main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

30/08/2013, Γιορτή Σαρδέλας- Πυροφάνεια 2013: στην παραλία της Νέας Χώρας

Την καθιερωμένη «Γιορτή Σαρδέλας», διοργανώνουν φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, ο σύλλογος Καταστηματαρχών και ξενοδόχων Νέας Χώρας , ο σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων, η Ενορία Αγίων Κων/νου και Ελένης και το Β’ ΚΑΠΗ του Δήμου Χανίων. Η Γιορτή περιλαμβάνει ''''Κολυμβητικό Μαραθώνιο'''' την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013, στις 11.00 το πρωϊ και Εορταστικές εκδηλώσεις τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 20.00 στην παραλία της Νέας Χώρας.

Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013, οι Αντιδήμαρχοι Χανίων, Νικόλαος Ξυνίδης και Δημήτρης Λειψάκης, ο π. Αντώνης Σαπουνάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Ξενοδόχων Νέας Χώρας, κος Παναγιώτης Κόρακας απηύθυναν κάλεσμα στους Χανιώτες να παραβρεθούν στις φετινές εκδηλώσεις.

Ο κος Ξυνίδης ανέφερε ότι «πρόκειται για μία εκδήλωση αντάμωσης κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και προβολής της συνοικίας αυτής του Δήμου μας, με την πολύ όμορφη παραλία της, μία παραλία πρότυπο για το Δήμο Χανίων τόσο όσον αφορά την ασφάλεια των λουομένων όσο και την εξυπηρέτησή τους. Ο Δήμος Χανίων ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο συμμεριζόμενος την αγωνία και τα προβλήματα των κατοίκων και επαγγελματικών της περιοχής αγωνίζεται για την ανάπτυξη της, με έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού».

Παράλληλα ο ο κος Ξυνίδης ανέφερε ότι «εκδηλώσεις όπως η γιορτή σαρδέλας προσφέρουν δημιουργικές διεξόδους και στιγμές ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε όλους μας και κάλεσε τον κόσμο επισκέπτες και κατοίκους να συμμετέχουν καθώς τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουν όλους μας πιο κοντά. Μας φέρνουν όλους μαζί, να αγωνιζόμαστε και να δουλεύουμε για να διατηρήσουμε την ομορφιά και την παράδοση».

Τελειώνοντας ο Αντιδήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών .

Ο κος Λειψάκης από την πλευρά του τόνισε ότι «τέτοιες προσπάθειες προβάλουν την Κρητική φιλοξενία και διατροφή και είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τους επισκέπτες που θα βρίσκονται στον τόπο μας να γνωρίσουν τα ήθη μας, να γευτούν τη Μεσογειακή και κυρίως την Κρητική Διατροφή , στοιχείο της οποίας αποτελεί το ψάρι και ιδιαίτερα η σαρδέλα, και να διασκεδάσουν με τη μουσική μας σε μια εκδήλωση αντάμωσης και επικοινωνίας».

«Η εκδήλωση αυτή, η οποία έχει καθιερωθεί ως θεσμός για τα Χανιά και τη Νέα Χώρα, έχει ως στόχο να αναδείξει τη συνοικία και την οργανωμένη παραλία της Νέας Χώρας να προβάλλει τις ομορφιές της και να παρουσιάσει τη νοστιμότερη ψαρολιχουδιά την σαρδέλα, ως την καλύτερη και υγιεινότερη διατροφή», επεσήμανε ο π. Αντώνης Σαπουνάκης. Όπως ανέφερε στη συνέχεια, φέτος για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις φέρουν τον τίτλο ''''Πυροφάνεια 2013'''' καθώς έχει νόημα ουσιαστικότερο μας θυμίζει τον τρόπο που γίνονταν οι ψαριές αλλά και τα φώτα που θα γεμίσει η παραλία το βράδυ της Δευτέρας .

«Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν μας εμπόδισε να διοργανώσουμε και φέτος τη «Γιορτή Σαρδέλας», επεσήμανε εξάλλου ο κ. Κόρακας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι για την πραγματοποίησή της, ήταν σημαντική η οικονομική βοήθεια των φορέων του τόπου μας, των επιχειρηματιών της περιοχής και των χορηγών ».

Τέλος ο κος Κόρακας πρόσθεσε ότι :

- Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις 11.00 το πρωϊ θα πραγματοποιηθεί ο ''''Κολυμβητικός Μαραθώνιος'''', με σημείο εκκίνησης την παραλία της Νέας Χώρας προς τα ''''Λαζαρέτα'''' και επιστροφή στην παραλία, σε μία προσπάθεια αναβίωσης των αγώνων κολύμβησης της δεκαετίας του 1950.

- Tη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ στην ''''Εορταστική Εκδήλωση'''' των Πυροφανείων 2013, θα προσφερθεί δωρεάν οφτή σαρδέλα και Κρητικό κρασί, ενώ η βραδιά θα πλαισιωθεί και από ένα πλούσιο μουσικο-χορευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει Κρητικούς, Ποντιακούς, Ηπειρώτικους, Νησιωτικούς και Λαϊκούς χορούς.

 

p1

#Εκδηλώσεις,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου

logo imageσυμβαίνει

“Η Μάχη της Κρήτης - 80 χρόνια”: Έκθεση σπάνιων αδημοσίευτων φωτογραφιών & αντικειμένων εποχής στο Κ.ΑΜ. από τις 20/5/2021
Αναστολή λειτουργίας σε δύο υπηρεσίες του Δήμου Χανίων
Eκδήλωση τιμής των ιερομαρτύρων Μελχισεδέκ Επισκόπου Κισάμου & Καλλινίκου Διακόνου: Στις 19/05/2021 στην Πλατεία Σπλάντζιας
Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων