main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

23/3/2012, Διήμερο Εκδηλώσεων για τη Γιορτή του Παιδικού Βιβλίου: Στις 29 και 31 Μαρτίου από το Τμήμα Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων

Το Τμήμα των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων διοργανώνει για τη μεγάλη γιορτή του Παιδικού Βιβλίου διήμερο εκδηλώσεων, στις Παιδικές –Εφηβικές Βιβλιοθήκες, με καλεσμένη τη σπουδαία συγγραφέα Άλκη Ζέη.  

 

-                              Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, η συγγραφέας θα συναντηθεί με μαθητές  τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων.

-                              Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, από τις 10.00 έως τις 13.00 στην Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου, η συγγραφέας θα δεχθεί παιδιά και γονείς, δίδοντας τους την ευκαιρία για συζητήσεις, γνωριμίες, αναζητήσεις και  για ένα ….ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων!

 

 zei

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Την εορτή καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People - ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Για τον εορτασμό στην Ελλάδα είναι υπεύθυνο το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ - ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος κάθε χρόνο αναλαμβάνει τη μετάφραση και την εκτύπωση του υλικού. 

Βιογραφικό Σημείωμα Άλκης Ζέη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή. Όταν ήταν μαθήτρια Γυμνασίου άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθεάτρου Αθηνών "Μπάρμπα Μυτούσης".

Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στην Μόσχα. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα για να ξαναφύγει το 1967 πάλι, με τον ερχομό της Χούντας - αυτή τη φορά για το Παρίσι.

Αργότερα, συνέχισε το γράψιμο, δημοσιεύοντας σειρά διηγημάτων της στο περιοδικό "Νεανική Φωνή", ένα περιοδικό για νέους που είχε ως συντακτική επιτροπή τον Μάριο Πλωρίτη, τον Τάσο Λιγνάδη, τον Κωστή Σκαλιώρα.

Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1963 με το μυθιστόρημα «Το καπλάνι της βιτρίνας», το οποίο αποτελεί σταθμό στην παιδική μας λογοτεχνία γιατί μυεί για πρώτη φορά τον ανήλικο αναγνώστη στον πολιτικό προβληματισμό. Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα, που αφορά στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Το 1971 γράφει τον «Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου», αυτή τη φορά για την κατοχή και την απελευθέρωση. Το σημαντικό στα ιστορικά της μυθιστορήματα είναι ότι δεν αποτελούν μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων, αλλά είναι ζυμωμένα με τα αυτοβιογραφικά βιώματα των ηρώων της.

Μαζί με τη Ζωρζ Σαρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.

To 2010 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

 

Άλλα μυθιστορήματα της συγγραφέως είναι:

 • Ο θείος Πλάτων
 • Κοντά στις ράγες
 • Αρβυλάκια και γόβες
 • Μια Κυριακή του Απρίλη
 • Τα παπούτσια του Αννίβα
 • Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενηλίκους)
 • Η μωβ ομπρέλα
 • Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων
 • Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
 • Ψεύτης Παππούς
 • Το καπλάνι της βιτρίνας
 • Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου