main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

11/2/2014,Οριστική λύση στο ζήτημα της στέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου Βαμβακοπούλου: Από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων

Λύση στο πρόβλημα της στέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου Βαμβακοπούλου – το οποίο αποτελούσε αίτημα ετών της τοπικής κοινωνίας - έδωσε η δημοτική αρχή των Χανίων με τη μετεγκατάσταση αυτού στο χώρο του ανακαινισμένου Δημοτικού καταστήματος Θερίσου (πρώην Δημαρχείο), το οποίο, μετά τις αναγκαίες εργασίες, διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει το νηπιαγωγείο.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή των Χανίων, δια του Δημάρχου Μανώλη Σκουλάκη, παρέδωσε σήμερα, Τρίτη 11/2/2014, προς χρήση το ανακατασκευασμένο κτίριο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δομής, η οποία λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα σε δύο διαφορετικά σημεία, το ένα τμήμα σε υπόγειο ακατάλληλο χώρο και το δεύτερο τμήμα σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Βαμβακοπούλου.

Ήταν υποχρέωση μας, την ώρα που οι κοινωνικές και προνοιακές δομές σε εθνικό επίπεδο - λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύει η χώρα μας - αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους και πολλές απειλούνται με διακοπή εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησής τους από την κεντρική εξουσία, να θέσουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη των εκπαιδευτικών δομών αρμοδιότητας μας, ώστε να λειτουργούν αξιοπρεπώς”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων στον σύντομο χαιρετισμό του κατά τον αγιασμό, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον χώρο του Νηπιαγωγείου.

Ο κ. Σκουλάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς ο Δήμος Χανίων από ιδίους πόρους εκτέλεσε σε ιδιόκτητο χώρο τις απαιτούμενες εργασίες, παραδίδοντας ένα νηπιαγωγείο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής, “βάζοντας τέλος στις ακατάλληλες συνθήκες που λειτουργούσε μέχρι σήμερα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και της τοπικής κοινωνίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.  

Σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των σχολικών υποδομών

Ο Μ. Σκουλάκης υπογράμμισε πως «η επένδυση στην παιδεία και στη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των παιδιών μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία καταβάλλει σημαντική προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση» κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις/δράσεις που υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή, στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητας της, εστιάζοντας μεταξύ άλλων:

  1. στην εξεύρεση μόνιμης λύσης για το ζήτημα της στέγασης του Ειδικού Γυμνασίου Χανίων που επί 12 ολόκληρα χρόνια στεγάζονταν σε ακατάλληλους χώρους καθώς και σε αυτό του Μουσικού Σχολείου που στεγάστηκε στο κτήριο του 7ου Γυμνασίου.

  2. στην επίλυση του θέματος της διπλοβάρδιας του 3ου και 4ου Γυμνασίου στην περιοχή του Κουμπέ, που απασχολούσε επί χρόνια τη σχολική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία.

  3. Στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων αναβάθμισης και ανακατασκευής μιας σειράς σχολικών υποδομών του Δήμου μας όπως π.χ. οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που έγιναν στα Δημοτικά Σχολεία στο Πασακάκι και στη Χρυσοπηγή, η κατασκευή νέων αιθουσών στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών, κ.α.

  4. στην τοποθέτηση νέων διαδραστικών πινάκων σε 43 Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι και η προμήθεια περαιτέρω εξοπλισμού για τη βελτίωση της διδακτικής πράξη και την ενίσχυση της διαδικασίας της μάθησης στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας.

 

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων ανακοίνωσε και την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μανιάτη, με την οποία έκανε αποδεκτή την πρόταση του Δήμου Χανίων για ένταξη στο ΕΣΠΑ - και πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» - του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης στο Δημοτικό Σχολείο Βαμβακοπούλου, προϋπολογισμού 397.000 € .

Ικανοποίηση για τη μετεστέγαση του Νηπιαγωγείου

Η Αντιδήμαρχος Χρυσούλα Χατζηδάκη αρμόδια σε θέματα Παιδείας αλλά και με την ιδιότητα της ως εκπαιδευτικός, ευχαρίστησε τόσο τις Υπηρεσίες Παιδείας όσο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, τονίζοντας ότι «'παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, καταφέρνουμε έχοντας προτεραιότητα την εκπαίδευση, να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την κατάκτηση της γνώσης « .

«Το σημερινό έργο ουσιαστικά προσφέρει τριπλή λύση στο χρόνιο πρόβλημα της στέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου Βαμβακοπούλου» ανέφερε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Ηλίας Ποντικάκης, προσθέτοντας ότι πλέον τα δύο τμήματα θα λειτουργούν ενοποιημένα, απελευθερώνεται μία αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του, ενώ, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, θα μπορεί να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο Τμήμα ολοήμερης εκπαίδευσης στο 1ο Νηπιαγωγείο. Τόσο ο κ. Ποντικάκης όσο και η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής, Πόπη Κασσωτάκη, επεσήμαναν τη σπουδαιότητα του έργου και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «αποδεικνύεται ότι κάποιοι άνθρωποι αλλάζουν την εικόνα και το αίσθημα, που αποπνέει αυτό το κτίριο, αντιλαμβανόμενοι ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ξεκινάει από το Νηπιαγωγείο».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητα Βαμβακοπούλου, Μιχάλης Κοκολάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του, για τη λύση στη στέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου, καθώς “πλέον τα παιδιά θα βρίσκονται σε ένα κατάλληλο περιβάλλον”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο αγιασμός στον χώρο του Σταθμού τελέστηκε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνό, παρουσία Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, του Πρόεδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων, Νικόλαου Βλαζάκη, μελών της Τοπικής Κοινότητας Βαμβακοπούλου, παιδιών και γονέων.

foto1

foto2

foto2

foto3

 

#ΔΗΜΟΣ,#Δελτία Τύπου