main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

1/3/13, 1η Μαρτίου - παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας.

Η ημέρα αυτή αυτή πρώτη φορά ορίστηκε το 1990 από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας (ICDO) με στόχο:

 1. να υπενθυμίζεται ετησίως στο ευρύ κοινό η ζωτική σημασία της Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα της πρόληψης, της προετοιμασίας και της αυτοπροστασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή καταστροφής,

 2. να αποδίδεται ετησίως φόρος τιμής στις προσπάθειες, τις θυσίες και τα επιτεύγματα των εθνικών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών.

Η Πολιτική Προστασία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό θεσμό, μέσω του οποίου επιδιώκεται η πρόληψη, ο σχεδιασμός, η ετοιμότητα, αλλά και η διαχείριση φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν την κοινωνική λειτουργία σε καιρό ειρήνης. Τον θεσμό αυτό σήμερα τον υπηρετούν όχι μόνο ειδικοί κρατικοί φορείς, αλλά πλήθος εθελοντικών ομάδων και πολιτών, που αντιλαμβάνονται στην σπουδαιότητα και την αναγκαιότητά του.
Φέτος, ως θέμα της παγκόσμιας ημέρας Πολιτικής Προστασίας τέθηκε “Η Πολιτική Προστασία και η Προετοιμασία των Αστικών Κοινωνιών για την Πρόληψη Κινδύνου Καταστροφών”. Τα τελευταία χρόνια η Παγκόσμια Κοινότητα έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές διαφορετικές και σύνθετες καταστροφές, φυσικές και μη, που έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την επιβίωση και διαβίωση ομάδων και ατόμων σε πολλά μέρη. Αυτό που έχει αποδειχθεί σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι όσο οργανωμένοι και ισχυροί κι αν είναι οι θεσμικοί φορείς παροχής Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, από μόνοι τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία ενός κράτους, των οργανωτικών χαρακτηριστικών του και του φυσικού περιβάλλοντός του. Οι κοινότητες, οι ομάδες, οι απλοί πολίτες, αποτελούν εξίσου σημαντικό παράγοντα παροχής Πολιτικής Προστασίας, που καλείται να συμβάλει, μεθοδικά και συντονισμένα στο έργο των θεσμικών επιχειρήσεων.
Αν και σε πολλούς από εμάς μια φυσική ή ανθρωπογενής καταστροφή φαντάζει κάτι μακρινό, που ίσως δεν θα κληθούμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε στην ζωή μας, η σύγχρονη πραγματικότητα, τουλάχιστον θεωρητικά, μπορεί πολύ εύκολα να μας διαψεύσει. Ζούμε στην Ελλάδα, σε μια περιοχή ιδιαίτερα έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Τα τελευταία χρόνια ερχόμαστε πιο συχνά αντιμέτωποι με έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνες / έντονες βροχοπτώσεις), ενώ κάθε χρόνο εκδηλώνονται εκατοντάδες αστικές και δασικές πυρκαγιές. Επιπλέον, πλήθος βιομηχανικών εγκαταστάσεων λειτουργούν εντός του αστικού μας περιβάλλοντος, ενώ κάθε χρόνο εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα κοστίζουν ζωές συνανθρώπων μας.....
Η προστασία του πολίτη, δηλαδή του ίδιου μας του εαυτού, θα πρέπει να ξεκινάει πρώτα από εμάς τους ίδιους, φροντίζοντας για την ενημέρωση τη δική μας και της οικογένειάς μας, για το πως μπορούμε να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις αλλά και να αντιδράσουμε ψύχραιμα σε οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, αξίζει να αφιερώσουμε 5 μόλις λεπτά ώστε να αναγνώσουμε τις επισυναπτόμενες οδηγίες αυτοπροστασίας, που υπάρχουν και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr). Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπάρχει πολύ αξιόλογο, έγκυρο και χρήσιμο πληροφοριακό υλικό, για τους πολίτες, καθώς και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για την εξοικείωση των παιδιών με το θέμα.

Ας θυμόμαστε πάντα ότι για να μειώσουμε την τρωτότητά μας θα πρέπει μεθοδικά και σταθερά, να φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε, να προετοιμαζόμαστε, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνουμε εμείς και η οικογένειά μας πριν συμβεί μια καταστροφή.

OΔΗΓΙΕΣ  ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

p1

#Πολιτική Προστασία,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά

logo imageσυμβαίνει

Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Στις 18/12/2019
Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 18/12/2019
“Χριστούγεννα στα Περιβόλια”: 13 – 15/12 πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις για όλους
"Το νου σας.... έρχονται οι Καλικάντζαροι!". Στις 14/12/2019, στο Χαζίρειο, Αγίας Μαρίνας
“Χριστούγεννα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων”: Στις 15/12/2019, στους Κάμπους Κεραμιών
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ: Στις 15/12/2019
«Χαίρουσα η κτίσις αγάλλεται…»: Στις 19/12/2019 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση Σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων την 16η Δεκεμβρίου 2019
Από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης...στο ΚΑΜ
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.