main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

Πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’

Α. Περιγραφή

Το Πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ παρέχει συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, φροντίδα του νοικοκυριού, συντροφιά, μικρο-αγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες. Οι υπηρεσίες παρέχονται με περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετούμενων ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους.

Β. Ποιοι το δικαιούνται;

Άτομα που χρήζουν συστηματικής φροντίδας, είναι ηλικιωμένα ή άτομα με αναπηρία, δηλαδή άτομα με αισθησιοκινητική αναπηρία, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση. 

 

Γ. Τι χρειάζομαι για την κατάθεση;

 1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας

 2. Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου υγείας

 3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

 4. Εκκαθαριστικό σημείωμα τρέχουν έτους

 5. Αν πρόκειται για ΑΜΕΑ βεβαίωση ΚΕΠΑ

 6. Αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

 7. Έκθεση κοινωνικής έρευνας από τον Κοινωνικό Επιστήμονα

 

Μετά την έγκριση της αίτησης η επιστημονική ομάδα καθορίζει την συχνότητα των επισκέψεων και τις απαραίτητες υπηρεσίες που θα παρέχουν στον ωφελούμενο.

 

Δ. Τρόπος Κατάθεσης

Ο ενδιαφερόμενος απλώς υποβάλει την αίτηση (συνημμένη) στο Πρωτόκολλο, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

 

Κεντρικό Πρωτόκολλο του Δήμου

 

Πρωτόκολλα που λειτουργούν στις Δημοτικές Ενότητες 

Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου 

Δημοτική Ενότητα Ελ.Βενιζέλου

Δημοτική Ενότητα Θερίσου

Δημοτική Ενότητα Κεραμειών 

Δημοτική Ενότητα Ν.Κυδωνίας

Δημοτική Ενότητα ΣούδαςΕ. Κόστος Διεκπεραίωσης

Ατελώς.

ΣΤ. Εκτιμώμενος χρόνος διεκπεραίωσης

Σε διάστημα μίας εβδομάδας. 

Μετά την αίτηση του πολίτη ο Κοινωνικός Επιστήμονας επισκέπτεται τον ενδιαφερόμενο στην οικία του προκειμένου να καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν και να αξιολογήσει τη δυνατότητα ένταξης του ατόμου στο πρόγραμμα. Οι υπηρεσίες που παρέχονται εξατομικεύονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε περιστατικού.

 

Ζ. Συνημμένα αρχεία

 1. Αίτηση εγγραφής

 2. Υπεύθυνη δήλωση

 3. Περιγραφή Δομής

 4. Κανονισμός Λειτουργίας Δομής

 

Παροχή κοινωφελούς εργασίας

Α. Περιγραφή

Μετατροπή της ποινής φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία.

Β. Ποιοι το δικαιούνται;

Όποιοι επιθυμούν να μετατρέψουν την ποινή φυλάκισής τους σε κοινωφελή εργασία. 

 

Ο κάθε ενδιαφερόμενος απλώς υποβάλει αίτηση προς το Δήμο Χανίων για μετατροπή της ποινής του σε κοινωφελή εργασία. Η αρμόδια υπηρεσία το αποδέχεται και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή μετά από δικαστική απόφαση.

Γ. Τι χρειάζομαι για την κατάθεση;

Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Ο ενδιαφερόμενος απλώς υποβάλει αίτηση στο Πρωτόκολλο, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας.

 

Κεντρικό Πρωτόκολλο του Δήμου

 

Πρωτόκολλα που λειτουργούν στις Δημοτικές Ενότητες 

Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου 

Δημοτική Ενότητα Ελ.Βενιζέλου

Δημοτική Ενότητα Θερίσου 

Δημοτική Ενότητα Κεραμειών  

Δημοτική Ενότητα Ν.Κυδωνίας

Δημοτική Ενότητα Σούδας

 

Δ. Τρόπος Κατάθεσης

Η αίτηση κατατίθεται αυτοπροσώπως. 

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεA και Ισότητας, Κυδωνίας 29, Ισόγειο Δημαρχείου, τις ώρες 9.00 π.μ -1.00 μ.μ και στο τηλέφωνο της Υπηρεσίας  2821341693.

Ε. Κόστος διεκπεραίωσης

Ατελώς.

ΣΤ. Εκτιμώμενος χρόνος διεκπεραίωσης

Η ολοκλήρωση του αιτήματος εξαρτάται από την εντολή του δικαστηρίου και τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

i. Χρειάζεται να γνωρίζω

Σύμφωνα με το Άρθρο 104Α - Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) -1: “Όταν επιβάλλεται φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη και δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των άρθρων 99 και 100, η ποινή μετατρέπεται σε παροχή κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 81), εκτός αν το δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση άλλων εγκλημάτων. 

Κάθε ημέρα φυλάκισης δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε περισσότερες από τρεις ώρες κοινωφελούς εργασίας”.

 

Μετατροπή της φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία:

Την εφαρμογή του μέτρου κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτική της φυλάκισης ποινή εφαρμόζει ο Δήμος Χανίων από το 2009 και έχουν προβλεφθεί θέσεις για την παροχή κοινωφελούς εργασίας. Ο κάθε ενδιαφερόμενος απλά υποβάλει αίτηση προς το Δήμο Χανίων για μετατροπή της ποινής του, η αρμόδια υπηρεσία το αποδέχεται και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή όταν επιβάλλεται ως ποινή από τον δικαστή.

 

Πληροφορίες: Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας 2821341691 και 2821341695.

 

Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους

Ο Δήμος Χανίων στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας ξεκίνησε να λειτουργεί τον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους,» στα πλαίσια του  επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας» και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Για την περίοδο 2014-2020 η χρηματοδότηση του συνεχίστηκε από το ΕΠ Κρήτη 2014-2020.

Ο Ξενώνας λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Στους χώρους του μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα ψυχολογικής, συναισθηματικής, λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής, φυλετικής, κοινωνικής, οικονομικής βίας και κακοποίησης όπως επίσης και γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking.

Η φιλοξενία βασίζεται:

 1. Στην απαγόρευση οποιασδήποτε διάκρισης σε επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, καταγωγής, Εθνικής Ταυτότητας, ηλικίας και φυσικών ικανοτήτων.

 2. Στην τήρηση του κώδικα δεοντολογίας που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φιλοξενούμενων γυναικών και των παιδιών τους ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και η διεύθυνση του Ξενώνα Φιλοξενίας είναι απόρρητα.

Στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα δύναται να φιλοξενηθούν 20 γυναίκες με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των 18 ετών εφόσον πρόκειται για κορίτσια και των 12 ετών, εφόσον πρόκειται για αγόρια.  Η παραμονή των γυναικών και των παιδιών τους μπορεί να διαρκέσει έως και τρείς μήνες ενώ ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι, η διαμονή μπορεί να παραταθεί.

Ο Ξενώνας διαθέτει 13 δίκλινα δωμάτια, ένα δωμάτιο ΑΜΕΑ, ένα δωμάτιο που λειτουργεί ως χώρος ψυχαγωγίας των παιδιών, χώρο συμβουλευτικής, γραφείων προσωπικού, υποδοχής, καθιστικού, κουζίνας όπως επίσης και αποθηκευτικούς χώρους.

Επιπλέον, από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου έχουν προβλεφθεί και έχουν τοποθετηθεί πόρτα ασφαλείας στην κεντρική είσοδο, ειδική κονσόλα ελέγχου και ειδοποίησης, συναγερμός και κάμερα και στους 5 ορόφους του κτιρίου.

Η Δομή παρέχει τη δυνατότητα για φιλοξενία, ασφαλή διαμονή με στέγη και διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη, πρόσβαση σε υπηρεσίες που συνδέονται με την απασχόληση, εκπαίδευση, και τη δημιουργική  αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται συνεργασία και με άλλους φορείς είτε για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είτε για την συνδιοργάνωση δράσεων.

Στελεχώνεται από μια υπάλληλο διοικητικής υποστήριξης, μια ψυχολόγο, έναν παιδοψυχολόγο, μια κοινωνική λειτουργό και μια υπάλληλο καθαριότητας. 

Για την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση και λειτουργία του Ξενώνα έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Άγιος Γεώργιος» προγραμματική σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά και την πραγματοποίηση αιματολογικών εξετάσεων, ακτινογραφίας θώρακος, ψυχιατρικής εκτίμησης και παιδιατρικής γνωμάτευσης που απαιτούνται για την εισαγωγή των γυναικών και των παιδιών τους στο Ξενώνα.

Παράλληλα σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο και την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων παρέχεται νομική στήριξη και ασφάλεια για τις φιλοξενούμενες γυναίκες και τα παιδιά τους ενώ έχουν υπογραφεί και οι αντίστοιχες προγραμματικές συμβάσεις με τις εν΄ λόγω υπηρεσίες.

Ολοκληρώνοντας, οι γυναίκες θύματα βίας που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να αποταθούν και να μιλήσουν, τους παρέχεται η δυνατότητα και μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων στην (Οδό Κυδωνίας 29, Τ.Κ.73135, Χανιά. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2821341690-691-692, Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00-15:30) για παραπομπή στον Ξενώνα.

Επίσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (αστική χρέωση) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, για υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής.

Οι παραπομπές στον Ξενώνα γίνονται από τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων.

 

Κοινωνικό Παντοπωλείο: Δομή παροχής βασικών αγαθών, παροχή συσσιτίου Δήμου Χανίων

 

*Πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο

 

Α. Περιγραφή 

Ο στόχος του κοινωνικού παντοπωλείου είναι η παροχή υπηρεσιών όπως, διανομή τροφίμων, διανομή ειδών παντοπωλείου, διανομή ειδών βασικής υγιεινής, διανομή ειδών ένδυσης και υπόδησης, διανομή κατεψυγμένων προϊόντων, βιβλία, παιχνίδια κ.α.

Β.Ποιοι το δικαιούνται;

Ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως οικογένειες ή άτομα που έχουν χαμηλό εισόδημα και πλήττονται από την οικονομική κρίση, προμηθεύονται κάθε μήνα δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. 

Στην περίπτωση του Συσσιτίου οι ενδιαφερόμενοι προμηθεύονται φαγητό καθημερινα (εκτός Σαββάτου και Κυριακής).

 

Γ. Τι χρειάζομαι για την κατάθεση;

 1. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και άδειας διαμονής.

 2. Φωτοτυπία λογαριασμού Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε. ή Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ή Μισθωτήριο Συμβόλαιο μέσω του οποίου θα βεβαιώνεται η διεύθυνση της κατοικίας του, εφόσον δεν προκύπτει από τη φορολογική δήλωση εισοδήματος.

 3. Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

 4. Φωτοτυπία Ε1 και Ε9 και εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου φορολογικού έτους

 5. Σε περίπτωση μη εργασίας: κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση ανεργίας ή βεβαίωση επιδότησης από τον ΟΑΕΔ και των δύο συζύγων. (Αν είναι συνταξιούχος με διακοπή σύνταξης: φωτοτυπία βεβαίωσης διακοπής σύνταξης).

 6. Σε περίπτωση εργασίας: Γνωστοποίηση όρων ατομικής σύμβασης εργασίας (και των δύο συζύγων).

 7. Για κάθε ενήλικο προστατευόμενο μέλος: πρόσφατη βεβαίωση φοίτησης ή βεβαίωση στρατού.

 8. Σε περίπτωση αναπηρίας: αντίγραφο της Απόφασης Κ.Ε.Π.Α (ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής) περί καθορισμού του ποσοστού αναπηρίας.

 

Δ. Τρόπος Κατάθεσης

Η αίτηση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στο http://chania.aitiseispoliton.gr

 

Για τη βοήθεια όσων δεν έχουν πρόσβαση στο Internet, H/Y και για όποια δυσκολία προκύψει, θα παρέχεται υπηρεσία υποστήριξης. Σε αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται αυτοπροσώπως φέρνοντας μαζί τους τα κατά περίπτωση αναγκαία δικαιολογητικά κατά τις εργάσιμες μέρες ως εξής:

 

Ημερήσια εξυπηρέτηση :

 • στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής ( Πρόνοια ) στο ισόγειο του Δημαρχείου Χανίων από 09:00 – 14:30 (Τηλέφωνο : 28213 – 41693 και 2821341695 ) ,

 • για την παροχή Συσσιτίου στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου στην πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρα αρ. 1 από τις 9:00- 13:00 (Τηλέφωνο : 28210 – 27808 ),

 • στη ΔΙΑΣΤΑΣΗ Κοινωνική Επιχείρηση στην οδό Μπονιαλή 11-19 στο Εμπορικό Κέντρο ΕΡΜΗΣ από 10:00 – 13:00 ( Τηλέφωνο: 28210 – 58908 ) ,

 • στο Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά του Δήμου Χανίων στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Σούδας απέναντι από την Εθνική Τράπεζα ( Τηλέφωνο: 28213 – 41688 ) .

 

Ε. Κόστος διεκπεραίωσης

Ατελώς

ΣΤ. Εκτιμώμενος χρόνος διεκπεραίωσης

Περίπου είκοσι ημέρες (20) από την κατάθεση της αίτησης

 

i. Χρειάζεται να γνωρίζω

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά με όριο εισοδήματος τα όρια για τη φτώχεια όπως τα Δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤ.Α στις 21/06/2019 και συγκεκριμένα 4.718€ ανά άτομο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 50% (2.359€) για τον δεύτερο ενήλικα (σύζυγο) και παιδιά άνω των 14 ετών, και 30% (1.415€) για παιδιά έως 13 ετών. Εξαρτώμενα παιδιά θεωρούνται τα παιδιά ηλικίας έως 16 ετών καθώς και τα παιδιά ηλικίας έως 24 ετών που είναι οικονομικά μη ενεργά (μαθητές, σπουδαστές, στρατιώτες, νοικοκυρές κλπ) .

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ένταξης επιπλέον οικογενειών στο πρόγραμμα, κατόπιν εισηγήσεως της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου εξετάζοντας τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ισχύουν προσαυξάνοντας το εισοδηματικό κριτήριο κατά 20% από τα ισχύοντα.

Κοινωνικό Φροντιστήριο

*Πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο

Α. Περιγραφή 

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο έχει σκοπό την προσφορά ίσων ευκαιριών στην μάθηση, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα σε μαθητές και σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άπορων ή οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Παράλληλα προωθεί την εθελοντική προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς τα μαθήματα παρέχονται από εθελοντές εκπαιδευτικούς, διαφόρων ειδικοτήτων. 

Β. Ποιοι το δικαιούνται;

Οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα του φροντιστηρίου του παιδιού.

Γ. Τι χρειάζομαι για την κατάθεση;

 1. Αίτηση συμμετοχής (συνημμένο αρχείο)

 2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατηρίου ή Ειδικού Δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή άδεια  παραμονής. 

 3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. 

 4. Εκκαθαριστικό εφορίας του έτους 2019.

 5. Αντίγραφο Ε1 δήλωσης του έτους 2019.

 6. Ε9 

 7. Τίτλος απόλυσης μαθητή  ή  Αποδεικτικό  φοίτησης του προηγούμενου σχολικού έτους

 

ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

 1. Απόφαση αρμόδιας επιτροπής στην οποία  να αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας.

 2. Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για κάθε μέλος της οικογένειας που δεν εργάζεται

 3. Για έγγαμους απαιτούνται δικαιολογητικά και για τους δύο συζύγους, εάν είναι διαζευγμένοι ,το διαζύγιο και εάν είναι σε διάσταση ένορκη βεβαίωση από το Ειρηνοδικείο.

 4. Πρόσφατη απόδειξη ενοικίου σε περίπτωση ενοικίασης κατοικίας

Δ. Τρόπος Κατάθεσης

Η αίτηση (συνημμένα) κατατίθεται αυτοπροσώπως. 

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεA και Ισότητας, Κυδωνίας 29, Ισόγειο Δημαρχείου, τις ώρες 9.00 π.μ -1.00 μ.μ και στο τηλέφωνο της Υπηρεσίας  2821341693.

 

Ε. Κόστος διεκπεραίωσης

Ατελώς.

ΣΤ. Εκτιμώμενος χρόνος διεκπεραίωσης

Περίπου είκοσι ημέρες από την κατάθεση της αίτησης

 

i.  Χρειάζεται να γνωρίζω

 1. Αίτηση

 2. Δελτίο Τύπου

Ο Δήμος Χανίων, Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας ,Αθλητισμού & Πολιτισμού,  Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεA και Ισότητας σε συνεργασία με την Ένωση Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν.Χανίων  υλοποιεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο . 

 

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά με όριο εισοδήματος τα όρια για τη φτώχεια όπως τα Δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤ.Α στις 21/06/2019 και συγκεκριμένα 4.718€ ανά άτομο το οποίο προσαυξάνεται κατά 50% (2.359€) για τον δεύτερο ενήλικα (σύζυγο) και παιδιά άνω των 14 ετών και 30% (1.415€) για παιδιά έως 13 ετών. 

 

Εξαρτώμενα παιδιά θεωρούνται τα παιδιά ηλικίας έως 16 ετών καθώς και τα παιδιά ηλικίας έως 24 ετών που είναι οικονομικά μη ενεργά (μαθητές, σπουδαστές, στρατιώτες, νοικοκυρές κλπ).

 

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ένταξης επιπλέον οικογενειών στο πρόγραμμα, κατόπιν εισηγήσεως της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου εξετάζοντας τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ισχύουν προσαυξάνοντας το εισοδηματικό κριτήριο κατά 20% από τα ισχύοντα.

 

Κέντρο Κοινότητας

Το Κέντρο Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας. Το «Κέντρο Κοινότητας» και το παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας λειτουργεί ως δομή συμπληρωματική της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χανίων.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Απόφασης Ένταξης της Πράξης με τίτλο : «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Χανίων», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020», με έναρξη λειτουργίας την 7η Αυγούστου 2017..

Παρεχόμενες Υπηρεσίες 

 1. Υποδοχή - Ενημέρωση – Υποστήριξη των Πολιτών

Οι ειδικοί του Κέντρου Κοινότητας υποδέχονται τους πολίτες, διερευνούν τις ανάγκες τους και τους ενημερώνουν για τις διαθέσιμες παροχές και προγράμματα. Επίσης υποστηρίζουν τους πολίτες για την ένταξη τους στα παρακάτω (συμπλήρωση αιτήσεων, συλλογή δικαιολογητικών):

 • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ)

 • Επίδομα Στέγασης

 • Επίδομα Γέννησης

 • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων και

 • Αιτήσεις των Προνοιακών Αναπηρικών Παροχών

Επιπλέον τους παρέχουν άμεσα ψυχοκοινωνική υποστήριξη όπου είναι εφικτό.

 1. Συνεργασία και Διασύνδεση με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές

Το Κέντρο Κοινότητας συνεργάζεται με άλλες δομές παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας και παραπέμπει ανάλογα τους πολίτες για την διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.

 1. Παροχή υπηρεσιών βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης

Το Κέντρο Κοινότητας συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και στη διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης με παροχή εργασιακής συμβουλευτικής, διοργάνωση εκδηλώσεων επιμορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου, με την Ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού κ.λ.π.

Στο Κέντρο Κοινότητας του κάθε Δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής οι οποίοι:

 • αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους

 • Είναι δικαιούχοι των Επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

 • Άτομα, οικογένειες και παιδιά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας

 • Άνεργοι

 • Άποροι

 • Άστεγοι

 • Μετανάστες

 • ΑμεΑ

 • Άτομα που χρήζουν ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης

Συγχρόνως τα Κέντρα Κοινότητας παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα όπως η προσέγγιση της τοπικής αγοράς για εύρεση εργασίας, η δημιουργία ευκαιριών για νέους ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας η οικογενειακών δυσαρμονιών, ζητήματα νομικού χαρακτήρα, μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων, διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Σε εθνικό επίπεδο , τα Κέντρα Κοινότητας καλούνται (σύμφωνα με το ΦΕΚ 1344/Β/19-04-2019) να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Χανίων στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου Χανίων, που βρίσκεται επί της οδού Κυδωνίας 29, τηλέφωνο 28213 – 41689 .

Το παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας στεγάζεται στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Σούδας, τηλέφωνο 28213 – 41688.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 07.30-15.30.

 

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα


Α. Ποιοι το δικαιούνται;

Δικαίωμα συμμετοχής στην κατασκήνωση έχουν:

 1. Παιδιά ηλικίας 6-16 ετών, που έχουν ανάγκη παραθερισμού 

 2. Αποκλείονται μέχρι αποκαταστάσεως της υγείας τους, τα παιδιά που πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα (κοκίτης κ.λπ.) και εντελώς τα παιδιά που πάσχουν από ψυχονευρωτικά νοσήματα (επιληψία κ.λπ.) σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3, 4 του ν. 749/1948. 

 3. Φιλοξενούνται παράλληλα  και παιδιά με αναπηρίες, (10- 50 ετών)  που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και διαθέτουν ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα Παιδικής Εξοχής - Κατασκήνωσης

 4. Ηλικιωμένοι, είτε επισκέπτονται ΚΑΠΗ είτε όχι που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, είναι μόνοι λόγω έλλειψης άλλης οικογένειας, χηρείας κ.λπ. και διαθέτουν ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας τους τούς επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατασκήνωσης

 5. Ενήλικοι με αναπηρίες εφόσον προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατασκήνωσης

Β. Τι χρειάζομαι για την κατάθεση;

Για παιδιά:

 1. Αίτηση Εγγραφής στο πρόγραμμα (γίνεται ηλεκτρονικά).

 2. Ε1 και Εκκαθαριστικό τα τελευταία 

 3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης

 

Σε περίπτωση:

 • ανέργων κηδεμόνων: βεβαίωση ανεργίας                    

 • δικαιούχων ΚΕΑ: απόφαση έγκρισης ΚΕΑ 

 

Εφόσον το παιδί  επιλεχθεί, απαραίτητη είναι η βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή γιατρού του ασφαλιστικού φορέα στην οποία είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται: η κατάσταση υγείας του παιδιού, ο εμβολιασμός του με τα υποχρεωτικά εμβόλια, ότι δεν πάσχει από μεταδοτικά νοσήματα, ότι η εν γένει κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη συμμετοχή του σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα και τυχόν λοιπές παρατηρήσεις (φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες, κ.λ.π.).

 

Για Ηλικιωμένα Άτομα: 

 1. Αίτηση Εγγραφής στο πρόγραμμα (γίνεται ηλεκτρονικά).

 2. Ε1 και Εκκαθαριστικό τα τελευταία 

Σε περίπτωση:

 • ανέργων κηδεμόνων: βεβαίωση ανεργίας

 • δικαιούχων ΚΕΑ: απόφαση έγκρισης ΚΕΑ 

 • αναπηρίας: απόφαση ΚΕΠΑ

 

Για Πρόσληψη προσωπικού: 

 

 1. Αίτηση προσωπικού στην κατασκήνωση

 

Γ. Τρόπος Κατάθεσης

Η αίτηση (συνημμένο) γίνεται είτε ηλεκτρονικά είτε αυτοπροσώπως στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Χανίων.

 • Ηλικιωμένοι: Οι αιτήσεις δύνανται να υποβάλλονται ατομικά μέσω των ΚΑΠΗ που συμμετέχει κάθε ηλικιωμένος.

 • Παιδιά: Τα παιδιά υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Χανίων

 

Δ. Κόστος διεκπεραίωσης

Το ποσό συμμετοχής για τους κατασκηνωτές (παιδιών και ηλικιωμένων) που θα φιλοξενηθούν  στην Παιδική Εξοχή – Κατασκήνωση Καλαθά, είναι 30€, όπως ορίζεται από το αρμόδιο Υπουργείο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ : 

 • Η κατάθεση πρέπει να γίνει μόνο μετά την επιλογή των κατασκηνωτών στο πρόγραμμα.

 • Το ποσό συμμετοχής επιστρέφεται μόνο στην περίπτωση, που ο ενδιαφερόμενος δεν συμμετέχει τελικά στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

 

Διευκρινίσεις δίνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Χανίων  (ισόγειο Δημαρχείου)

 

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

 1. Τα παιδιά των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών

 2. Τα παιδιά των οικογενειών στις οποίες ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι (αποδεικνύεται με κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ)

 3. Τα παιδιά των οικογενειών – δικαιούχων του Προγράμματος ΚΕΑ (αποδεικνύεται με την απόφαση  έγκρισης)

 4. Τα άτομα με αναπηρίες  (Πιστοποίηση ΚΕΠΑ)

Ε. Εκτιμώμενος χρόνος διεκπεραίωσης

Εντός είκοσι ημερών (20) από την ημερομηνία της αίτησης.

 

i. Χρειάζεται να γνωρίζω

Η επιλογή των κατασκηνωτών γίνεται με οικονομικά κριτήρια.

 

Κ.Α.Π.Η.

 

Α. Ποιοι το δικαιούνται;

 1. Κάτοικοι στην περιοχή του Δήμου Χανίων που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους 

 2. Άτομα νεότερης ηλικίας που είναι σύζυγοι μελών

 3. Άτομα με αναπηρία

 

Β. Τι χρειάζομαι για την κατάθεση;

 1. Αστυνομική ταυτότητα

 2. Βιβλιάριο ασθενείας

 3. Αποδεικτικό μονίμου κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ ή ΔΕΥΑΧ)

 

Γ. Τρόπος Κατάθεσης

Η αίτηση παραλαμβάνεται από τα ΚΑΠΗ και κατατίθεται αυτοπροσώπως στα ΚΑΠΗ, στα κάτωθι σημεία:

 • ΚΑΠΗ περιοχής Δικαστηρίων-Αγ.Ιωάννη

Διεύθυνση: Ξανθουδίδου 22

Τηλ: 2821052215

E-mail: dkapixan@otenet.gr

 • ΚΑΠΗ περιοχής Νέας Χώρας 

Διεύθυνση: Ακτή Παπανικολή 17

Τηλ: 2821097704
E-mail: bkapineasxwras@yahoo.gr

 • ΚΑΠΗ περιοχής Παχιανιών

Διεύθυνση: Θερίσσου 34

Τηλ: 2821093043 

E-mail: ckapixan@otenet.gr

 • ΚΑΠΗ περιοχής Παλιάς Πόλης

Διεύθυνση: Δασκαλογιάννη 62

Tηλ: 2821055001 

E-mail: ekapixan@otenet.gr 

 • ΚΑΠΗ περιοχής Χαλέπας

Διεύθυνση: Βενεδίκτου Κατσανεβάκη 1

Τηλ: 2821050650 

E-mail: stkapixan@otenet.gr 

 • ΚΑΠΗ Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου

Διεύθυνση: Πλατεία Κουνουπιδιανών

Τηλ: 2821009030

E-mail: kapiakrotiri@gmail.com 

 • ΚΑΠΗ Δημοτικής Ενότητας Σούδας

Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 87

Τηλ: 2821081477 /2821341225

E-mail: kapisouda@gmail.com 

 • ΚΑΠΗ Δημοτικής Ενότητας Θερίσου

Διεύθυνση: Λεωφόρος Καζαντζάκη 135

Τηλ: 2821009525

E-mail: kapi.vamv@gmail.com 

 

Δ. Κόστος διεκπεραίωσης

Συμβολική οικονομική συμμετοχή της τάξης των 5 ευρώ ετησίως (ανάλογα με την απόφαση  του Διοικητικού  Συμβουλίου του ΔΟΚΟΙΠΠ). Σε περιπτώσεις οικονομικής αδυναμίας η συνδρομή είναι δωρεάν μετά από εισήγηση της Κοινωνικής Λειτουργού.

Ε. Εκτιμώμενος χρόνος διεκπεραίωσης

Άμεσα, εφόσον προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά.

 

i. Χρειάζεται να γνωρίζω

Σκοπός των ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ που λειτουργούν με τις σύγχρονες αρχές, αντιλήψεις και μεθόδους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών είναι η παροχή εξωιδρυματικής προστασίας στα ηλικιωμένα άτομα, η παραμονή των ηλικιωμένων ως ισότιμα και ενεργά μέλη της κοινωνίας

 

Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του ΔΟΚΟΙΠΠ

 

Α. Ποιοι το δικαιούνται;

Όσοι επιθυμούν να εγγράψουν το τέκνο τους σε βρεφικό ή παιδικό σταθμό.

 

Β. Τι χρειάζομαι για την κατάθεση;

Απαραίτητο δικαιολογητικό είναι η βεβαίωση υγείας του παιδιού συμπληρωμένη από παιδίατρο καθώς και αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. 

 

Όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά ορίζονται κάθε χρόνο με απόφαση του Δ.Σ του ΔΟΚΟΙΠΠ που ανακοινώνονται με ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του ΔΟΚΟΙΠΠ και του Δήμου Χανίων πριν την έναρξη υποβολής των αιτήσεων.

 

Γ. Τρόπος Κατάθεσης

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά κατατίθενται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΔΟΚΟΙΠΠ. Ο σύνδεσμος (link) ανακοινώνεται κάθε χρόνο πριν την έναρξη των αιτήσεων.

 

Δ. Κόστος διεκπεραίωσης

Ατελώς.

Ε. Εκτιμώμενος χρόνος διεκπεραίωσης

Τα στάδια ολοκλήρωσης της διαδικασίας διαρκούν έως ένα με ενάμιση μήνα.

i. Χρειάζεται να γνωρίζω

Στους βρεφικούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ εγγράφονται βρέφη από την ηλικία των 18 μηνών μέχρι 2,5 ετών. Βασική προϋπόθεση υποβολής αίτησης είναι να έχουν συμπληρώσει τους 18 μήνες στις 31/8 του έτους που υποβάλλουν οι γονείς την αίτηση. 

 

Στα παιδικά τμήματα εγγράφονται νήπια από την ηλικία των 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, την ηλικία των 2,5 θα πρέπει να συμπληρώνουν μέχρι 31/8 του έτους που υποβάλλουν την αίτηση εγγραφής.

 

logo imageσυμβαίνει

«Χριστούγεννα στον τόπο μας»: Εργαστήρι στολιδιών στο Δημαρχείο Χανίων, από τις 2 Δεκεμβρίου
Εορτασμός της 108ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
«Πρόσκληση σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων»: Στις 29/11/2021
Συνεχίζονται οι προβολές του κύκλου «Κινηματογραφικές Περιπλανήσεις στα Μονοπάτια Της Ασίας» : Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων – Με την Αρωγή Δήμου Χανίων, ΚΕΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ
Συμμετοχή Δήμου Χανίων, Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων – Κάλεσμα Δημάρχου Χανίων για ευαισθητοποίηση στην κυκλική οικονομία
"Ανοιχτά Πανιά": Βιβλίο και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη και σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Χανίων
Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης - Ένα θεατρικό εργαστήρι για τα στερεότυπα και την αποδόμησή τους: Από τις 19/11 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Εργαστήρια Steam για εφήβους στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων: Από 13 Νοεμβρίου
«εύμορφος πόλις»: Έκθεση Αρχειακού Υλικού στο ΚΑΜ, από 10 έως 28 Νοεμβρίου
«Η τέχνη του ρυθμού στην Εκπαίδευση»: Κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μαθήματα ρυθμού και κρουστών
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων