main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

3/9/2013, Εκδηλώσεις τιμής για τον Ιούλιο Πίντερ και ονοματοδοσία οδού: Από τον Δήμο Χανίων και την Πρεσβεία της Ουγγαρίας

Τον Γενικό Πρόξενο της Αυστροουγγαρίας στην Κρήτη από το 1893 έως και το 1908, Ιούλιο Πίντερ, ο οποίος υπήρξε ένθερμος φιλέλληνας και φιλοκρητικός τιμά ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας, με εκδηλώσεις, που αφορούν την ονοματοδοσία οδού της πόλης των Χανίων, ομιλία και ρεσιτάλ πιάνου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.).

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε σήμερα, Τρίτη 3/9/2013, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Χανίων, Νικόλαος Ξυνίδης, και ο ερευνητής – συγγραφέας, μελετητής, Δημήτρης Νικολακάκης, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων, ο Ιούλιος Πίντερ αποτέλεσε επιφανή Ούγγρο διπλωμάτη, που ποτέ δεν έκρυψε τα φιλοκρητικά του αισθήματα, κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς θητείας του στην Κρήτη.

“Ο Ιούλιος Πίντερ αρκετές φορές παρενέβη με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας αλλά και της ίδιας του της ζωής και αποσόβησε τουρκικές θηριωδίες εναντίον των Κρητών, σώζοντας τη ζωή εκατοντάδων Χριστιανών”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι “από την 1η Μαρτίου έως και τη 12η Απριλίου 1898, ως επικεφαλής της Διεθνούς Διοικήσεως Κρήτης ο Ιούλιος Πίντερ συνέβαλε καθοριστικά στην ειρήνευση του τόπου, επιβάλλοντας στην Υψηλή Πύλη τις αποφάσεις των Δυνάμεων, σχετικά με την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου”.

Από την πλευρά του ο ιστορικός – ερευνητής, συγγραφέας, Δημήτρης Νικολακάκης, αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις της Ουγγαρίας με την Ελλάδα ανά τους αιώνες, οι οποίες διακρίνονται από στενούς δεσμούς φιλίας, ομόνοιας και αλληλεγγύης.

Σημειώνεται, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου 2013, με την υπ'' αριθμ. 401/2013 απόφαση του ενέκρινε τις υπ΄ αριθμ. 55/2012 και 10/2013 αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων για ονοματοδοσία της οδού, που είναι κάθετη επί της οδού Ν. Ανδριανάκη στη Χαλέπα σε οδό Ιουλίου Πίντερ. Ακολούθως, η ονοματοδοσία της οδού Πίντερ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 4/9/2013, στις 18.30, στην πάροδο της οδού Ανδριανάκη.

Στη συνέχεια, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, που θα περιλαμβάνει ομιλίες από την Πρέσβη της Ουγγαρίας, Eszter Sandorfi, καθώς και από τον κ. Νικολακάκη, με θέμα: “Ελλάδα – Ουγγαρία: μια διαχρονική σχέση”. Θα ακολουθήσει Ρεσιτάλ Πιάνου από τον βραβευμένο διεθνούς φήμης Ούγγρο Πιανίστα, Janos Balazs, με έργα από την ουγγρική και διεθνή σκηνή.

Κατά τη διάρκεια, τέλος, της παραμονής της στα Χανιά η Πρέσβης της Ουγγαρίας θα επισκεφθεί αύριο το πρωί εθιμοτυπικά:

  • Στις 11:00 την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

  • Στις 12:00 τον Δήμο Χανίων.

  • Στις 13:00 το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

  • p1
  • p2
#Εκδηλώσεις,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ

logo imageσυμβαίνει

Δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 10/12/2019
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
"Πνεύμονες και Περιβάλλον": Ομιλία στο ενοριακό κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, στις 11/12/2019
Παρουσιάζεται ο νέος τόμος “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ 2019”: Στις 11/12/2019 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”
Εορτασμός Μνήμης Όσιου Παταπίου στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων
“Συζητώντας για την πρόληψη των εξαρτήσεων: Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου”: Στις 11/12/2019 στο Πολύκεντρο Σούδας
Συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων του Δήμου Χανίων την Κυριακή 08/12/2019
ΔΕΣ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά