main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

11/11/2012, «ΟΧΙ» Σκουλάκη σε νέες περικοπές πόρων ΟΤΑ και διαθεσιμότητα προσωπικού

Την έντονη αντίδραση του για τις διατάξεις που αφορούν στους Δήμους και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, εξέφρασε ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης κατά τη διάρκεια επαφών που είχε την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Κ. Ασκούνη και το Γενικό Δ/ντη της ΚΕΔΕ κ. Π. Βασιλείου.

 Ο Δήμαρχος Χανίων επισήμανε ότι τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης απαξιώνουν πλήρως το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποβαθμίζουν το ρόλο των αιρετών και αποδιαρθρώνουν τη λειτουργία των Δήμων. Παράλληλα, τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο μέτρο της διαθεσιμότητας για τους δημοτικούς υπαλλήλους καθώς όπως τόνισε «αν αυτό εφαρμοστεί κομβικές διοικητικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του δημότη δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, την ίδια στιγμή που– από 1/1/2013 – μεταφέρονται στους Δήμους μια σειρά νέων αρμοδιοτήτων για την άσκηση των οποίων θα απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σκουλάκης, ζήτησε από τον κ. Ασκούνη, να αναλάβει η ΚΕΔΕ πρωτοβουλία για να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι περικοπές στο προσωπικό των Δήμων.

Φωτογραφία Σύσκεψης

Παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τον οριζόντιο και ισοπεδωτικό χαρακτήρα των μέτρων που ψήφισε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να αγνοεί τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι στην Αυτοδιοίκηση και τις θυσίες που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, και να επιλέγει να επιβάλλει συνεχώς νέα, άδικα μέτρα που οδηγούν τους Δήμους σε αναστολή βασικών λειτουργιών τους και σε ακύρωση του σημαντικού κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζουν, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα και τους πολίτες».

Εξειδικεύοντας μάλιστα την παραπάνω αναφορά του για το Δήμο Χανίων, ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο ένας Δήμος - όπως π.χ. ο Δήμος Χανίων ο οποίος τον τελευταίο 1,5 χρόνο προχώρησε σε αποπληρωμή των χρεών που παρέλαβε, σε πολύ μεγάλο εξορθολογισμό δαπανών και σε αύξηση των ιδίων εσόδων του, αξιοποιώντας παράλληλα όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη διαμόρφωση προϋποθέσεων πραγματικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο - να μπαίνει στο ίδιο «καζάνι» με εκείνους τους δημόσιους φορείς του κεντρικού κράτους που δεν έκαναν ούτε καν τα αυτονόητα... Αντί δηλ. να υπάρχει αξιολόγηση και επιβράβευση από την Κυβέρνηση των φορέων εκείνων που λειτουργούν ως πρότυπο για τους υπόλοιπους τους «τιμωρεί» οδηγώντας τους στην πλήρη απαξίωση…»

Τέλος, σημειώνεται ότι την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, ο κ. Σκουλάκης είχε συνάντηση στην Αθήνα και με τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκη στον οποίο του έθεσε τα παραπάνω θέματα ενώ συμμετείχε τόσο στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ - η οποία συζήτησε τις περικοπές δαπανών και προσωπικού στους δήμους που προβλέπονται σε Μεσοπρόθεσμο και προϋπολογισμό - όσο και στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στη συνέχεια η ΚΕΔΕ με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει για την αντίθεση της για τα νέα μέτρα και να επιδώσει την απόφαση της όπως αυτή προέκυψε από την έκτακτη συνεδρίαση της.

Φωτογραφία Σύσκεψης

#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#Απασχόληση/Επιχειρηματικότητα ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ