main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

6/8/2012, Καλοκαιρινή εκστρατεία « Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη»

Εβδομαδιαίες συναντήσεις στη Βιβλιοθήκη για ανάγνωση βιβλίου.

 Οι ήρωες των βιβλίων που διαλέγουμε ακολουθούν μέσα στην ιστορία μια διαδρομή.

Στόχος :  Βασική λειτουργία της Βιβλιοθήκης είναι να έρθουν τα παιδιά και να ακούσουν ιστορίες.

 Να ασκήσουν την ικανότητά τους να ακούν, να συγκεντρώνονται και να προσέχουν την εξέλιξη της ιστορίας.

 Να εξασκηθούν να συνδυάζουν την εξέλιξη της ιστορίας με τις εικόνες που τη συνοδεύουν.

 Να αναπτυχθεί η σχέση μεταξύ των παιδιών και του υπεύθυνου μέσα από την απόλαυση της ανάγνωσης.

Η περιοδικότητα των συναντήσεων, μια φορά την εβδομάδα, θα τηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί σιγά σιγά στα παιδιά ο ρόλος της Βιβλιοθήκης ως χώρου καθημερινής συνάντησης για απλές δραστηριότητες, που οδηγούν όμως στο ζωντάνεμα της Βιβλιοθήκης και στο δανεισμό.

Ηλικίες:  Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών.

Διάρκεια: Μια φορά την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής καμπάνιας.  Διάρκεια συνάντησης 1 ώρα.

Περιγραφή:
Ο υπεύθυνος  διαλέγει μόνος  κάθε φορά ποιο βιβλίο θα διαβάζει από την προτεινόμενη βιβλιογραφία. . Φτιάξαμε το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ όπου κάθε φορά θα συμπληρώνεται το βιβλίο που διαβάστηκε,      καταγράφομε σχόλια των παιδιών ή  κολλάμε μικρές ζωγραφιές που  φτιάχνουν ή λέξεις του παραμυθιού που  συγκρατούν .

Η ανάγνωση  είναι συναρπαστική και τα παιδιά  έχουν χρόνο να παρατηρήσουν τις εικόνες.

Στο τέλος της ανάγνωσης  ζητάμε από τα παιδιά να αναδιηγηθούν την ιστορία, βλέποντας τις εικόνες.

Κατόπιν μπορούν να περιγράψουν τη διαδρομή του ήρωα και να ζωγραφίσουν ένα χάρτη όπου θα αποτυπώνονται τα κυριότερα σημεία της.

Η λογοτέχνης κα Ζαβιανέλη Μαρία  …ταξίδευσε  τους μικρούς αναγνώστες στο μαγικό κόσμο του βιβλίου και της αφήγησης,  τη Δευτέρα 16 Ιουλίου,  στις εβδομαδιαίες συναντήσεις στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου, για τη δράση « Ένα βιβλίο την εβδομάδα: Οι Διαδρομές των Ηρώων » .

 Η κ. Ζαβιανέλη διάβασε το βιβλίο « Το σποράκι ταξιδεύει…» του Carle Eric εκδ. Καλειδοσκόπιο. Τα παιδιά άκουγαν προσεκτικά και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο …ταξίδι των τεσσάρων εποχών του χρόνου και της συναρπαστικής ιστορίας του πανέμορφου ηλιοτρόπιου, που φύτρωσε από ένα μικρούτσικο σποράκι.

Συνεχίζοντας  στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας δράσης με τον τίτλο «Ένα βιβλίο την εβδομάδα : Οι διαδρομές των ηρώων», τη Δευτέρα 23 Ιουλίου  ‒ στην Παιδική –Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας ‒ η εκπαιδευτικός κα Κυρίτση Δήμητρα διάβασε στα παιδιά το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη  «Όταν η μπάλα ονειρεύεται τρελά».

   «Το συγκεκριμένο βιβλίο, του τόσου ευφάνταστου κ. Μπουλώτη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια έκφραση της πίστης του στη δύναμη της φαντασίας, στη μαγεία του ονείρου και στη χαρά του παιχνιδιού.

   Μια μπάλα κόκκινη στο πράσινο λιβάδι παίζει και ονειρεύεται. Φαντάζεται και μεταμορφώνεται, ξανά και ξανά. Και το παιχνίδι δεν τελειώνει.

   Με τα παιδιά, λοιπόν, την ακολουθήσαμε σ’ αυτό της το φανταστικό ταξίδι των διαδοχικών μεταμορφώσεων, το χαρτογραφήσαμε και αμέσως μετά μπήκαμε στο παιχνίδι της. Στη συνέχεια τα παιδιά, σαν μαθητευόμενοι μάγοι, τη μεταμορφώσανε με τη ζωγραφική τους σε ό,τι  απίθανο μπορέσανε να φανταστούνε», είπε η κα Κυρίτση.

Την ίδια ημερομηνία ο Χανιώτης συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Νικολακάκης διάβασε  στα 25 παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Ένα βιβλίο την εβδομάδα: Οι διαδρομές των ηρώων», το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα « Τα αδέσποτα:ο Ρεξ », εκδ. Μεταίχμιο.

Οι μικροί ακροατές έζησαν με τη φαντασία τους τις δραστηριότητες δύο αδέσποτων σκυλιών στο κέντρο της Αθήνας. Του λευκού ντόπιου Ρέξ και του μελαμψού ανατολίτη Τζαμάλ, που, παρά τη διαφορά του χρώματος και του τόπου καταγωγής, είχαν αναπτύξει μια δυνατή φιλία.

Τα παιδιά συχνά – πυκνά παρενέβαιναν στην ανάγνωση του παραμυθιού, για να αναφέρουν με καμάρι και τις δικές τους δυνατές φιλίες με αλλοδαπά – συνομήλικά τους παιδιά.

Μετά το τέλος της ανάγνωσης, οι συμμετέχοντες ζωγράφισαν το μαγικό ιπτάμενο χαλί με το οποίο οι δυο καλοί φίλοι επισκέφτηκαν την Κωνσταντινούπολη και ξεναγήθηκαν στην Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, το Ελληνικό Σχολείο, τη Χρυσή Πύλη και το Τοπ – Καπί.

Ακολούθως, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας δράσης με τον τίτλο «Ένα βιβλίο την εβδομάδα : Οι διαδρομές των ηρώων», η συγγραφέας-ηθοποιός κα Βλαχάκη Μαρινέλλα, διάβασε στα παιδιά το βιβλίο « Καλωσήρθες καρακάξα » του Κώστα Μάγου.

Η κα Βλαχάκη μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Λαβαίνοντας μέρος σ’ αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα δράση των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου μας, είχα τη χαρά να διαβάσω στα παιδιά το παραμύθι, «Καλωσήρθες καρακάξα» του Κώστα Μάγου.

 Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον παραμύθι που βασίζεται στη λαϊκή παράδοση. Μιλάει για μια καρακάξα, που θεωρείται σύμφωνα με τους μύθους πουλί κακών οιωνών και μέσα από την πλοκή, βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν πως δημιουργούνται τα στερεότυπα οι προκαταλήψεις, πως διαμορφώνεται η κοινή γνώμη από επιπόλαιες κουβέντες και πως έτσι μπορεί να αδικήσουμε ένα άτομο κι άλλες φορές μια ολόκληρη κοινωνία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης είναι πραγματικά μια όαση σε τούτη την εποχή. Είθε να γίνει θεσμός και οι βιβλιοθήκες οικείος κι αγαπημένος τόπος για τα παιδιά ».

Επίσης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουλίου με μεγάλη συμμετοχή παιδιών η ίδια δραστηριότητα και  στην Παιδική-Εφηβική  Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας,  με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Μαρία Δρακάκη, που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι ήρωες των βιβλίων που επιλέγονται ακολουθούν μέσα στην ιστορία μια διαδρομή.    Η διαδρομή της νέγρας Ρόζας, της ηρωίδας   του βιβλίου  «Το λεωφορείο της Ρόζας»  εκδ. Κόκκινο,  με ένα λεωφορείο που είναι γεμάτο από λευκούς και μαύρους  το 1955  στην Αλαμπάμα και η αφήγηση του  περιστατικού  της σύλληψής της   από τον παππού στον εγγονό στο Μουσείο του Ντιτρόιτ , αναδεικνύει στο συγκεκριμένο βιβλίο  τη διαδρομή της άρσης του φυλετικού διαχωρισμού στην Αμερική, μέσα από τους σκληρούς αγώνες των έγχρωμων για τη διεκδίκηση της ισότητας στα ανθρώπινα  δικαιώματα  ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος.

 Η ιστορία του βιβλίου έθεσε το πλαίσιο  του βιωματικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε με θέμα την άρση των φυλετικών διακρίσεων και περιλάμβανε ανάγνωση του βιβλίου, καταιγισμό ιδεών, διάλογο ,  δημιουργική γραφή, εικαστική έκφραση.

Τα παιδιά προσέγγισαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ιστορία του βιβλίου και ανέδειξαν μέσα από τις δικές τους εμπειρίες στο σχολείο και την καθημερινότητά τους , τις αξίες που νίκησαν το ρατσισμό με αφορμή   τη γενναία στάση της Ρόζας, της πρωταγωνίστριας του βιβλίου.

 Η δικαιοσύνη, η αφοσίωση, το θάρρος,  ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη, η αλληλοϋποστήριξη, η αποφασιστικότητα  «πλημμύρισαν» τα καθίσματα  του παλιού λεωφορείου που αποτέλεσε αρχικά το ερέθισμα για την ανάγνωση του βιβλίου.

 Στη συνέχεια το σύμβολο –λεωφορείο  αποτυπώθηκε  ως εξαιρετικά  εύγλωττο σκίτσο στο «Ημερολόγιο   των Ηρώων » της Παιδικής Βιβλιοθήκης της Σούδας  μαζί με τους «ιστορικούς» επιβάτες που τα παιδιά γνώρισαν μέσα από τις σελίδες του  βιβλίου « Το λεωφορείο της Ρόζας» .

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη   για άλλη μια φορά ,  θερμά ευχαριστεί τους Πνευματικούς Δημιουργούς και τους εθελοντές,  για την ευγενική προσφορά  και αγάπη τους,  στο καλοκαιρινό αυτό πρόγραμμα, που έχει επίκεντρο τα παιδιά και τις δημιουργικές δραστηριότητες τους, στο χώρο των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών του Δήμου μας.

p1

p2

p3