main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

12/2/2014, Διατηρητέο μνημείο η περιοχή στα Ταμπακαριά Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση της περιοχής

Ένα πρόβλημα που αναζητούσε λύση εδώ και πολλά χρόνια, αποτελώντας τροχοπέδη στην αναβάθμιση της περιοχής των Ταμπακαριών, στη συνοικία της Χαλέπας του Δήμου Χανίων - όπου λειτουργούσαν τα παραδοσιακά βυρσοδεψεία - λύνεται οριστικά, έπειτα από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της Απόφασης του ΥΠΕΚΑ με την οποία χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα είκοσι έξι (26) κτίρια της περιοχής.

“Με την υπ΄ αριθμ. 283 Απόφαση του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Στ. Καλαφάτη ολοκληρώθηκε επιτυχώς - με την κρίσιμη συμβολή και της παρούσας δημοτικής αρχής - μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων σήμερα, Τετάρτη 12/2/2014, το πρωί, παρουσία και του αρμόδιου Αντιδημάρχου σε θέματα Πολεοδομίας, Νικόλαου Ξυνίδη.

“Ως δημοτική αρχή των Χανίων θεωρούμε απαραίτητη τη συστηματική μελέτη ολόκληρου του αστικού τμήματος της περιοχής των Ταμπακαριών στο πλαίσιο της οργανικής, λειτουργικής και περιβαλλοντικής ένταξης του στη δυναμική της πόλης”, πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης, παρατηρώντας ότι πλέον θα είναι δυνατή η συντήρηση, αναπαλαίωση και αξιοποίηση των συγκεκριμένων κτιρίων.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Νικόλαος Ξυνίδης, έκανε λόγο για αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής των Ταμπακαριών με την εν λόγω απόφαση, μιας περιοχής, που τα τελευταία χρόνια, όπως ο ίδιος παρατήρησε, είχε υποβαθμιστεί σημαντικά, καθώς τα περισσότερα από τα βυρσοδεψεία είχαν εγκαταλειφθεί.

“Τα Ταμπακαριά των Χανίων αποτελούν ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης”, υπογράμμισε ο κ. Ξυνίδης, προσθέτοντας ότι ίση προσοχή και ενδιαφέρον απαιτείται για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ιδίως του θαλάσσιου μετώπου με τα διάσπαρτα βράχια, που πλαισιώνει λειτουργικά και αισθητικά το συγκρότημα και χαρακτηρίζει την περιοχή. “Επιπλέον απαραίτητη θεωρείται και η συστηματική μελέτη σε επίπεδο ενός εκάστου κτιριακού κελύφους, μαζί με τις χαρακτηριστικές υπαίθριες στέρνες τους, με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση τους, ως μνημεία της ιστορικής, οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης της πόλης μας”, παρατήρησε, ολοκληρώνοντας ο κ. Ξυνίδης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση, οι ιδιοκτήτες μπορούν άμεσα να προχωρήσουν σε εργασίες επισκευής, εκσυχρονισμού των εγκαταστάσεων, ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού στο εσωτερικό των κτιρίων, καθώς και επεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας των κτιρίων.

Στα χαρακτηριζόμενα δε ως διατηρητέα κτίρια και στα παραρτήματα τους επιτρέπονται οι χρήσεις κατοικίας, γραφείων, τουριστικών καταλυμάτων, πολιτιστικών χώρων – εκδηλώσεων, καθώς και εστιατορίων και αναψυχής.

Για οποιαδήποτε μάλιστα οικοδομική εργασία και επέμβαση στο εξωτερικό και εσωτερικό των κτιρίων  απαιτείται έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

p1

p2

#ΔΗΜΟΣ,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ ,#Οικολογία/Περιβάλλον

logo imageσυμβαίνει

Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Στις 18/12/2019
Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 18/12/2019
“Χριστούγεννα στα Περιβόλια”: 13 – 15/12 πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις για όλους
"Το νου σας.... έρχονται οι Καλικάντζαροι!". Στις 14/12/2019, στο Χαζίρειο, Αγίας Μαρίνας
“Χριστούγεννα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων”: Στις 15/12/2019, στους Κάμπους Κεραμιών
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ: Στις 15/12/2019
«Χαίρουσα η κτίσις αγάλλεται…»: Στις 19/12/2019 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση Σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων την 16η Δεκεμβρίου 2019
Από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης...στο ΚΑΜ
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.