main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

13/6/2014, Συλλογή και ψηφιοποίηση αντικειμένων & ιστοριών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Στο πρόγραμμα Europeana 1914-1918, που αφορά στη συλλογή και ψηφιοποίηση αντικειμένων και ιστοριών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από την Ελλάδα και το οποίο αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμμετέχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 13/6/2014, το πρωί, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στην Αίθουσα Τύπου του Δημοτικού Καταστήματος Χανίων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, τη Future Library με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες Θεσσαλονίκης, Σερρών και Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

“Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή και ψηφιοποίηση αναμνηστικών και κειμηλίων και η καταγραφή των ιστοριών, που τα συνοδεύουν, ώστε αυτά να αποτελέσουν πηγές ενημέρωσης, έρευνας και εκπαίδευσης για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο”, τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους συλλέκτες, να φέρουν το υλικό τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, προκειμένου αυτό με την ψηφιοποίηση του να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και χρησιμότητα.

“Σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Κύπρος, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, κ.α.) -όπως και στην Ελλάδα- στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συλλογής υλικού (οικογενειακά κειμήλια, προσωπικά αναμνηστικά αντικείμενα, φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια και ιστορίες, που αναφέρονται στην περίοδο 1914-1918), όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλλει με τα ενθύμια και τις πληροφορίες του”, υπογράμμισε από την πλευρά της η Προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και υπεύθυνη του προγράμματος, Βιβή Χουδαλάκη.

Μάλιστα, η κα. Χουδαλάκη γνωστοποίησε ότι η καταγραφή και οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιούνται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, την Παρασκευή 27 Ιουνίου και το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014, από τις 9.00 έως τις 14.00, ενώ όλο το υλικό, που θα ψηφιοποιείται, θα επιστρέφεται στους κατόχους του αυθημερόν.

Σε περίπτωση, που η μεταφορά του υλικού είναι αδύνατη προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα μεταβαίνει στο σημείο για την καταγραφή, ενώ μπορεί να υπάρξει καταγραφή του υλικού εκτός του χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε χρονικό διάστημα, που θα εξυπηρετεί τον συλλέκτη, όπως διευκρίνισε η βιβλιοθηκονόμος, που θα υποστηρίξει το πρόγραμμα, Θεανώ Μποράκη.

Σημαντική και πολύτιμη διαδικασία για τους συλλέκτες χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση των αντικειμένων και των ιστοριών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο ιστορικός ερευνητής και συλλέκτης, Μανώλης Μανούσακας. “Με τη διάσωση των αντικειμένων των συλλεκτών επιτυγχάνεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης, ενώ οι συλλογές, που ενοποιούνται, αποκτούν μεγαλύτερη αξία”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μανούσακας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Europeana 1914-1918 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στο τηλ.: 2821 3 41662.

p1

p2

p3 

logo imageσυμβαίνει

Τροποποιείται εκτάκτως το ωράριο εξυπηρέτησης στα Κ.Ε.Π. της οδού Κυδωνίας: Την Παρασκευή, 26/02/2021
Παρουσιάστηκε επίσημα το Κοινωνικό Πλυντήριο του Δήμου Χανίων
Πρόσκληση σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων: Στις 26/2/2021
5th Chaniartoon International Comic & Animation Festival 2021
ΔΩΡΕΑΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
Λειτουργία ΚΕΠ Δήμου Χανίων σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Παράταση ισχύος για τους ωφελούμενους της Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Χανίων, Κοινωνικού Παντοπωλείου - Παροχή Συσσιτίου
Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων για «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ)» & «Επίδομα Στέγασης»
Ωράριο λειτουργίας Παιδικής - Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου & Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων