main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

15/10/2014, Ξεκινούν οι εργασίες της διεθνούς Συνάντηση 2014 των Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες»: Στις 16/10/2014 στα Χανιά

Ο Δήμος Χανίων, αναγνωρίζοντας τη σημασία του διεθνούς περιβαλλοντικού βραβείου ποιότητας της «Γαλάζιας Σημαίας» στην τουριστική ανάπτυξη, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των παραλιών του, με απώτερο στόχο την αύξηση του αριθμού των βραβευμένων ακτών, που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών του ορίων”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Τετάρτη 15/10/2014, το πρωί, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείο Χανίων για την πραγματοποίηση στα Χανιά της διεθνούς Συνάντησης 2014 των Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες».

Γεγονός είναι ότι η «Γαλάζια Σημαία» κυματίζει σε 11 παραλίες του Δήμου Χανίων, φέρνοντας την περιοχή μας στην πρώτη πεντάδα σε πανελλήνια κλίμακα”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας και επεσήμανε ότι οι παραλίες, η καθαριότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι υπόθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων: πολιτών, επιχειρηματιών και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου ο θεσμός της “Γαλάζιας Σημαίας” να χρησιμοποιηθεί και προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.

Ο Δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει την πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Χανίων, Μαρία Κοκκινάκη, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Παραλιών του Δήμου Χανίων, Γεώργιο Φραγγεδάκη, για την προσπάθεια, που κατέβαλαν.

Σημειώνεται ότι η διεθνής συνάντηση, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο, Πέμπτη 16/10/2014, στις 09.00, στο Ξενοδοχείο Minoa Palace, συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ σε αυτή συμμετέχουν περί τους 70 εκπροσώπους του Προγράμματος από όλο τον κόσμο.

Η Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά επιλέχθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.) και το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, λόγω της δυναμικής τους συμμετοχής στα Προγράμματα, σε όφελος της περιβαλλοντικής εικόνας του τόπου και της τοπικής οικονομίας”, τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Π.Φ., Λεωνίδας Κόλλας, γνωστοποιώντας ότι στόχος είναι η διατήρηση από πλευράς της Ελλάδας της δεύτερης θέσης, που κατέχει σε παγκόσμια κλίμακα, με 408 σημαίες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κόλλας η ουσία βρίσκεται όχι στον αριθμό των σημαιών αλλά στην καθαρότητα των ακτών και στην ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών.

Οι παραλίες της Κρήτης διαθέτουν 105 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ παρουσιάζουν και δυναμική αύξησης του αριθμού αυτού κατά 50 % το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε από την πλευρά της η συντονίστρια του προγράμματος, Δαρεία – Νεφέλη Βουρδουμπά. Ωστόσο, σύμφωνα με την κα. Βουρδουμπά το 2014 χαρακτηρίζεται δύσκολη χρονιά, καθώς σε 38 περιπτώσεις αποσύρθηκαν από ακτές οι Γαλάζιες Σημαίες.

Για τους στόχους των συναντήσεων των εθνικών χειριστών του προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”, οι οποίες επικεντρώνονται στη διατύπωση νέων κριτηρίων και νέων στρατηγικών για το πρόγραμμα, έκανε λόγο η Διεθνής Συντονίστρια, Sophie Bachet – Granados. Μάλιστα, όπως η ίδια διευκρίνισε, κάθε χρόνο ο τόπος διεξαγωγής των συναντήσεων διαφέρει, καθώς επιδίωξη των χειριστών είναι ο εντοπισμός των ιδιαιτεροτήτων στην εφαρμογή του προγράμματος.

Η διαχείριση των παραλιών έχει ιδιαίτερη θέση στην πορεία του τουριστικού κλάδου επεσήμανε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τονίζοντας ότι οι φορείς Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού θα πρέπει να βελτιώσουν τα αποτελέσματα, καθώς η θετική εξέλιξη της περιβαλλοντικής εικόνας συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι ένδεκα (11) παραλίες του Δήμου Χανίων (6 στη Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας, 4 στη Δ.Ε. Ακρωτηρίου και 1 στη Δ.Ε. Χανίων), οι οποίες έχουν βραβευτεί με “Γαλάζια Σημαία”, αφού κρίθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι οι εξής:

 1. Αγία Μαρίνα,

 2. Άγιοι Απόστολοι 1,

 3. Άγιοι Απόστολοι 2,

 4. Άγιος Ονούφριος,

 5. Καλαθάς,

 6. Καλαμάκι,

 7. Μαράθι,

 8. Νέα Χώρα,

 9. Σταλός,

 10. Σταυρός,

 11. Χρυσή Ακτή

Με την ολοκλήρωση της Συνέντευξης Τύπου ακολούθησε συνάντηση των εκπροσώπων του Προγράμματος με τον Δήμαρχο Χανίων στο Γραφείο του.

p1

p2

p3