main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

13/5/2013, “Πραγματικότητα το νέο κτήριο του Ειδικού Γυμνασίου Χανίων στις Μουρνιές”: Εγκαινιάστηκε από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων

Παρελθόν αποτελούν οι απαράδεκτες συνθήκες που μέχρι πρότινος στεγάζονταν το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων, με την μεταστέγασή του στο πλήρως ανακατασκευασμένο κτήριο του πρώην Γυμνασίου Μουρνιών, το οποίο, μετά τις εργασίες διαρρύθμισης και επισκευής του, παραδόθηκε από τον Δήμο Χανίων στην σχολική κοινότητα και εγκαινιάστηκε σήμερα Δευτέρα 13 Μαΐου 2013, παρουσία του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, Απόστολου Κλεινάκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, οι αντιδήμαρχοι Χανίων Χρυσούλα Χατζηδάκη, Λευτέρης Αμπαδιωτάκης, Νίκος Ξυνίδης, Μανώλης Κεμεσίδης, Δημήτρης Λειψάκης, Μανούσος Λιονάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γαβριήλ Κουρής, η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ Νάνσυ Αγγελάκη, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκος Βλαζάκης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χ. Βογιατζόγλου, ο Δ/ντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων Γιάννης Κανδαράκης, η πρόεδρος του Σωματείου Α.με.Α. Χανίων Αμαλία Μπασιά, Δημοτικοί Σύμβουλοι, θεσμικοί παράγοντες, καθηγητές, μαθητές του Γυμνασίου και γονείς των μαθητών.

Τα εγκαίνια του νέου κτηρίου του Ειδικού Γυμνασίου, τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος ανέφερε ότι “με τα εγκαίνια αυτού του Ειδικού Σχολείου, γίνεται πραγματικότητα, ένα αίτημα πολλών ετών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε ένα περιβάλλον που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του πνεύματος, με εγκαταστάσεις που προάγουν τον πολιτισμό”.

“Πλέον η εκπαιδευτική διαδικασία και η μάθηση θα λαμβάνει χώρα σε ένα αξιοπρεπές και ασφαλές περιβάλλον, σ’ ένα δημιουργικό σχολείο”, τόνισε στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή των εγκαινίων ο Δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι “το νέο κτήριο του Ειδικού Γυμνασίου, έρχεται να καλύψει μια διαχρονική εκπαιδευτική ανάγκη του τόπου μας, δίνοντας μόνιμη λύση στο ζήτημα της στέγασης αυτού του ειδικού σχολείου που επί 12 ολόκληρα χρόνια στεγάζονταν σε ακατάλληλους χώρους, παρά τις υποσχέσεις που δίνονταν κατά καιρούς από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση για τη μεταστέγασή του”.

Η χαρά μας για την ολοκλήρωση και παράδοση αυτού του νέου κτιρίου στο Ειδικό Γυμνάσιο είναι διπλή καθώς όπως γνωρίζετε το εν λόγω έργο αποτέλεσε από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Δημοτική Αρχή - και εμένα προσωπικά ως Δήμαρχου - ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο κερδίσαμε”, επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης και πρόσθεσε:

Όταν από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας μας ως νέα Δημοτική Αρχή, επισκεφθήκαμε τον απαράδεκτο, πραγματικά χώρο, όπου φιλοξενείτο το Ειδικό Γυμνάσιο, στο δώμα του Κέντρου Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, και είχα αντικρίσει τα βλέμματα των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών τους, το κύριο μέλημά μου, ήταν το συντομότερο δυνατό, να βρεθεί λύση για την μεταστέγαση του σχολείου, σε ένα χώρο ο οποίος να καλύπτει τις ανάγκες τους, σε ένα κτήριο φιλικό και ανθρώπινο”.

Εν συνεχεία ο κ. Σκουλάκης έκανε μία σύντομη αναφορά, στο χρονικό των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής από τι 2011 έως ότου φτάσουμε στην ανακατασκευή του κτιρίου η οποία κόστισε συνολικά 346.967,60 €, ποσό που προήλθε – παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία - από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων προσθέτοντας ότι “κάθε νέο σχολείο είναι μια υπόσχεση και ένας λόγος να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το αύριο. Η επένδυση στην Παιδεία είναι μονόδρομος για τη βελτίωση του κοινωνικού πολιτισμού, για την αναβάθμιση της ποιότητας σκέψης και του αξιακού μας κώδικα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα ειδικό σχολείο”.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Χανίων, ευχαρίστησε τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Μ. Κεμεσίδη και Χρ. Χατζηδάκη και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ. Βογιατζόγλου για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση αυτού του έργου καθώς και τον Δ/ντη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ. Ι. Κανδαράκη ο οποίος όπως τόνισε “εξ’ αρχής πίστεψε και υποστήριξε την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου”.

Συνεχάρη επίσης τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου που είχαν τη γενική ευθύνη για την προώθηση και την εποπτεία της ανακατασκευής του κτηριακού αυτού συγκροτήματος ενώ τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου “για την στήριξη και εμπιστοσύνη την οποία μας δείξατε, για την συνεργασία που είχαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι αλλά και την υπομονή ώστε – παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία υλοποίησης του έργου - να φτάσουμε σήμερα να εγκαινιάζουμε το νέο αυτό κτήριο, για την στέγασή των μαθητών του Ειδικού Γυμνασίου” προσθέτοντας ωστόσο με νόημα ότι κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν γιατί επί τα 12 ολόκληρα χρόνια που το Ειδικό σχολείο στεγάζονταν σε ακατάλληλες συνθήκες.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το νέο σχολείο αποτελείται από δύο πλήρως ανακατασκευασμένα κτίρια συνολικού εμβαδού 475,08 τ.μ. και περιλαμβάνει:

  • 6 αίθουσες διδασκαλίας

  • αίθουσα εργοθεραπείας

  • εργαστήριο Φυσικής & Χημείας

  • γραφείο ψυχολόγου

  • γραφείο κοινωνικής λειτουργού

  • γραφείο καθηγητών

  • γραφείο διευθυντή

  • βιβλιοθήκη

  • 6 τουαλέτες & 1 τουαλέτα AμεΑ

p1

p2

p3

#Εκδηλώσεις,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#Παιδεία-Δια Βίου Μάθηση