main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

2/12/2013, “Εγκαινιάστηκε η Βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Δήμο Χανίων”

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, που βρίσκεται στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων - παρουσία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυρ. Μητσοτάκη - στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στα Χανιά, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Για «ανεκτίμητο θησαυρό που κοσμεί πλέον τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης στη σχετική ομιλία του σημειώνοντας πως «η προσωπική βιβλιοθήκη του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, η δωρεά της οποίας έγινε προς τον Δήμο Χανίων από την Έλενα Βενιζέλου το 1957, περιλαμβάνει συλλογή με 8.500 τίτλους βιβλίων πολλά εκ των οποίων περιέχουν χειρόγραφες αφιερώσεις από σπουδαίους συγγραφείς, που προσέφεραν τα έργα τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο, όπως ο Κωστής Παλαμάς και η Πηνελόπη Δέλτα».

 «Με τη λειτουργία της προσωπικής Βιβλιοθήκης του Ελ. Βενιζέλου αναβαθμίζεται στον μέγιστο βαθμό η λειτουργία των Βιβλιοθηκών όχι μόνο του Δήμου Χανίων αλλά ολόκληρης της χώρας, καθώς ήδη το υλικό του συγκεκριμένου χώρου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ερευνητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό» ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων για να προσθέσει πως «επιδίωξη όλων μας βέβαια είναι η Βιβλιοθήκη να αποτελέσει “φάρο” τόσο για την επιστημονική έρευνα όσο και για την εκπαιδευτική διαδικασία».

 Την ευχή «και οι επόμενες γενιές να εκτιμήσουν την αξία της μοναδικής αυτής συλλογής του σημαντικότερου Έλληνα πολιτικού» διατύπωσε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως «τα βιβλία που υπάρχουν στην εν λόγω συλλογή αποτελούν «καθρέφτη» της προσωπικότητας του μεγάλου Έλληνα πολιτικού». Στο ιδιόχειρο δε σημείωμα που έγραψε στο βιβλίο της βιβλιοθήκης ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς ερευνητές η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελ. Βενιζέλου. Με τις θερμές ευχές μου για το θαυμάσιο αυτό έργο».

 Τέλος, για την προσωπική βιβλιοθήκη του Εθνάρχη, το τι τεκμήρια αυτή περιλαμβάνει καθώς και το πως αυτή διεσώθη και περιήλθε στο Δήμο Χανίων - σύμφωνα και με τις ιστορικές μαρτυρίες του διαπρεπή καθηγητή πανεπιστημίου Ν. Τωμαδάκη – αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων κα. Βιβή Χουδαλάκη.

 Στην τελετή των εγκαινίων, στην οποία μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα. Μαίρη Λιονή, ο Γενικός Δ/ντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νικόλαος Παπαδάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι αρχών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων του νομού Χανίων, κ.α.

Η προσωπική συλλογή του Ελ. Βενιζέλου θα είναι επισκέψιμη στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 08.00-14.00.

p1

p2

p3

#Βιβλιοθήκες,#Εκδηλώσεις,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ

logo imageσυμβαίνει

Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 25/10/2019
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Έως τις 20/11/2019
«Η ψυχική υγεία στην εφηβεία»: Στις 24/10/2019 στην Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου
Ενημερωτική Ημερίδα - Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών Δήμου Χανίων: Στις 23/10 στο ΤΕΕ - ΤΔΚ
Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Κοινότητας Χανίων: Στις 21/10/2019
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Ανοιχτό για το κοινό το Φρούριο “Κουλές” της Απτέρας κάθε Κυριακή για τον μήνα Οκτώβριο
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Εγγραφές στην Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»