main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

3/08/2013, Δεσμεύσεις για την προώθηση έργων στο Δήμο Χανίων: από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη

Η χρηματοδότηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) του Δήμου Χανίων, η βιοκλιματική αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, η δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στον Καλαθά Ακρωτηρίου και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη στο Δημαρχείο Χανίων – που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - και της σύσκεψης που ακολούθησε με το Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, του Γεν. Γραμματέα του Δήμου Γαβριήλ Κουρή, των αρμόδιων Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Δήμαρχος Χανίων

 Για τα παραπάνω ζητήματα ο Δήμαρχος Χανίων ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος τη συνδρομή του για την επίλυση και προώθηση τους τονίζοντας τη μεγάλη σημασία αυτών για το Δήμο Χανίων. Πιο συγκεκριμένα, για τη χρηματοδότηση των μελετών ΓΠΣ του Δήμου Χανίων (Ακρωτηρίου, Ν. Κυδωνίας και Χανίων) ο κ. Σκουλάκης τόνισε «η ολοκλήρωση του Χωροταξικού – Πολεοδομικού Σχεδιασμού συνιστά ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο μας καθώς χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό δεν μπορεί να υπάρξει αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας».

 Για το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, επισήμανε πως «η βιοκλιματική μελέτη του πάρκου, π/υ 1,6 εκατ. € περίπου, που έχει υποβάλλει ο Δήμος Χανίων, τόσο στο «ΕΠΠΕΡΑΑ» όσο και στο «Πράσινο Ταμείο», είναι απολύτως ώριμη πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση μέσω των ανωτέρω προγραμμάτων» ενώ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ανέφερε πως «ο Δήμος Χανίων υλοποιεί μια σειρά από έργα μέσω του εν λόγω προγράμματος» κάνοντας παράλληλα γνωστό πως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προετοιμάζεται και μια νέα πρόταση που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας.

 Τέλος όσον αφορά το Καταδυτικό Πάρκο ο κ. Σκουλάκης ζήτησε από τον κ. Μανιάτη να αναλάβει πρωτοβουλία για την έκδοση της αναγκαίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή της διάταξης «περί καταδύσεων αναψυχής και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 273/4-11-2005), η οποία δεν έχει υπογραφεί έως σήμερα και η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου να προχωρήσουν – από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων - οι ενέργειες για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη θέση Καλαθά της περιοχής Ακρωτηρίου».

 Ο Υπουργός Περιβάλλοντος

Την πρόθεση του να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των ζητημάτων που αφορούν το Δήμο εξέφρασε από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης συγχαίροντας παράλληλα το Δήμαρχο Χανίων για το σημαντικό έργο και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάπτυξη του Δήμου Χανίων.

 Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση των ΓΠΣ ο Υπουργός τόνισε πως «παρά τη μεγάλη δημοσιονομική στενότητα που υπάρχει δεσμεύομαι να εξαντλήσω τις δυνατότητες που έχει το Υπουργείο αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να στηρίξουμε την προώθηση των ΓΠΣ του Δήμου Χανίων. Άλλωστε στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε μια μεγάλη επιχείρηση χωρικής ανασυγκρότησης ολόκληρου του ελλαδικού χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο θα προτείνουμε ο Ν. Χανίων να είναι ένας πιλοτικός νομός για όλη την Ελλάδα και ως εκ τούτου θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσα από τα αδιάθετα κονδύλια του Υπουργείου».

 Σχετικά με την Βιοκλιματική αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης & Φιλίας ο κ. Μανιάτης σημείωσε πως «θα εξετάσει τις δυνατότητες για το πώς μπορεί να προχωρήσει η ένταξη και χρηματοδότηση του εν λόγω έργου από πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ» ενώ αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» τόνισε πως «αυτό αφορά στην εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών από τους ΟΤΑ της χώρας, για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στον κτιριακό τομέα και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων» προσθέτοντας ότι «για το ΥΠΕΚΑ η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασικό αναπτυξιακό στόχο και αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας».

 Τέλος για το καταδυτικό πάρκο στον Καλαθά ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι «ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία τόνωσης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό θα το δούμε ως πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ που θα προβλέπει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ίδρυση ενός καταδυτικού πάρκου, στη βάση των προτάσεων και του σχεδίου ΚΥΑ που μας έχει υποβάλλει ο Δήμος Χανίων και η δημοτική αρχή».

 Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε τον κ. Μανιάτη για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Δημαρχείο και τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης ενώ εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για το Δήμο.

Σχετικές Δηλώσεις (video)

 

p1

p2

#Πολεοδομία,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου

logo imageσυμβαίνει

Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στις 14/5/2021
Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις 12 & 13/5/2021 στο Πάρκο των Αγ. Αποστόλων: Από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ: Την Τετάρτη 12/05/2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων