματοποίησε σήμερα 25/09/2020 ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Μιχάλης Τσουπάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, Ιωάννης Κουτράκης καθώς και ο Κωνσταντίνος Πατεράκης, Διευθυντής Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Χανίων (ΕΜΑΚ).

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων μετά το πέρας της συνάντηση: “Η ΔΕΔΙΣΑ αποτελεί ένα πρότυπο ΦΟΔΣΑ, οι δυνατότητες της πλέον είναι αναβαθμισμένες και αυτό επειδή τον τελευταίο χρόνο γίνονται οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες για να απαντήσουμε σε τρία βασικά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της. Αυτά αφορούν στην ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου ΧΥΤΥ, ο οποίος τηρεί τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές αλλά και στην συμπληρωματική σύμβαση που μένει να υπογραφεί, ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ που θα εξασφαλίσει την άριστη υλοποίηση του έργου. Στις τεράστιες προσπάθειες παρέμβασης και αποκατάστασης του παλαιού κυττάρου που διασφαλίζουν την περιβαλλοντική θωράκιση του παλιού χώρο υγειονομικής ταφής και απαντούν σε οποία ζητήματα υπήρχαν στο παρελθόν και τέλος στις προσπάθειες του Δήμου Χανίων να δημιουργήσει ένα σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που η λειτουργία του θα μειώσει κατακόρυφα με περισσότερο από 40% το κόστος μεταφόρτωσης αποκομιδής των απορριμμάτων.”

Συγκεκριμένα, σχετικά με το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων ο κ. Σημανδηράκης επεσήμανε πως πρόκειται για μια επένδυση που έλειπε εδώ και πολλά χρόνια από τον Δήμο Χανίων, ενώ έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως για την αγορά συγκεκριμένου ακινήτου, τον σχεδιασμό και την μελέτη του απαραίτητου εξοπλισμού, που θα εξασφαλίσουν με αποτελεσματικότερο τρόπο την αποκομιδή των απορριμμάτων. Παράλληλα, τόνισε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και έχει μελετηθεί όλη η κείμενη νομοθεσία, όχι μόνο για την βέλτιστη λειτουργία του σταθμού αλλά και για την αποφυγή οχλήσεων στην γύρω περιοχή.

Με την σειρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Μιχάλης Τσουπάκης δήλωσε πως: “Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον κ. Γραφάκο, ο οποίος σήμερα μας ενημέρωσε και για τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και το πως αυτές θα ενσωματωθούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης.”

Ο Δήμαρχος Χανίων, τέλος, ανακοίνωσε την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 1.150.000 ευρώ από το Υπουργείο που θα διατεθούν για την αγορά 8 νέων απορριμματοφόρων του Δήμου Χανίων και θα ενισχύσουν τον στόλο της Υπηρεσίας της Καθαριότητας, ενώ ανέφερε πως το επόμενο διάστημα το μέτωπο της καθαριότητας θα εφοδιαστεί και από την αγορά ειδικών μηχανημάτων πλύσης των κάδων απορριμμάτων: “Είναι ένα καθημερινό αίτημα των πολιτών και παρά την οποία γραφειοκρατία, είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα ο εξοπλισμός αυτός θα ενισχύσει την Υπηρεσία Καθαριότητας.”

π1

π2

Αρχεία

  1. 2