main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

10/6/2013, "Προετοιμάζοντας το νέο ΕΣΠΑ": Επαφές Γ.Γ. Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρή, στις Βρυξέλλες

Η συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και τοπικών αρχών, οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση διαρθρωτικών επενδύσεων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους Δήμους τη νέα προγραμματική περίοδο, αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο των ενημερωτικών επαφών και συναντήσεων που είχαν στις Βρυξέλες, υπηρεσιακά στελέχη Δήμων της Κρήτης, στο πλαίσιο επίσκεψης που διοργανώθηκε το διάστημα 4-6 Ιουνίου 2013 από την Π.Ε.Δ. Κρήτης.

Το Δήμο Χανίων εκπροσώπησε στην παραπάνω αποστολή, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γαβριήλ Κουρής ενώ σε αυτή συμμετείχε και ο υπάλληλος της Δ/νσης Προγραμματισμού κ. Χριστόφορος Παπάς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Κουρής είχε την ευκαιρία να συζητήσει με υπηρεσιακά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις στρατηγικές της Ε.Ε. για την διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης περαιτέρω συνεργειών και διαμόρφωσης δικτύων επικοινωνίας και πληροφόρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής για μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται άμεσα με τις πολιτικές συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία. 

Παράλληλα, υπήρξαν συναντήσεις με τους Κρητικούς Ευρωβουλευτές κ.κ. Σπύρο Δανέλλη, Γιώργο Σταυρακάκη (ΠΑΣΟΚ) και Κώστα Πουπάκη (ΝΔ) με τους οποίους και συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους στις Επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν (Τουρισμός, Αγροτική Πολιτική, Περιφερειακή Ανάπτυξη, Διεθνές Εμπόριο, Εξωτερική Πολιτική) ενώ η αποστολή της Π.Ε.Δ. Κρήτης συναντήθηκε και με τον Κρητικής καταγωγής Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη ο οποίος και στάθηκε στην ανάγκη αποκέντρωσης και ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης την επόμενη προγραμματική περίοδο προσθέτοντας πως «οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και να εκμεταλλευτούν τα ευρωπαϊκά χρήματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των επαφών που υπήρξαν– στο πλαίσιο της αποστολής της ΠΕΔ Κρήτης στις Βρυξέλλες - ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Κουρής δήλωσε τα εξής:

«Η επίσκεψη εκπροσώπων και υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων της Κρήτης στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαμε, μας έδωσαν το μήνυμα ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν τη βούληση να στηρίξουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την περιφερειακή ανάπτυξη σε επίπεδο Κρήτης.

Ωστόσο, αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία και τεκμηριωμένος σχεδιασμός για να αξιοποιηθούν, από όλους τους Δήμους, ευκαιρίες και πόροι προς όφελος των πολιτών της Κρήτης. Η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα επιτακτική εν’ όψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (που θα αποκαλείται πλέον Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης - ΣΕΣ, βάσει του νέου κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ), τα κονδύλια της οποίας – όπως είναι γνωστό - είναι μειωμένα προς τη χώρα μας σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου, δίνεται πλέον μικρότερο βάρος σε υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η κοινωνική συνοχή, η ψηφιακή σύγκλιση, η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του περιβάλλοντος, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η ανάγκη για ανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει, μέχρι το τέλος Ιουνίου, να έχει υποβάλλει το αρχικό σχέδιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) για τα έτη 2014-2020 και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μία πρώτη διαβούλευση.

Ο Δήμος Χανίων, με σημείο αναφοράς τα 42 ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ, π/υ άνω των 52 εκατ. € από το 2011 έως και σήμερα, παρακολουθεί από κοντά τις διαδικασίες της νέας προγραμματικής περιόδου, έχοντας ξεκινήσει ήδη τη χαρτογράφηση και προετοιμασία προτάσεων για το νέο ΕΣΠΑ.

Ο στόχος μας είναι, μέσα από τη στενή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, θα αξιοποιηθούν πλήρως και τη νέα προγραμματική περίοδο, υπηρετώντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μας».

p1

p2

#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου