main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

7/2/2013, 2012: Μια δημιουργική χρονιά για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, ζωντανά κύτταρα της πόλης, δυναμικά κέντρα δημιουργικότητας και καινοτομίας της τοπικής κοινωνίας, προσπαθούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών για πρόσβαση στη γνώση, δια βίου μάθηση, κοινωνικοποίηση και ανταλλαγή ιδεών.

Στο πλαίσιο των στόχων τους, για την ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και κάθε είδους μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, διοργάνωσαν εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, συνεργάστηκαν με πολιτιστικούς φορείς, Ιδρύματα, Σχολεία και Μουσεία και στόχευσαν, μέσω μιας κοινής και συντονισμένης προσπάθειας, στην ανάδειξη και εξέλιξη των.

Συγκεκριμένα κατά το έτος 2012, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 18.952 χρήστες και εγγράφηκαν 1.010 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 25.967 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 23.854 βιβλία, 562 περιοδικά και 1.551 τεκμήρια οπτικοακουστικού υλικού.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 13 τμήματα σχολείων.

Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 1.759 αναγνώστες.

Στη συλλογή προστέθηκαν 1.459 τόμοι νέων βιβλίων, 110 τόμοι περιοδικών, 40 τόμοι εφημερίδων και 103 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

 Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

Κατά το προηγούμενο έτος στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου προστέθηκαν 294 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν  630 παιδιά ως νέα μέλη, αγοράστηκαν 294 τόμοι βιβλίων, και δανείστηκαν 23.367 τεκμήρια. Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 76 τμήματα σχολείων.

  Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας

 Το έτος 2012 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας προστέθηκαν 357 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 191 παιδιά ως νέα μέλη, και οι δανείστηκαν 1.924 τεκμήρια. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 9 τμήματα σχολείων.

  Κινητή Βιβλιοθήκη

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:

-  τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και

-  την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών

καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων μία φορά την εβδομάδα σε 14 Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό - ανάλογα με το δυναμικό του σχολείου, 250-300 βιβλία.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2012:

Εξυπηρετήθηκαν 14 Σχολικές Μονάδες

Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 4.350 βιβλία.

  Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση, μία φορά το μήνα, με τόπο συνάντησης το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για να συζητήσουν τα μέλη αυτής για ένα βιβλίο, που συνεννοήθηκαν να διαβάσουν όλοι.

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2012 συναντήθηκε 13 φορές  διαβάζοντας τους συγγραφείς: Μάρω Δούκα, Philip Roth, Julian Barnes, Ζυράννα Ζατέλη, Πέτσα Βασιλική, Gordimer Nadine, Sebastian Barry, John Banville, Γιάννη Μακριδάκη.

Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία, με τη γνωστή συγγραφέα παιδικών βιβλίων κα Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη, την εκπαιδευτικό και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής κα Μαρία Δρακάκη και τη Σχολική Σύμβουλο της Α/θμιας Εκπαίδευσης κα Αθηνά Ντούλια, ανέλαβαν το συντονισμό των Παιδικών Λεσχών Ανάγνωσης του Δήμου Χανίων.

 Σε 14 συναντήσεις στο έτος 2012, στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου και στο χώρο της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, μία φορά το μήνα, στα παιδιά δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν βιβλία, αγαπημένους συγγραφείς, να συζητήσουν γι αυτά, να παίξουν, να γελάσουν, ώστε η ανάγνωση να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινότητας τους. Με αυτόν τον τρόπο , θα επιζητούν τη συντροφιά του βιβλίου από δική τους επιλογή και ανάγκη.

Εκδηλώσεις Δημοτικών Βιβλιοθηκών

Πληθώρα εκδηλώσεων, καλά οργανωμένες και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για παιδιά και ενήλικες. Άνθρωποι του πνεύματος και των επιστημών... επιστρατεύτηκαν για τη διεξαγωγή των εν λόγω εκδηλώσεων. Συγγραφείς, ποιητές, γιατροί, βιολόγοι, μετεωρολόγοι, εκπαιδευτικοί, και άλλες ειδικότητες ανάλογα με το θέμα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη πραγματοποίησε για το έτος 2012, 8 εκδηλώσεις για τους ενήλικες.

Να θυμηθούμε, αρχή της χρονιάς η Μάρω Δούκα και «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»,την παρουσίαση των βιβλίων «Κρητική Μαντινάδα» και «Ριζίτικο Τραγούδι»,την τιμητική εκδήλωση για τον Σταμάτη Αποστολάκη, το αφιέρωμα στην Ημέρα Ποίησης, στη συμμετοχή στην εκδήλωση - αφιέρωμα για την Ημέρα της Γυναίκας με έκθεση βιβλίου, την έκθεση ζωγραφικής των έργων του ζωγράφου Χαράλαμπου Δερμάτη , την εκδήλωση « Έξυπνες Ιδέες, Ελκυστικές Βιβλιοθήκες» με την αμερικανίδα βιβλιοθηκονόμο Ελίζαμπεθ Φάουλερ κ.α.

Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες

Πάνω από 110 εκδηλώσεις και μαθήματα εκμάθησης σκακιού, μαθήματα μουσικοθεάτρου, μαθήματα ζωγραφικής για τα παιδιά, πραγματοποιηθήκαν το 2012 στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων. 

Τι να πρωτοθυμηθούμε! Τη Μάρω Θεοδωράκη και την «Όμορφη Πόλη», την Αλκη Ζέη και τη Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού, για τα «Ήθη και Έθιμα του Πάσχα» με τον κ. Αποστολάκη και τις πασχαλινές κατασκευές, την ευαισθητοποίηση μαθητών και εφήβων για θέματα Περιβαλλοντικής Αγωγής με τον κ. Φιλιππάκη, τη θεατρική μας παράσταση «Πριγκίπισσα Δυσκολούλα», την πληθώρα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων με θέμα: «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη», τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης-Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, και τα Δικαιώματα του Παιδιού, το πρόγραμμα« Ανακαλύπτω τους μεγάλους ζωγράφους»,με τους ζωγράφους κ. Καψοκαβάδη και κα Πανηγυράκη τις όμορφες-δημιουργικές χριστουγεννιάτικες ώρες απασχόλησης των παιδιών και τόσα άλλα!

Εκπαίδευση - επιμόρφωση προσωπικού

Το προσωπικό των Βιβλιοθηκών συμμετείχε ενεργά σε σεμινάρια και συνέδρια που αφορούσαν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τον εμπλουτισμό των γνώσεων αυτών.

Τα σημαντικότερα σεμινάρια/συνέδρια στα οποία συμμετείχε το προσωπικό των Βιβλιοθηκών του Δήμου ήταν

-το βιωματικό σεμινάριο του Future Library για την οργάνωση και διαχείριση της καλοκαιρινής εκστρατείας «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βέροιας (Μάρτιος 2012) και

-το συνέδριο Un-conference «Future Libraby 2012: Μοιραζόμαστε τις ίδιες σελίδες, ας μοιραστούμε ιδέες», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Νοέμβριος 2012).

P1

P2

P7

P3

P4

P5

P6

P8

#Βιβλιοθήκες,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά

logo imageσυμβαίνει

Νέος τρόπος συμμετοχής στις διαδραστικές δράσεις του Δήμου Χανίων με τίτλο: «Ήρωες της καθημερινότητας: Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού»
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με τηλεδιάσκεψη: Στις 10 Μαρτίου 2021
Τακτική συνεδρίαση Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων, με τηλεδιάσκεψη: Στις 10/3/2021
Έναρξη υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Πλυντήριο του Δήμου Χανίων
5th Chaniartoon International Comic & Animation Festival 2021
ΔΩΡΕΑΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
Λειτουργία ΚΕΠ Δήμου Χανίων σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Παράταση ισχύος για τους ωφελούμενους της Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Χανίων, Κοινωνικού Παντοπωλείου - Παροχή Συσσιτίου
Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων για «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ)» & «Επίδομα Στέγασης»
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων