main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

22/11/13, “Απολογισμός έργου για τη Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας” : από το Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη

Σε απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής Χανίων στην περιοχή της Νέας Κυδωνίας, για το χρονικό διάστημα 2011-2013, προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης της μελέτης του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου «Ολοκλήρωση Δικτύων Ακαθάρτων Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας» που έγινε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου το απόγευμα στο δημοτικό κατάστημα Ν. Κυδωνίας στο Γαλατά.

Ο κ. Σκουλάκης, αναφέρθηκε αρχικά στην οικονομική λειτουργία του Δήμου, τονίζοντας πως «ο Δήμος είναι απόλυτα βιώσιμος και οικονομικά νοικοκυρεμένος, σύμφωνα και με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών» υπογραμμίζοντας ότι, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τις μεγάλες περικοπές πόρων που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία 2,5 χρόνια, ο Δήμος Χανίων κατάφερε να καταγράψει και τις δύο προηγούμενες χρονιές πρωτογενές πλεόνασμα, αποπληρώνοντας ταυτόχρονα τις οικονομικές υποχρεώσεις ύψους 12,2 εκατ. ευρώ που «κληρονόμησε» από τους πρώην  «Καποδιστριακούς» Δήμους. Ειδικά για τον πρώην Δήμο Νέας Κυδωνίας τόνισε πως το ποσό που εξόφλησε η παρούσα Δημοτική Αρχή για υποχρεώσεις που παρέλαβε ήταν 2.072.967,32 €.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε «στο σημαντικό έργο που έχει παραχθεί στην περιοχή στους τομείς της αναβάθμισης των υποδομών και της ποιότητας ζωής, του εκσυγχρονισμού των δικτύων υποδομής, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της αναβάθμισης των αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών» τονίζοντας προς τους παρευρισκόμενους κατοίκους και επιχειρηματίες πως «δίνουμε καθημερινά μάχη με την υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, την υποστελέχωση και τη γραφειοκρατία, δίνοντας προτεραιότητα στην στήριξη των κοινωνικών υποδομών μας και στην ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας». Ο Δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε να ζητήσει από τους πολίτες να αξιολογήσουν το Δήμο και τη Δημοτική Αρχή όχι με κριτήρια των παρελθόντων ετών αλλά του παρόντος.

Τα σημαντικότερα έργα/παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής για τα οποία έκανε αναφορά ο Μ. Σκουλάκης ήταν:

ΑΞΟΝΑΣ 1 | Βιώσιμη αναβάθμιση του φυσικού & δομημένου περιβάλλοντος - Εκσυγχρονισμός δικτύων υποδομής

 1. Διεκδίκηση και εν τέλει παραχώρηση στο Δήμο Χανίων της κυριότητας και χρήσης της περιοχής των Αγίων Αποστόλων.

 2. Εκπόνηση μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Νέας Κυδωνίας με εξασφάλιση χρηματοδότησης από το «Πράσινο Ταμείο» (Πρόγραμμα «Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού») [π/υ 309.823,47 €]

 3. Υλοποίηση του έργου «Ολοκλήρωση Ανάπλασης Πεζοδρομίων Παλαιάς Εθνικής Οδού και Προσβάσεων στην Παραλία», συνολικού προϋπολογισμού 576.000,00 €,

 4. Υλοποίηση του έργου «Ολοκλήρωση δικτύων ακαθάρτων Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας Δήμου Χανίων» συνολικού προϋπολογισμού 6.135.600.00 €, με εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (Ε.Π. "Κρήτης & Νήσων Αιγαίου")

 5. Επέκταση δημοτικού φωτισμού σε όλο το μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού μέχρι και την Αγία Μαρίνα (110 στύλοι) [σε εξέλιξη]

 6. Τοποθέτηση νέων φωτεινών σηματοδοτών σε πέντε κόμβους της παλιάς εθνικής οδού Χανίων-Κισσάμου, στο ύψος της δημοτικής ενότητας της Νέας Κυδωνίας Χανίων, συνολικού κόστους 252.000 €.

 7. Ανακατασκευή του οδικού τμήματος “Κλαδισός-Παρηγοριά” της Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας, π/υ 200.000 €, με εξασφάλιση - από το Δήμο Χανίων - πιστώσεων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (Τ.Ε.Ο.) (η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα).

 8. Προώθηση του έργου «Ολοκλήρωση της Συνδετήριας οδού του Α.Κ. Γαλατά με την Π.Ε.Ο. Χανίων – Καστελίου και ισόπεδος κόμβος της Συνδετήριας οδού με την οδό προς Κάτω Γαλατά» (η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα).

 9. Βελτίωση της οδικής σήμανσης σε όλο το μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού μέχρι και την Αγία Μαρίνα.

 10. Προώθηση Προγραμματικής σύμβαση μεταξύ Δήμου Χανίων & Υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής για εκτέλεση εργασιών στη νησίδα Θοδωρού ώστε να καταστεί η νησίδα επισκέψιμη.

 11. Προώθηση εκπόνησης μελετών για την ανάπλαση των πλατειών Γαλατά, Δαράτσου και Άνω Σταλού.

 12. Ενίσχυση του μηχανισμού καθαριότητας στην περιοχή της Ν. Κυδωνίας σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ και επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης σε όλη την δημοτική ενότητα.

 13. Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εξωραϊσμού των παραλιών της Ν. Κυδωνίας / Προμήθεια Ηλιακών Ντουζιέρων για τις ανάγκες των χειμερινών κολυμβητών (θα τοποθετηθούν το προσεχές διάστημα)

 14. Στο πλαίσιο αναθεώρησης του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης για το έτος 2013, εντάξαμε τρία (3) νέα σημεία δειγματοληψίας στην περιοχή της Ν. Κυδωνίας με αποτέλεσμα το 2014-2015, να μπορέσουν να βραβευτούν με τη Γαλάζια Σημαία, 5 επιπλέον ακτές στην Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας (Καλαμάκι, Παλιά Τουβλάδικα, Κέντρο Αγίας Μαρίνας, Τέλος Αγίας Μαρίνας)

 

ΑΞΟΝΑΣ 2 | Ενίσχυση Κοινωνικής Συνοχής

 1. Λειτουργία νέου Κ.Α.Π.Η. στη Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας (Δημοτική Κοινότητα Δαράτσου) σε ιδιόκτητο κτίριο.

 2. Λειτουργία ανακαινισμένου βρεφονηπιακού σταθμού Νέας Κυδωνίας από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ με αύξηση δυναμικότητας κατά 60 νήπια και 20 βρέφη (προϋπολογισμός παρέμβασης 522.000 €). Το έργο της επέκτασης του Σταθμού (προσθήκη α’ ορόφου) είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου) το Φεβρουάριο του 2010 με δικαιούχο φορέα - φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης.

 3. Συντήρηση σχολικών μονάδων Ν. Κυδωνίας (π.χ. 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Κυδωνίας: Κατασκευή σιδηρών κιγκλιδωμάτων-επισκευή στέγης προκάτ αιθουσών, Γυμνάσιο Δαράτσου: Καθαίρεση ετοιμόρροπων επιχρισμάτων και κατασκευή νέων, κλπ).

 4. Δημιουργία νέου Τομέα ΕΚΑΒ Χανίων σε δημοτικό χώρο που παραχωρήθηκε για τις ανάγκες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας πολιτών και επισκεπτών στην περιοχή της Νέας Κυδωνίας.

 

ΑΞΟΝΑΣ 3 | Αναβάθμιση Αθλητικών & Πολιτιστικών υποδομών

 1. Πλήρης ανακατασκευή του δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου στην Αγία Μαρίνα, το οποίο πλέον διαθέτει συνθετικό χλοοτάπητα και πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για τους αθλούμενους.

 2. Συντήρηση / αναβάθμιση γηπέδου ποδοσφαίρου Αγίων Αποστόλων (Αντικατάσταση των φθαρμένων καθισμάτων στην κερκίδα, επιδιόρθωση της περίφραξης στα φθαρμένα σημεία (πίσω από τις τουαλέτες, στην πόρτα εισόδου, κ.α.) [αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης)

 3. Eπαναλειτουργία δημοτικού γυμναστηρίου Σταλού.

 4. Ανακατασκευή της οικίας Θεοδωράκη στον Γαλατά και μετατροπή του σε μουσείο. Το παλιό κτίσμα πρόκειται να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο μουσείο στο οποίο επισκέπτες και ερευνητές θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το έργο των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη ενώ παράλληλα στον χώρο θα μπορούν να φιλοξενηθούν σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις [σε εξέλιξη].

 5. Λειτουργία παραρτήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Τοπική Κοινότητα Σταλού (σε εξέλιξη).

 

ΑΞΟΝΑΣ 4 | Βελτίωση υποδομών - Ασφαλτοστρώσεις – Διαμορφώσεις οδών

1. Δημοτική Κοινότητα Γαλατά

 • Ασφαλτόστρωση οδού Αχιλλέως μήκους 50μ περίπου

 • Ασφαλτόστρωση οδού μπροστά από τα ΚΑΕΚ 500902301009 και το ΚΑΕΚ 500902301001, μήκους 95μ περίπου.

 • Κατασκευή τεχνικού συλλογής ομβρίων υδάτων στο βόρειο αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου Γαλατά, μήκους 78μ περίπου

 

2. Δημοτική Κοινότητα Δαράτσου

 • Τοποθέτηση κυβόλιθων σε ημιτελή πεζοδρόμια στην οδό Ελ. Βενιζέλου εμβαδού 200 μ2 περίπου.

 • Ασφαλτόστρωση της 3ης παρόδου οδού Μ. Σαραβελάκη στο Άνω Δαράτσο μήκους 41 μ περίπου.

 • Ασφαλτόστρωση αύλιου χώρου Γυμνασίου Δαράτσου, επιφάνειας 2.000 μ2 περίπου.

 • Ασφαλτόστρωση οδού Ομήρου, μήκους 10 μ περίπου

 

3. Τοπική Κοινότητα Σταλού

 • Ασφαλτόστρωση οδού Μπουτσουναριών μήκους 100μ περίπου

 • Ασφαλτόστρωση οδού Κοντουδάκη εμβαδού=500m2 περίπου.

 • Τοποθέτηση κυβόλιθων σε ημιτελή πλατεία στην οδό Κοντουδάκη εμβαδού 100 μ2 περίπου.

 • Ασφαλτόστρωση της 1ης Πάροδου Μαλινδρέτου (Ελληνικού) μήκους 20μ περίπου.

 • Ασφαλτόστρωση της 2ης Πάροδου Μαλινδρέτου (Ελληνικού) μήκους 55μ περίπου.

 

Τοπική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας

 • Ασφαλτόστρωση οδού στη θέση Κάμπος, σε πάροδο της οδού Κάμπου (δυτικά του ξενοδοχείου ΙΟΛΙΔΑ) μήκους 120μ περίπου.

 • Ασφαλτόστρωση οδού προς Αγ. Παρασκευή μήκους 180μ περίπου

 • Ασφαλτόστρωση οδού μετά την Αγ. Παρασκευή προς το νότο μήκους 50μ περίπου

 

p1

#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου