main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

17/4/2013, «Να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την ΚΥΑ για την παραχώρηση του αιγιαλού στους ΟΤΑ»: Επιστολή Μ. Σκουλάκη στους αρμόδιους υπουργούς

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της αλλαγής στη διαδικασία μίσθωσης των αιγιαλών από τους Δήμους, ζητά ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, με επιστολή που απέστειλε προς την Υπουργό Τουρισμού, κα. Ολγα Κεφαλογιάννη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Γιάννη Πυργιώτη και τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Χρήστο Πάλλη. .

Αναλυτικά στην επιστολή ο κ. Σκουλάκης, αναφέρει τα εξής:

“Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία, η απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού παραχωρήθηκε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ Βαθμού βάση της ΚΥΑ Δ10Β1053970/1672ΕΞ2013/29-3-2013 (ΦΕΚ αρ. Φύλλου 801/5.4.2013 τεύχος Β’)

Ο Δήμος Χανίων έχει στην διαχείριση του μια τεράστια παραλιακή έκτασή στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας η οποία εμπεριέχει τις παραλίες του Σταλού (με μήκος παραλίας 1.290 μ. & εμβαδόν παραλίας 35.200 τμ.) και της Αγίας Μαρίνας (με μήκος παραλίας 2.630 μ. & εμβαδόν παραλίας 72.100 τμ.) και στις οποίες υπάρχει καθορισμένος ο παλαιός αιγιαλός εδώ και αρκετά χρόνια. Ελάχιστοι ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε αγορά ή εκμίσθωση τμήματος αυτού καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν επιτρεπόταν.

‘Όπως ορθά μας ενημέρωσε με έγγραφό της η Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Χανίων όταν μεταξύ των επιχειρήσεων (πχ. ξενοδοχείων) αυτών και του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού παρεμβάλλεται παλαιός αιγιαλός, ο οποίος αποτελεί δημόσιο κτήμα και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου διακόπτεται η γειτνίαση (ομορία) με το αιγιαλό και η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά και μόνον κατόπιν δημοπρασίας και όχι της απευθείας παραχώρησης όπως αυτό προβλέπει με το άρθρο 13 του Ν. 2971/2001.

Με βάση τα παραπάνω τα πιθανότερα σενάρια είναι τα εξής:

α) Ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων που υπάρχουν στην περιοχή λόγω της προαπαιτούμενης απόστασης των 100 μέτρων να μη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον αιγιαλό έμπροσθεν της εγκατάστασης τους με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος τους και

β) Η επισφάλεια της διαχείρισης του χώρου έμπροσθεν της εγκατάστασης από τρίτους με ανεξέλεγκτες προσφερόμενες υπηρεσίες, τιμές και βέβαιες προστριβές κατά τις διαδικασίες δημοπράτησης και χρήσης αιγιαλού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ζήτημα μεγίστης σημασίας για την περιοχή μας και θα θέλαμε να το αντιμετωπίσετε άμεσα καθώς δημιουργεί δύο κατηγορίες μίσθωσης ακόμη και εντός της ίδιας περιοχής. Παρακαλούμε επομένως όπως μεριμνήσετε για την κατεπείγουσα διευθέτηση του θέματος καθώς η τουριστική σεζόν έχει είδη ξεκινήσει ενώ πιθανόν να προκύψουν μη θεμιτές ή και πρωτόγνωρες αρνητικές συμπεριφορές στη διαδικασία παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού”.

#Παραλίες,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ

logo imageσυμβαίνει

Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στις 14/5/2021
Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις 12 & 13/5/2021 στο Πάρκο των Αγ. Αποστόλων: Από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ: Την Τετάρτη 12/05/2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων