Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

15/11/2011, Για την προώθηση της διαρκούς εκπαίδευσης στους άξονες της κοινωνικής πρόνοιας και της οικονομικής ανάπτυξης: Προγράμματα Δία Βίου Μάθησης από τον Δήμο Χανίων

15.11.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 02:11

Με στόχο την προώθηση της διαρκούς εκπαίδευσης, στους άξονες της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης και της οικονομικής ανάπτυξης, ο Δήμος Χανίων, ξεκίνησε την υλοποίηση Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, με πολλά και ποικίλα γνωστικά αντικείμενα, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων.

 

Τα προγράμματα αυτά, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησαν σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 στο Δημαρχείο Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, η Αντιδήμαρχος Χρυσούλα Χατζηδάκη, αρμόδια σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας, ο υπεύθυνος των προγραμμάτων Ναπολέων Ξιφαράς, η Κοινωνικός Λειτουργός του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Ζωή Χατζή και η επιμορφώτρια Ελένη Ζερβουδάκη, μέλος του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης και Δ/ντρια του Δημ. Σχολείου Περιβολίων.

 

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, «ο Δήμος Χανίων έχει προβλέψει τη δημιουργία Γραφείου Δια Βίου Μάθησης, επιδιώκοντας την προώθηση της διαρκούς εκπαίδευσης, με σκοπό την απόκτηση ή ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, την επαγγελματική ένταξη κι εξέλιξη του ατόμου, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη της ικανότητας ενεργού συμμετοχής στα κοινά και συνακόλουθα, την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη».

 

Το αρμόδιο Γραφείο, συνέχισε ο κ. Σκουλάκης, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων, ώστε να ικανοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση, ως συνέπεια της κατάργησης της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Χανίων. Μάλιστα για το λόγο αυτό και εν αναμονή της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας, διερευνούμε τη δυνατότητα ένταξής μας σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ έχει προβλεφθεί και η διάθεση κονδυλίων από ιδίους πόρους του Δήμου

 

«Όσον αφορά στον άξονα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης,  προβλέπεται η εφαρμογή προγραμμάτων για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα ΑμΕΑ, οι φυλακισμένοι, οι εξαρτημένοι και οι οικονομικοί μετανάστες, ενώ όσον αφορά στον άξονα της οικονομικής ανάπτυξης επιδιώκουμε τη σύνδεση της μάθησης με την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα, με στόχο την προώθηση τομέων της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, κατέληξε ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε την αρμόδια Αντιδήμαρχο, Χρυσ. Χατζηδάκη, και όλους όσοι έχουν εργαστεί και θα εργαστούν για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

 

«Φιλοδοξούμε  να οργανώσουμε έναν, κατά το δυνατό, πλήρη κύκλο επιμορφωτικών προγραμμάτων, σε ολόκληρο τον καλλικρατικό Δήμο Χανίων. Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, αν το Υπουργείο, ή η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, συμπεριλάβουν τον Δήμο μας στους φορείς που θα ενισχύσουν οικονομικά ή θα υποστηρίξουν γραμματειακά, ώστε να υλοποιήσουμε με επιτυχία τα παραπάνω και πολλά ακόμα προγράμματα», τόνισε από την πλευρά της η κα Χατζηδάκη.

 

«Επειδή στον Δήμο θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική χρηματοδότηση για την επόμενη χρονιά. Δεν αρνούμαστε όμως και οποιαδήποτε προσφορά, από φορείς ή ιδιώτες, προκειμένου να παράσχουμε στους κατοίκους των Χανίων όσο το δυνατό πληρέστερη και σε βάθος επιμόρφωση», συμπλήρωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος.

 

Και πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτό δεχτήκαμε με χαρά και ικανοποίηση τη συμβολή του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης και μεμονωμένων επιμορφωτών, η οποία γίνεται σε εθελοντική βάση, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς, ενώ είμαστε σε επαφή και με επιμορφωτές που παρείχαν τα μαθήματα που οργάνωνε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Χανίων για μετανάστες, καθώς και με την ομάδα εκπαιδευτικών «Πολυδράση».

 

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στο πρόγραμμα για τους κρατούμενους στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς -  το οποίο έγινε μετά από διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών και επιμόρφωσης που έκανε ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης Γιώργος Γώγουλος - ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα που προσφέρονται είναι:

 

1)      «Μαγειρική τέχνη και κρητική κουζίνα», από τον chef κ. Αποστολάκη Γιάννη, μάγειρα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και Πρόεδρο του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας. (συνολικά 10 ώρες).

2)      «Μηχανολογία αυτοκινήτων», από τον Δ/ντή της ΕΠΑ.Σ. Χανίων κ. Δαράκη Γιάννη και τους καθηγητές της Σχολής και του ΕΠΑ.Λ. Χανίων κ.κ. Περράκη Μανώλη, Καλλιβρετάκη Μιχάλη και Σινιοράκη Γιώργο. (συνολικά 10 ώρες).

3)      «Τα ελληνικά στην καθημερινή ζωή», από την κ. Ζερβουδάκη Ελένη, δασκάλα, Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων και τον κ. Τσεκούρα Γιάννη, δάσκαλο και κοινωνιολόγο. (συνολικά 28 ώρες).

4)      «Βασικές κοινωνικές δεξιότητες», από την κ. Τσίγκου Άννα, επιμορφώτρια Σ.Δ.Ε. και Αντιπρόεδρο του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης, για 20 ώρες.

 

Εξάλλου, γίνονται προσπάθειες να διατεθούν καθηγητές Φυσικής Αγωγής, μέσω προγράμματος της Γ.Γ.Α., για εκγύμναση κρατουμένων, ενώ προγραμματίζεται και η οργάνωση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

 

«Επιθυμία μας είναι να οργανώσουμε σύντομα προγράμματα για ΑμΕΑ στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και αλλού (Πληροφορική, Θεατρικό παιχνίδι, Μουσικοθεραπεία, Ζωγραφική, Μαγειρική και Κεραμική-Πηλοπλαστική), για Ρομά, καθώς και για οικονομικούς μετανάστες, ενήλικες και ανήλικους, σε διάφορα σχολεία (Ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμός, Αγγλική και Αλβανική γλώσσα και Πληροφορική) και καλούμε όσους θέλουν και μπορούν να συνδράμουν στο έργο αυτό να μη διστάσουν», κατέληξε η κα Χατζηδάκη. 

 

 Από την πλευρά της η κα Χατζή, επαίνεσε τον Δήμο Χανίων για την πρωτοβουλία του, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα που υλοποιούνται στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της αυτοεκτίμησης των κρατουμένων και την ομαλή προετοιμασία για την κοινωνική επανένταξη και επανασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, ενώ η κα Ζερβουδάκη, αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο έχουν δείξει οι κρατούμενοι. «Ξέρουν ότι η γνώση είναι δύναμη και θέλουν να μάθουν γιατί γνωρίζουν ότι έτσι θα βοηθηθούν στην προσπάθεια επανένταξής τους στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά η κα Ζερβουδάκη.

p1