main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

30/05/2013, Ενίσχυση των μέσων πολιτικής προστασίας ζητά ο Δήμος Χανίων από τον υπουργό Νίκο Δένδια: Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές

Την ενίσχυση και αναβάθμιση των μέσων και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας τόσο σε επίπεδο Δήμου Χανίων όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Νίκος Ξυνίδης, με υπόμνημα το οποίο του επέδωσε κατά τη σημερινή επίσκεψή του στα Χανιά.

 Αναλυτικά, στο εν λόγω υπόμνημα, αναφέρονται τα εξής:

 “Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 Όπως θα έχετε ήδη ενημερωθεί, με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψή σας στα Χανιά, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Μαΐου 2013, ο Δήμος Χανίων βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες πύρινα μέτωπα, τα οποία κάτω από τις πραγματικά ακραίες καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν (νότιοι άνεμοι έντασης έως και 10 μποφόρ και θερμοκρασία έως και 40 βαθμού Κελσίου), αναπτύχθηκαν ακαριαία πλησίον και εντός κατοικημένων περιοχών, διασπώντας τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και καθιστώντας το έργου του ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο.

 Ευτυχώς, η υποδειγματική δράση του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και η επιτυχής συνδρομή αυτής από όλους τους τοπικούς φορείς (Δήμο, ΕΛ.ΑΣ., Στρατιωτικές Δυνάμεις, εθελοντικές ομάδες), συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων συμπολιτών μας, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την προστασία ανθρώπινων ζωών και να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση αποτελεσματικά.

 Σήμερα, παρότι έχουμε την χαρά και τύχη να μην καταμετράμε ανθρώπινες απώλειες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικότατες καταστροφές περιουσιών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οικίες, αγροτικές εκτάσεις, ζωικά κεφάλαια, βιοτεχνίες, επαγγελματικά οχήματα, κα..

 Ο Δήμος Χανίων έχει ενεργοποιήσει ήδη όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την κοινωνική προστασία των πληγέντων και την οικονομική ενίσχυση αυτών, με στόχο την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους, ενώ παράλληλα, με τη συνεργασία της Π.Ε. Χανίων και του Πυροσβεστικού Σώματος, προτίθεται να προβεί σε άμεση καταγραφή των ζημιών και ακριβή οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, προκειμένου αυτή να χαρακτηριστεί πυρόπληκτη και να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες και πραγματικά αναγκαίες διαδικασίες αποζημιώσεων.

 Δυστυχώς, ο «Καλλικρατικός» Δήμος Χανίων κάθε χρόνο διατρέχει σημαντικότατο κίνδυνο, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο Νομός Χανίων, ο οποίος είναι ο μόνος Νομός της Κρήτης που έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 575/1980 (ΦΕΚ 157/Α), το οποίο εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του Νόμου 998/1979 (ΦΕΚ 289/Α).

 Το γεγονός ότι:

- το φυσικό περιβάλλον του Δήμου Χανίων είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ποικιλόμορφο, με εκτάσεις παράκτιες, πεδινές, ημιορεινές και ορεινές, στις οποίες αναπτύσσονται πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα (χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 1/7 του Δήμου Χανίων αποτελεί προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000),

- το εν λόγω ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη σχεδόν όλων των δυνατών παραγωγικών δραστηριοτήτων από τη γεωργία και την κτηνοτροφία έως και τον τουρισμό,

- η όποια ενδεχόμενη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος έχει άμεση και σημαντικότατη επίπτωση και στην παραγωγική δραστηριότητα του τόπου μας,

- η συνεχώς υψηλή επισκεψιμότητα του Δήμου και του Νομού Χανίων γενικότερα, από εκατοντάδες τουρίστες ετησίως, επιβάλει τη διασφάλιση ενός ποιοτικού και ασφαλούς περιβάλλοντος,

 υποδεικνύει τη σπουδαιότητα της Πολιτικής Προστασίας και τη δυσκολία του έργου, που έχουν επωμιστεί όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς.

 Παρακαλούμε όπως στηρίξετε το εν λόγω έργο, μέσω των κεντρικών υπηρεσιών των οποίων προΐσταστε, σε επίπεδο τόσο αντιμετώπισης δυσμενών συνεπειών από καταστροφές (όπως αυτήν της 29ης Μαΐου 2013), όσο και πρόληψης, με την παροχή όλων των δυνατών διαθέσιμων μέσων.

 Εντός των ημερών θα ενημερωθείτε για την πρόοδο της καταγραφής των ζημιών, την ακριβή οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής στο Δήμο Χανίων και την εξέλιξη της διαδικασίας χαρακτηρισμού αυτής ως πυρόπληκτη.

 Ελπίζουμε η παρουσία σας στα Χανιά, αυτήν τη δύσκολη χρονική στιγμή, να συμβάλει ουσιαστικά στην ανακούφιση των συμπολιτών μας και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας τους.”

 p1

#Πολιτική Προστασία,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου

logo imageσυμβαίνει

Δωρεάν διανομή ειδών Παντοπωλείου σε δικαιούχους Προγράμματος ΤΕΒΑ /FEAD
Ξεκινούν οι εγγραφές για την Παιδική Εξοχή-Κατασκήνωση του Δήμου Χανίων στον Καλαθά
Πρόσκληση σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων με τηλεδιάσκεψη: Στις 24/6
“ΚΟΙΤΑ ΤΟΥΣ”: Θεατρική Παράσταση στις 30/6 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών από το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης
Εκδηλώσεις για τα 200 χρονιά από την Επανάσταση του 1821 στην Κοινότητα Μουρνιών: Στις 23/6
Εβδομάδα δράσεων ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις από τον Δήμο Χανίων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς- Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6)
Η 9η΄Εκθεση Βιβλίου τον Αύγουστο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων: Από τον Δήμο Χανίων & την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ. - Δηλώσεις συμμετοχής
Με τρεις εκθέσεις ξεκινάει τις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι 2021 ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων έως τις 18/7
“Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας”: Από τις 16 έως τις 27/6 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
Υποβολή εργασιών για το “Εν Χανίοις” έως 31/7/2021