main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

3/9/2013, Εκδηλώσεις τιμής για τον Ιούλιο Πίντερ και ονοματοδοσία οδού: Από τον Δήμο Χανίων και την Πρεσβεία της Ουγγαρίας

Τον Γενικό Πρόξενο της Αυστροουγγαρίας στην Κρήτη από το 1893 έως και το 1908, Ιούλιο Πίντερ, ο οποίος υπήρξε ένθερμος φιλέλληνας και φιλοκρητικός τιμά ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας, με εκδηλώσεις, που αφορούν την ονοματοδοσία οδού της πόλης των Χανίων, ομιλία και ρεσιτάλ πιάνου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.).

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε σήμερα, Τρίτη 3/9/2013, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Χανίων, Νικόλαος Ξυνίδης, και ο ερευνητής – συγγραφέας, μελετητής, Δημήτρης Νικολακάκης, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων, ο Ιούλιος Πίντερ αποτέλεσε επιφανή Ούγγρο διπλωμάτη, που ποτέ δεν έκρυψε τα φιλοκρητικά του αισθήματα, κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς θητείας του στην Κρήτη.

“Ο Ιούλιος Πίντερ αρκετές φορές παρενέβη με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας αλλά και της ίδιας του της ζωής και αποσόβησε τουρκικές θηριωδίες εναντίον των Κρητών, σώζοντας τη ζωή εκατοντάδων Χριστιανών”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι “από την 1η Μαρτίου έως και τη 12η Απριλίου 1898, ως επικεφαλής της Διεθνούς Διοικήσεως Κρήτης ο Ιούλιος Πίντερ συνέβαλε καθοριστικά στην ειρήνευση του τόπου, επιβάλλοντας στην Υψηλή Πύλη τις αποφάσεις των Δυνάμεων, σχετικά με την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου”.

Από την πλευρά του ο ιστορικός – ερευνητής, συγγραφέας, Δημήτρης Νικολακάκης, αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις της Ουγγαρίας με την Ελλάδα ανά τους αιώνες, οι οποίες διακρίνονται από στενούς δεσμούς φιλίας, ομόνοιας και αλληλεγγύης.

Σημειώνεται, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου 2013, με την υπ'' αριθμ. 401/2013 απόφαση του ενέκρινε τις υπ΄ αριθμ. 55/2012 και 10/2013 αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων για ονοματοδοσία της οδού, που είναι κάθετη επί της οδού Ν. Ανδριανάκη στη Χαλέπα σε οδό Ιουλίου Πίντερ. Ακολούθως, η ονοματοδοσία της οδού Πίντερ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 4/9/2013, στις 18.30, στην πάροδο της οδού Ανδριανάκη.

Στη συνέχεια, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, που θα περιλαμβάνει ομιλίες από την Πρέσβη της Ουγγαρίας, Eszter Sandorfi, καθώς και από τον κ. Νικολακάκη, με θέμα: “Ελλάδα – Ουγγαρία: μια διαχρονική σχέση”. Θα ακολουθήσει Ρεσιτάλ Πιάνου από τον βραβευμένο διεθνούς φήμης Ούγγρο Πιανίστα, Janos Balazs, με έργα από την ουγγρική και διεθνή σκηνή.

Κατά τη διάρκεια, τέλος, της παραμονής της στα Χανιά η Πρέσβης της Ουγγαρίας θα επισκεφθεί αύριο το πρωί εθιμοτυπικά:

  • Στις 11:00 την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

  • Στις 12:00 τον Δήμο Χανίων.

  • Στις 13:00 το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

  • p1
  • p2
#Εκδηλώσεις,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ

logo imageσυμβαίνει

Τακτική συνεδρίαση Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων, δια περιφοράς: Στις 17/6/2021
Έναρξη λειτουργίας Προμαχώνα San Salvatore την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής (21/6) – Μοναδική δωρεάν συναυλία με τον Γιώργο Περρή & τη Genevieve Leclerc
Με τρεις εκθέσεις ξεκινάει τις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι 2021 ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Μεγάλη ποδηλατοβόλτα στις 26 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Λειτουργία λαϊκής αγοράς Δήμου Χανίων για την τρέχουσα εβδομάδα (14 - 19/6)
“Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια”: Βιωματική συνάντηση για γονείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με τηλεδιάσκεψη: Στις 16/6/2021
Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων έως τις 18/7
“Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας”: Από τις 16 έως τις 27/6 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων ΣΒΑΚ
Παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 22/06/2021 οι αιτήσεις για την χορήγηση άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Έκθεση “Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Από 16/6 έως 12/7
18ες Φωτογραφικές Συναντήσεις στα Χανιά: Από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2021
Υποβολή εργασιών για το “Εν Χανίοις” έως 31/7/2021