main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

28/11/2013, Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση της Πλατείας Κατεχάκη στο Ενετικό Λιμάνι: Από το Δήμο Χανίων & το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Στην προκήρυξη Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Κατεχάκη που βρίσκεται στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, προχώρα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και ο Δήμος Χανίων.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η δημιουργία μιας πλήρους πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, για τη νέα διαμόρφωση της πλατείας Κατεχάκη που βρίσκεται γύρω από το παλιό τελωνείο στο ενετικό Λιμάνι. H πρόταση θα συνάδει με τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού - περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Στους στόχους του διαγωνισμού είναι επίσης η νέα πλατεία που θα διαμορφωθεί, με τον ιδιαίτερο μνημειακό χαρακτήρα που θα έχει, να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος ιστορικής μνήμης και σύνδεσης παλαιών και νέων μορφών, λαμβάνοντας κατά το δυνατόν υπόψη την αρχαιολογική ιδιαιτερότητα της περιοχής.

Απομακρύνοντας την κίνηση και την μόνιμη στάθμευση μηχανοκίνητων οχημάτων, η πλατεία θα αναπτύσσεται ως χώρος περιπάτου αναψυχής και υποδοχής πολιτιστικών και κοινωνικών γεγονότων καθ‘ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η πλατεία να ενωθεί με το δίκτυο πεζοδρόμων της Παλιάς Πόλης που κατασκευάστηκαν ή κατασκευάζονται από τη Δημοτική Αρχή και με τον αρχαιολογικό χώρου του Καστελλίου, σε ένα ευανάγνωστο και λειτουργικό δίκτυο στάσης-κίνησης.

Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής των Χανίων και της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι μέσω της εν λόγω ανάπλασης να υπάρξει σύνδεση, ανάδειξη και οργάνωση όλων των λειτουργιών των γειτνιαζόντων - ιστορικών και μη - κτιρίων, με καθοριστικό παράγοντα την σύγχρονη ανάδειξη των ευρημάτων από την ανασκαφή της αρχαιολογικής υπηρεσίας που θα ακολουθήσει αλλά και την ομογενοποίηση των ιδιωτικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Χανίων και πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Κώστα Πρωτοπαπαδάκη «πρόκειται για μια πλατεία που είναι προσδιορισμένη και χωροθετημένη από τέσσερα μνημεία διαφορετικών εποχών: το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, το Βενετσιάνικο τείχος, το Παλαιό Τελωνείο – οι εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής του σε πολιτιστικό πολυχώρο βρίσκονται σε εξέλιξη - και τα ενετικά Νεώρια. Κατά την άποψή μας η πλατεία Κατεχάκη είναι μια από τις σημαντικότερες πλατείες σ’ όλη την Ευρώπη. Τέτοιες πλατείες με αναφορές σε αντίστοιχες ιστορικές περιόδους μόνο στην περιοχή της Βενετίας και στην περιοχή της Τοσκάνης υπάρχουν». Αναφορικά με τη διαδικασία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ο κ. Πρωτοπαπαδάκης τονίζει πως «είναι μια καινοτόμα προσέγγιση στη διαδικασία των αναπλάσεων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Δήμο Χανίων, που θα έχει τεράστια οφέλη για την τοπική κοινωνία και για τον τουρισμό».

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού προσχεδίων θα απονεμηθούν τρία χρηματικά βραβεία:

  • 1ο βραβείο 5.505 ευρώ

  • 2ο βραβείο 4.038 ευρώ

  • 3ο βραβείο 2.692 ευρώ

Η καταληκτική προθεσμία υποβολής μελετών είναι η 31η Ιανουαρίου 2014 και ώρα 14.00, ενώ η υποβολή των μελετών θα γίνεται στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, οδός Γρηγορίου Ε'' 50 & Κ. Σφακιανάκη, Τ.Κ. 73135, Χανιά, 3ος όροφος , στις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00-14:00.

p1

p2

#Προκηρύξεις/Διακηρύξεις ,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου

logo imageσυμβαίνει

Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Στις 18/12/2019
Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 18/12/2019
“Χριστούγεννα στα Περιβόλια”: 13 – 15/12 πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις για όλους
"Το νου σας.... έρχονται οι Καλικάντζαροι!". Στις 14/12/2019, στο Χαζίρειο, Αγίας Μαρίνας
“Χριστούγεννα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων”: Στις 15/12/2019, στους Κάμπους Κεραμιών
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ: Στις 15/12/2019
«Χαίρουσα η κτίσις αγάλλεται…»: Στις 19/12/2019 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση Σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων την 16η Δεκεμβρίου 2019
Από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης...στο ΚΑΜ
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.