main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

15/4/2014,Σημαντικές οι παρεμβάσεις στην οδό Χάληδων & τον αύλειο χώρο της Μητρόπολης Χανίων. Παρουσίαση Μελέτης από τον Δήμο Χανίων

H μελέτη της διαμόρφωσης της οδού Χάληδων και του αύλειου χώρου της Μητρόπολης Χανίων, καθώς και των παρόδων αυτών, παρουσιάστηκε σήμερα, Μ. Τρίτη 15/4/2014, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων, παρουσία του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, της αρμόδιας Αντιδημάρχου Τεχνικών Θεμάτων, Νάνσυς Αγγελάκη, καθώς και επιχειρηματιών της περιοχής.

Η συγκεκριμένη μελέτη, με περιοχή παρέμβασης ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά - εμπορικά αλλά και ιστορικά σημεία της Παλιάς Πόλης, καλύπτει συνολική επιφάνεια 5.240 τ.μ., ενώ, όπως γνωστοποίησε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Παλιάς Πόλης του Δήμου Χανίων, Αντώνης Μυλωνάς, για τη σύνταξη της ακολουθήθηκαν οι βασικές αρχές και προϋποθέσεις, που έχει καθορίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και η Επιστημονική Επιτροπή Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης Χανίων.

Για σημαντικότατες παρεμβάσεις, που θα βελτιώσουν την εικόνα, που παρουσιάζει μια περιοχή, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών σε ετήσια βάση, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, διευκρινίζοντας ότι οι εν λόγω διαμορφώσεις θα λειτουργήσουν προς όφελος και των Χανιωτών αλλά και των επιχειρηματιών της περιοχής.

Στη μελέτη προβλέπεται καταρχάς η οδός Χάληδων κυκλοφοριακά να μετατραπεί σε όλο το μήκος της σε δρόμο μονής κατεύθυνσης, περιορισμένης κίνησης οχημάτων. Τα οχήματα θα εισέρχονται στην οδό Χάληδων από τη συμβολή της με την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη και θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να κινηθούν προς την οδό Ντουνόπαππα αντίστροφα”, γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων και πρόσθεσε “επιπλέον, επιτυγχάνεται η διαπλάτυνση του χώρου κίνησης πεζών σ΄ ένα δρόμο, που χαρακτηρίζεται από την έντονη κίνηση πεζών, καθ' όλη την τουριστική περίοδο, ενώ δημιουργείται πλάτωμα (σε μορφή μικρής πλατείας) στην αρχή της οδού Χάληδων, το οποίο θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη νησίδα διαχωρισμού κίνησης οχημάτων”.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω μελέτη περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση της παρόδου, που συνδέει την οδό Χάληδων με την οδό Ζαμπελίου, καθώς και η πάροδος πρόσβασης από την οδό Χάληδων προς τη νότια Τάφρο αλλά και το τμήμα της οδού Ντουνόπαππα από την οδό Χάληδων μέχρι το πάρκο Εμμ. Μπαλαντίνου.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε και η μελέτη του έργου «Ανακατασκευή οδοστρώματος οδού Καραολή & Δημητρίου», η οποία θα συμπληρώσει τις εργασίες, που έχουν υλοποιηθεί μέσω του έργου «Πεζοδρόμηση – Διαμόρφωση οδού Ποτιέ & Διαμόρφωση οδού Εισοδίων, Αγίων Δέκα, Δωροθέου Επισκόπου, παρόδων αυτών, Καραολή & Δημητρίου» και θα ενοποιήσει το συγκεκριμένο δρόμο τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά με το έργο της Διαμόρφωσης οδού Χάληδων και αύλειου χώρου της Μητρόπολης.

Η οδός Χάληδων αποτελεί τον κυριότερο άξονα κίνησης τόσο πεζών όσο και οχημάτων από την νεώτερη πόλη προς τη πλατεία Συντριβανίου και τον Ενετικό Λιμένα”, υπογράμμισε η κα. Αγγελάκη, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο σημείο χαρακτηρίζεται από πληθώρα παραδοσιακών κτισμάτων όλων των ιστορικών περιόδων της Παλιάς Πόλης, σημαντικών κηρυγμένων μνημειακών κτιρίων πολιτιστικών κυρίως χρήσεων, καθώς και θρησκευτικών μνημείων.

Σημαντική είναι”, όπως παρατήρησε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, “και η παρουσία καταστημάτων εμπορικής και τουριστικής χρήσης, που συμβάλλουν σημαντικά τόσο στη τουριστική όσο και στην οικονομική άνθιση της περιοχής. Αντίστοιχα ο αύλειος χώρος της Μητρόπολης, ο οποίος συναντάται στο μέσον της οδού Χάληδων αποτελεί, υπό μορφή πλατείας, τον μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο στην Παλιά Πόλη, φιλοξενώντας πληθώρα θρησκευτικών κυρίως εκδηλώσεων”.

Σημειώνεται ότι στο σημείο παρέμβασης θα τοποθετηθούν μεταξύ άλλων κατάλληλα προστατευτικά διαχωριστικά - τσιμεντένια κολονάκια, ενώ, όπως προβλέπεται στη μελέτη, θα πραγματοποιηθεί:

  • εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης/αποχέτευσης, όπου απαιτείται,

  • υπογειοποίηση του εναέριου ηλεκτρικού δικτύου,

  • επέκταση του κεντρικού δικτύου οπτικών ινών,

  • πλακοστρώσεις για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων χώρων,

  • σχεδιασμός και υλοποίηση μέτρων για την επίτευξη προσβασιμότητας σε ΑμεΑ.

  • foto1
  • Απεικόνιση περιοχής α
  • Απεικόνιση περιοχής β
#Ανακοίνωση,#Δελτία Τύπου ,#Τεχνικά Έργα