main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

4/4/13, Την ένταξη των μελετών αποκατάστασης του Φρουρίου Φιρκά σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητά ο Mανώλης Σκουλάκης

Την ένταξη της χρηματοδότησης των μελετών αποκατάστασης του Φρουρίου Φιρκά σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζητάει με επιστολή που απέστειλε προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κ. Αρβανιτόπουλο καθώς και τη Γ.Γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος Χανίων, επισημαίνει ότι «προ ενός έτους, σε συνεννόηση του Δήμου Χανίων με την 28η ΕΒΑ, το ΤΔΠΕΑΕ και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ κα. Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για τη σύνταξη μελετών, που αφορούν στις οχυρώσεις της παλιάς πόλης Χανίων. Μεταξύ των μελετών που συντάχθηκαν είναι και τρεις μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, με τις οποίες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του μνημείου. Οι μελέτες αφορούν στη νοτιοδυτική πτέρυγα, στο εξωτερικό τείχος και στην αποκατάσταση του Ναυτικού Μουσείου, το οποίο είναι σε κακή κατάσταση. Η μελέτη εγκρίθηκε με την ΥΠΑΙΘΠΑ/ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ / 1484 / 2069 / 392 / 22-2-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΤ6Γ-ΝΜ2) απόφαση».

Παράλληλα ο κ. Σκουλάκης σημειώνει πως «επίκεντρο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εκατονταετίας , 1η Δεκεμβρίου 2013 από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα είναι η πόλη των Χανίων και συγκεκριμένα το Φρούριο Φιρκά, που είναι και ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πόλης μας με την παρουσία των πολιτειακών και πολιτικών αρχών.

Αναλυτικά, στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στους Βουλευτές των Χανίων και τον Περιφερειάρχη Κρήτης , ο κ. Δήμαρχος αναφέρει τα εξής:

“Όπως είναι γνωστό, την 1η Δεκεμβρίου 2013 εορτάζεται με λαμπρότητα η εκατονταετία από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, με την παρουσία των πολιτειακών και πολιτικών αρχών. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η πόλη των Χανιών, πρωτεύουσα μέχρι τότε της Κρητικής Πολιτείας και συγκεκριμένα το ιστορικό φρούριο του Φιρκά, που είναι και ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πόλης μας.

 Το φρούριο του Φιρκά κατά ένα μέρος ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, που στεγάζει εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαίων, χώρους εκδηλώσεων. Στο νότιο κτήριο, πάνω από την είσοδο του φρουρίου στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, που φιλοξενεί σημαντικά τεκμήρια της νεότερης ιστορίας της Κρήτης και στο οποίο θα πραγματοποιηθούν ορισμένες από τις κεντρικές εκδηλώσεις της επετείου.

 Στο παρελθόν έχουν υλοποιηθεί μεγάλης έκτασης εργασίες έρευνας, αναστήλωσης και διαμόρφωσης χώρου του μνημείου από την 28η ΕΒΑ, στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, που περιορίστηκαν στο κτήριο της δυτικής πτέρυγας τον αύλειο χώρο και τις θολωτές αίθουσες με τις κανονιοθυρίδες. Για την ολοκλήρωση όμως του έργου της ανάδειξης του μνημείου απαιτούνται και άλλες εργασίες.

 Προ ενός έτους, σε συνεννόηση του Δήμου Χανίων με την 28η ΕΒΑ, το ΤΔΠΕΑΕ και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ κα. Λίνα Μενδώνη, προχωρήσαμε στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για τη σύνταξη μελετών, που αφορούν στις οχυρώσεις της παλιάς πόλης Χανίων. Μεταξύ των μελετών που συντάχθηκαν είναι και τρεις μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, με τις οποίες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του μνημείου. Οι μελέτες αφορούν στη νοτιοδυτική πτέρυγα, στο εξωτερικό τείχος και στην αποκατάσταση του Ναυτικού Μουσείου, το οποίο είναι σε κακή κατάσταση. Η μελέτη εγκρίθηκε με την ΥΠΑΙΘΠΑ/ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ / 1484 / 2069 / 392 / 22-2-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΤ6Γ-ΝΜ2) Απόφαση.

 Κατόπιν των παραπάνω και προκειμένου το μνημείο (ιδίως το Ναυτικό Μουσείο και ο ετοιμόρροπος πυργίσκος όπου γίνεται η ύψωση της σημαίας) να είναι σε μια ανεκτή κατάσταση την 1η Δεκεμβρίου 1913 και να διεξαχθούν αξιοπρεπώς οι σημαντικές εκδηλώσεις, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ) και να ξεκινήσει κατά το δυνατό συντομότερα”.

 

#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ

logo imageσυμβαίνει

Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στις 14/5/2021
Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις 12 & 13/5/2021 στο Πάρκο των Αγ. Αποστόλων: Από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ: Την Τετάρτη 12/05/2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων