main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

03/06/2013,Μ.Σκουλάκης στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.: «Να στηρίξει στην πράξη η Κυβέρνηση την Αυτοδιοίκηση»

«Να στηρίξει στην πράξη – και όχι στα λόγια - την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο» κάλεσε την Κυβέρνηση ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που διεξήχθη στα Ιωάννινα από τις 30-31 Μαΐου 2013.

«Σε μια περίοδο οικονομικής - και όχι μόνο – κρίσης όπως η σημερινή, οι Δήμοι ως πολιτικές, διοικητικές και οικονομικές μονάδες, διαδραματίζουν ένα πολύ καθοριστικό και ενεργό ρόλο στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» ανάφερε ο κ. Σκουλάκης για να προσθέσει ότι «με ανεπαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και με συνεχή γραφειοκρατικά εμπόδια, οι Δήμοι δεν μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες που το ίδιο το Κράτος τους έχει μεταβιβάσει σε μία σειρά από τομείς αλλά ούτε και τον αναπτυξιακό τους ρόλο».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων «η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι, ειδικότερα, αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα της κοινωνίας, που καθημερινά προσπαθούν να εγγυηθούν την προάσπιση και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο όπου δοκιμάζονται οι αντοχές της οικονομίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σκουλάκης στάθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί από πλευράς Κυβέρνησης η συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων ζητώντας μάλιστα από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στη μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του δικτύου των κοινωνικών δομών των δήμων, που σήμερα εξυπηρετεί 193.000 ωφελουμένους και απασχολεί 21.000 εργαζομένους σ’ αυτές.

 

Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με τις πρακτικές που ακολουθεί, προσπαθεί να τοποθετήσει στο «κάδρο» της δυσαρέσκειας των πολιτών την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ζητήματα που η ίδια δημιουργεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία ΚΥΑ που αφορά στην παραχώρηση των ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες κ.α., η οποία εκδόθηκε ερήμην του συναρμόδιου υπουργείου Τουρισμού και τροποποιήθηκε στη Βουλή, ύστερα από αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων παρενέβη και στη συζήτηση σχετικά με το νέο σύστημα κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων προτείνοντας στα βασικά κριτήρια να συμπεριληφθούν:

 •     Η υποχρεωτική κάλυψη του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του Δήμου
  • Ο Πληθυσμός του Δήμου
  • Η έκταση του Δήμου
  • Ο αριθμός των Δημοτικών Ενοτήτων
  • Η παροχή υπηρεσιών Διοικητικής Υποστήριξης σε άλλους Δήμους
  • Η οικονομική λειτουργία του Δήμου.

  skoulakis KEDE

   

#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ

logo imageσυμβαίνει

Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Ακροάσεις νέων μουσικών για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης: Στις 20/10, στο Κ.Α.Μ. - Σε πολύ καλό κλίμα η συνεργασία Δήμου Χανίων - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον πολιτισμό του Ιράν: Από τον Δήμο Χανίων & το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ι.Δ του Ιράν στην Αθήνα
Ανοιχτό για το κοινό το Φρούριο “Κουλές” της Απτέρας κάθε Κυριακή για τον μήνα Οκτώβριο
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Εγγραφές στην Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»