main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

20/11/2014, Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας. Συζήτηση για τη Συμμετοχική Δημοκρατία στο Δημαρχείο Χανίων

Με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: “Συμμετοχική Δημοκρατία: Μοιράζομαι - Προτείνω - Αποφασίζω” και την παράλληλη απόδοσή της στη νοηματική γλώσσα, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία χθες, Τετάρτη 19/11/2014, οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, συμμετείχαν ο δημοσιογράφος, Στέλιος Κούλογλου, ο Διδάκτωρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Πρώην σύμβουλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε, Γιώργος Παπακωνσταντής και ο Καθηγητής στον Τομέα Θεωρίας και Μεθοδολογίας των Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντώνιος Γεωργούλας.

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας (Ε.Ε.Τ.Δ.) αποτελεί μία ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης με ταυτόχρονες εθνικές και τοπικές εκδηλώσεις, προκείμενου να ενισχυθεί η γνώση της τοπικής δημοκρατίας και να προωθηθεί η ιδέα της δημοκρατικής συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο”, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην εν λόγω διοργάνωση στόχο έχει μεταξύ άλλων την κατανόηση της έννοιας της συμμετοχικής δημοκρατίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη διαχείριση υποθέσεων κοινού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Δια Βίου Μάθησης, Βαρβάρα Περράκη, αναφέρθηκε στην έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας και έθεσε ερωτήματα όπως: “Τι είναι η συμμετοχική δημοκρατία και χρειάζεται άραγε αυτόν τον επιθετικό προσδιορισμό; Είναι καχεκτική, καταθλιπτική ή μελαγχολική η Δημοκρατία σήμερα; Πώς αντιμετωπίζεται μέσα στην αναγκαία συλλογικότητα η θετική ατομικότητα;”

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν από τους ομιλητές οι βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ εξετάστηκαν και καταστάσεις, που στρεβλώνουν την έννοια της Δημοκρατίας τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας ο Δήμος Χανίων συμμετείχε -για τέταρτη συνεχή χρονιά- ως «Πόλη 12 Αστέρων», διοργανώνοντας, από τις 13 έως και τις 19 Νοεμβρίου, σειρά δράσεων, όπως:

  • Διαγωνισμό δοκιμίου με το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές Λυκείου της πόλης μας.

  • Προβολή κινηματογραφικής ταινίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

  • Εικονικό Δημοτικό Συμβούλιο με μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης και θέμα:«Έχεις φωνή...μίλα!»

  • Έκθεση παλαιών αντικειμένων & φωτογραφιών στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου.

  • Έκθεση Βιβλίου στις Βιβλιοθήκες του Δήμου, με θέμα: Τη Δημοκρατία.

  • Ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους της συνοικίας της Αμπεριάς, με θέμα «Πολίτες στο προσκήνιο», στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε ο χαρακτήρας χρήσης του πάρκου της περιοχής.

  • Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Συμμετοχική Δημοκρατία:Μοιράζομαι - Προτείνω - Αποφασίζω» και παράλληλη απόδοσή της στη νοηματική γλώσσα.

  • p1
  • p2

#Εκδηλώσεις,#ΔΗΜΟΣ,#Δελτία Τύπου

logo imageσυμβαίνει

Δωρεάν διανομή ειδών Παντοπωλείου σε δικαιούχους Προγράμματος ΤΕΒΑ /FEAD
Ξεκινούν οι εγγραφές για την Παιδική Εξοχή-Κατασκήνωση του Δήμου Χανίων στον Καλαθά
Πρόσκληση σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων με τηλεδιάσκεψη: Στις 24/6
“ΚΟΙΤΑ ΤΟΥΣ”: Θεατρική Παράσταση στις 30/6 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών από το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης
Εκδηλώσεις για τα 200 χρονιά από την Επανάσταση του 1821 στην Κοινότητα Μουρνιών: Στις 23/6
Εβδομάδα δράσεων ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις από τον Δήμο Χανίων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς- Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6)
Η 9η΄Εκθεση Βιβλίου τον Αύγουστο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων: Από τον Δήμο Χανίων & την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ. - Δηλώσεις συμμετοχής
Με τρεις εκθέσεις ξεκινάει τις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι 2021 ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων έως τις 18/7
“Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας”: Από τις 16 έως τις 27/6 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
Υποβολή εργασιών για το “Εν Χανίοις” έως 31/7/2021