main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

1/11/2013, «Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ο Δήμος Χανίων : Παρουσίαση απολογισμού δράσεων Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας

«Στο δύσκολο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης και παρά τις μεγάλες περικοπές των πόρων του Δήμου μας από το κεντρικό κράτος, αποφασίσαμε ως Δημοτική Αρχή - στα μέσα του 2012 – να λειτουργήσουμε στα Χανιά σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον ΟΚΑΝΑ, ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με την ονομασία Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και το οποίο έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα έως σήμερα».

Με αυτή τη φράση ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, αποτύπωσε - κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013, στο Δημαρχείο Χανίων για το απολογισμό δράσης του εν λόγω προγράμματος - το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αποδίδει η Δημοτική Αρχή στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Χανίων το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του έτους 2012, θέτει στο επίκεντρο της δράσης του την ιδέα της αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. «Βασικός στόχος αυτού είναι η υποστήριξη ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες και νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες, καθώς και των οικείων τους προσώπων και συγκροτεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις υφιστάμενες δομές πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών» ανέφερε ο Μ. Σκουλάκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Χανίων στις δράσεις προσέγγισης και ευαισθητοποίησης των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών που γίνονται σε κεντρικά σημεία της πόλης τα οποία αποτελούν χώρους συνάντησης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης (street-work), γεγονός – όπως τόνισε - «πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα εξαρτημένα άτομα είτε δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε θεραπευτική αντιμετώπιση είτε απλώς δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης».

Κλείνοντας ο Μ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα του Προγράμματος, καθώς ήδη κατά το πρώτο οκτάμηνο λειτουργίας του εξυπηρετήθηκαν συνολικά 141 άτομα με διαφορετικού τύπου αιτήματα. «Αυτοί οι αριθμοί έχουν τη δική τους αξία, γιατί μέσα σε αυτούς περικλείεται μια σοβαρή και αθόρυβη προσπάθεια, που γίνεται από το Δήμο Χανίων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον ΟΚΑΝΑ, για να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που βρέθηκαν στο λάθος δρόμο» κατέληξε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος - συντονιστής του προγράμματος, κος. Σωτήρης Λαϊνάς γνωστοποίησε ότι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη πολλά χρόνια και από πέρυσι με την ηθική και υλική υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής των Χανίων λειτούργησε και στην πόλη μας. Ο κ. Λαϊνάς ευχαρίστησε το Δήμαρχο Χανίων για τη συμβολή του συνολικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “επί Υπουργίας του κ. Σκουλάκη στον τομέα της Υγείας εισήχθηκε και εφαρμόστηκε η διάταξη, σύμφωνα με την οποία ορίζεται τα χρήματα από ποινικά αδικήματα, που αφορούν τα ναρκωτικά, να επιστρέφουν στην πρόληψη κατά αυτών”.

Προκειμένου να υπηρετηθούν οι στόχοι του προγράμματος έχει σχεδιαστεί μια σειρά δράσεων, οι οποίες – σύμφωνα με τον κ. Λαϊνά - είναι οι εξής:

  1. Δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες (ναρκωτικά) και νόμιμες (αλκοόλ) ψυχοτρόπες ουσίες, καθώς και μελών του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος.

  2. Δράσεις ευαισθητοποίηση και προσέγγιση χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στο δρόμο (streetwork).

  3. Δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την έννοια και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης σε στελέχη υπηρεσιών υγείας και στο γενικό πληθυσμό του δήμου Χανίων.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος Χανίων σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Χρυσούλα Χατζηδάκη, επεσήμανε από την πλευρά της ότι «στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος έχει συμβάλει και η ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας με το σύνολο των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Χανίων για την κάλυψη των αναγκών των ωφελουμένων».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ (01/01/2013 – 31/08/2013)

141 άτομα ωφελήθηκαν συνολικά από τις υπηρεσίες του προγράμματος

81 άτομα έλαβαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης

58 άτομα εκπαιδεύτηκαν στην έννοια και τις αρχές της αυτοβοήθειας στο πεδίο των εξαρτήσεων

40 διαφορετικοί άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης προσεγγίστηκαν στο πλαίσιο της δράσης προσέγγισης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στο δρόμο, εκ των οποίων 6 άτομα προσέγγισαν στη συνέχεια το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

21 γονείς ή συγγενείς ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης προσήλθαν στο πρόγραμμα και έλαβαν υπηρεσίες.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο τηλέφωνο 28210 23432 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.selfhelp.gr | e-mail: chania@selfhelp.gr | Δ/νση: Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 – 20.00.

p1

ενημερωτικό φυλλάδιο

 

Παρακολουθήστε το κανάλι του Δήμου Χανίων  στο youtube απόσπασμα από την συνέντευξη του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη. 

http://www.youtube.com/watch?v=MYKfOEqq_Ns&feature=c4-overview&list=UUbXSmi-Q8wmRJCyC3miXXTg


#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ

logo imageσυμβαίνει

Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στις 14/5/2021
Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις 12 & 13/5/2021 στο Πάρκο των Αγ. Αποστόλων: Από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ: Την Τετάρτη 12/05/2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων