main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

9/2/2012, Εκδηλώσεις και Δράσεις των Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων

Σειρά εκδηλώσεων και δράσεων προγραμματίζουν για το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

 

Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012 στο Δημοτικό Κατάστημα Χανίων, ο αρμόδιος  Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Λειψάκης, μεταξύ άλλων γνωστοποίησε την ανακαίνιση της αίθουσας που φιλοξενεί την Βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου και η οποία θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από τον Ιούνιο,  τη δημιουργία Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου και στο χώρο της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, καθώς και την υλοποίηση μαθημάτων μουσικο - θεάτρου για παιδιά.

 

«Οι βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, αποτελούν χώρους που ενώνουν ανθρώπους και ιδέες, αποτελούν σημεία αναφοράς όπου οι άνθρωποι ανταλλάσσουν γνώσεις, σοφία και σκέψεις», επεσήμανε ο κ. Λειψάκης.

 

«Σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης,  προσπαθούμε  να ενδυναμώσουμε το ρόλο και την αξία των  Βιβλιοθηκών  του Δήμου μας, ισχυροποιούμε τη φωνή μας, υποστηρίζουμε το όραμα, συνεργαζόμαστε, για να παρέχομε καλύτερες υπηρεσίες στον συνάνθρωπο μας», τόνισε η προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, Παρασκευή Χουδαλάκη.

 

Τον συντονισμό στις Παιδικές Λέσχης Ανάγνωσης αναλαμβάνουν η γνωστή συγγραφέας Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη,  και η  εκπαιδευτικός  Μαρία Δρακάκη, ενώ τα μαθήματα  μουσικο-θεάτρου  η  καθηγήτρια μουσικής Κική Ξόμαλη, οι οποίες, παραβρέθηκαν στη συνέντευξη.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων, έχει ως εξής:

 

Δημιουργία Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης

 

 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων  σε συνεργασία με τη γνωστή συγγραφέα παιδικών βιβλίων    Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη,  και την εκπαιδευτικό  Μαρία Δρακάκη, θα αναλάβουν το συντονισμό των παιδικών λεσχών ανάγνωσης. Οι συναντήσεις θα γίνονται στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου και στο χώρο της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, μία φορά το μήνα .

 Σε μια λέσχη ανάγνωσης τα παιδιά συναντιούνται με σκοπό να γνωρίσουν τα βιβλία, να συζητήσουν γι αυτά, να παίξουν, να γελάσουν, ώστε η ανάγνωση να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινότητας τους. Με αυτόν τον τρόπο , θα επιζητούν τη συντροφιά του βιβλίου από δική τους επιλογή και ανάγκη.

 

 Μαθήματα  μουσικο-θεάτρου  για παιδιά

 

Στόχος είναι η δημιουργία μιας μουσικοθεατρικής παράστασης από τους ίδιους τους μαθητές που έχουν "δουλέψει" εκ θεμελίων όλη την πορεία και το στήσιμό της. Να νιώσουν τα παιδιά  μικροί δημιουργοί, να αγαπήσουν το βιβλίο, να νιώσουν ότι μπορούν να σταθούν δυνατοί στο σανίδι!

Οι συναντήσεις θα γίνονται στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου και στο χώρο της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, μία φορά την εβδομάδα και όσα παιδιά επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

 

Επίσης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη  στα πλαίσια των μουσικοθεατρικών μαθημάτων διοργανώνει με την κα. Ξόμαλη τη δραστηριότητα «Εκδρομή της Κυριακής ».

Κάθε Κυριακή απόγευμα 5 μ.μ – 7μ.μ θα πραγματοποιείται εκδρομή με τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στα διάφορα μέρη της πόλης, με σκοπό  να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να ανακαλύψουν τρόπους έμπνευσης και δημιουργίας.

 

 Μάρω Θεοδωράκη   «Όμορφη Πόλη»

 

Μια συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του ΔΗΠΕΘΕΚ φέρνει πιο κοντά τη Μάρω Θεοδωράκη, τους συνεργάτες της  και την  «Όμορφη Πόλη». Όσα σχολεία επιθυμούν  θα έχουν την ευκαιρία στις  9 Μαρτίου  να παρακολουθήσουν την παράσταση, στο Βενιζέλειο Ωδείο.

 

 22 Μαρτίου   Ημέρα Νερού         

 

Επίσκεψη στη Λίμνη της Αγιάς, ακολουθώντας «το δρόμο του νερού από την πηγή στο ποτήρι μας».  Μια συνεργασία Δημοτικής Βιβλιοθήκης με την ΔΕΥΑΧ και τα Δημοτικά Σχολεία.

 

 

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

 

 Καλεσμένη  για φέτος, η σπουδαία συγγραφέας παιδικών βιβλίων,  Αλκη Ζέη. Τα παιδιά και οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να τη  συναντήσουν 29 και 31 Μαρτίου στο χώρο των Παιδικών Βιβλιοθηκών.

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη

 

-Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 7.30 μ.μ., η Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο Δήμος Χανίων θα τιμήσει το διακεκριμένο δάσκαλο και λαογράφο κ. Σταμάτη Αποστολάκη, για το σύνολο της  προσφοράς του, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

 

- Παρουσίαση την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, των βιβλίων «Η Κρητική μαντινάδα» και « Το Ριζίτικο τραγούδι », ( Πεπραγμένα Συνεδρίου 4-5 Αυγούστου 2001  - Πρακτικά Συνεδρίου 25,26 και 27 Ιουλίου 2003)-   έκδοσης 2007 και  2009 αντίστοιχα,  του Δήμου  Ακρωτηρίου, από τους κυρίους Κώστα Μουτζούρη επιμελητή των εκδόσεων και το δάσκαλο-λαογράφο, Σταμάτη Αποστολάκη, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

 

 - Συμμετοχή στην εκδήλωση του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας του Δήμου Χανίων, στις 7 Μαρτίου,  με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, στο χώρο του ΚΑΜ.

 

 

 Ημέρα Ποίησης 

 

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης οι εκλεκτοί Xανιώτες ποιητές, κα Μαρινάκη, κ. Φίλης, κα Βλαχάκη και κ.Κακάρογλου, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον έρωτα .

 

Εγκαίνια Βιβλιοθήκης Ελ. Βενιζέλου  

 

  Η σπουδαιότερη δωρεά στη Δημοτική  Βιβλιοθήκη Χανίων, είναι η προσωπική  Βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Είναι μια μουσειακή συλλογή. Περιλαμβάνει 8.500 τόμους βιβλίων πάνω σε όλα τα θέματα. Η αίθουσα ανακαινίστηκε, η συλλογή μηχανογραφήθηκε  και μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι επισκέψιμη για το κοινό.

 

Επικείμενες συνεργασίες, που θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες συν το χρόνο:

 

-  Εκδήλωση στο χώρο της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης με την Εταιρία Φίλων Ν. Καζαντζάκη

 

- Συνεργασία με το « Ελαιουργείο- Εργοστάσιο Τέχνης» και τον κ. Ιωάννη Αρχοντάκη, για μια έκθεση έργων γνωστού καλλιτέχνη, πάντα με θέμα βιβλίο και ζωγραφική.

p1

logo imageσυμβαίνει

Αναστολή λειτουργίας σε δύο υπηρεσίες του Δήμου Χανίων
Εργασίες ανακατασκευής πεζοδρομίων στην οδό Πλουμιδάκη: Από τις 17/5/2021
Eκδήλωση τιμής των ιερομαρτύρων Μελχισεδέκ Επισκόπου Κισάμου & Καλλινίκου Διακόνου: Στις 19/05/2021 στην Πλατεία Σπλάντζιας
Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων