main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

7/2/2016, Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη διαμόρφωση ανοικτού Αθλητικού Κέντρου και πλευρικών πεζοδρόμων στην Αμπεριά από το Δήμο Χανίων

Ανοιχτή συνάντηση - συζήτηση με τους κατοίκους καθώς και τα μέλη της σχολικής κοινότητας στα πλαίσια της παρουσίασης της μελέτης αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης για τη “Διαμόρφωση αθλητικού κέντρου (Ο.Τ. 776) και πλευρικών πεζοδρόμων στην Αμπεριά”, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 07/02/2016 στις εγκαταστάσεις του 6ου Γυμνασίου Χανίων (σχολικό συγκρότημα Αμπεριάς).

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα:

«Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που αισθάνομαι γιατί ήλθε η ώρα της  παρουσίασης από τους άξιους αρχιτέκτονες και μηχανικούς του Δήμου Χανίων, της μελέτης του πάρκου της Αμπεριάς. Πιστεύω  ότι πρόκειται για μία πολύ καλή μελέτη  και δίνουμε την δυνατότητα να  εμπλουτιστεί περαιτέρω με προτάσεις που προκύπτουν από τον διάλογο που κάνουμε με τους δημότες μας.

Το συγκεκριμένο έργο μου κίνησε από την αρχή το ενδιαφέρον και σαν εκπρόσωπος μειοψηφίας τότε, είχα ταχτεί υπέρ της προταθείσας αξιοποίησής του. Στην συνέχεια αυτό υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από τη Δημοτική μας Ομάδα και ζήτησα επί πλέον από τις μελετήτριες  το πάρκο να είναι κατάλληλο για χρήση από  άτομα με μειωμένη κινητικότητα και να διαθέτει ειδικά όργανα κατάλληλα γι  αυτούς του συμπολίτες μας και θα είναι το πρώτο στην πόλη μας.

Το έργο θα καλύπτει τις ανάγκες άθλησης και αναψυχής μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής, της σχολικής κοινότητας που γειτνιάζει, αλλά και της πόλης ολόκληρης. Η έκταση των 7 στρεμμάτων ένας από τους ελάχιστους μεγάλους δημοτικούς χώρους που διαθέτουμε και ο μόνος που από χρόνια είναι στην ιδιοκτησία του δήμου χωρίς βάρη και οφειλές και παρόλα αυτά παρέμενε αναξιοποίητος. Ταυτόχρονα όμως είναι και το αντικείμενο μιας πρωτοπόρας και επιτυχημένης δράσης για μια διαφορετική προσέγγιση του δημοσίου χώρου.

Από τη μια η ομάδα νέων αρχιτεκτόνων p-public που με την πρωτοβουλίας της και τις γνώσεις της , προσπάθησε να μας δείξει το δρόμο προς ένα διαφορετικό τρόπο σχεδιασμού με ενεργοποίηση και συμμετοχή του μελλοντικού χρήστη  και από την άλλη μια ομάδα ενεργών πολιτών,  κυρίως από την γειτονιά και την σχολική κοινότητα,  που αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για τον πραγματικά δημόσιο χώρο, αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία και συμμετέχοντας όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στην κατασκευή μιας πρώτης διαμόρφωσης.

 

Ως Δήμος  απαντώντας στην ανάγκη που αναδείχθηκε, υιοθετήσαμε τα αποτελέσματα της συμμετοχικής διαδικασίας όπως αυτά εκφράστηκαν μέσα από την προμελέτη που συντάχθηκε τότε από τους αρχιτέκτονες του p-public και προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα στον πλήρη σχεδιασμό ενός αθλητικού κέντρου όπως ορίζεται από το σχέδιο πόλεως, υπαίθριου, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε ολόκληρη την πόλη.

Σε μια εποχή που οι πόροι είναι περιορισμένοι, η ενεργοποίηση των πολιτών και η ανάδειξη μέσα από δράσεις θετικές και δημιουργικές όπως αυτή, των αναγκών και δυνατοτήτων των επιμέρους περιοχών, είναι πολύτιμη. Το έργο είναι προγραμματισμένο να κατασκευαστεί με ιδίους πόρους του δήμου Χανίων και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαβούλευσης, αποφάσεων και εγκρίσεων θα προχωρήσουμε άμεσα στην δημοπράτηση και κατασκευή του. Ο προϋπολογισμός του έργου έγινε προσπάθεια να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ ανά τ.μ.

Το πείραμα της Αμπεριάς αποδεικνύει ότι ομάδες ενεργών πολιτών μπορούν να βοηθήσουν να αναδειχθεί η ανάγκη, να διαμορφωθεί ο στόχος αλλά και να αλλάξουν νοοτροπίες του παρελθόντος που μας κρατούν δέσμιους μακριά από το δημόσιο χώρο.

Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί μέσα από τη συμμετοχή του χρήστη από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού ότι η όποια αστική ανάπλαση θα είναι επιτυχημένη και ότι οι ελάχιστοι διαθέσιμοι δημοτικοί πόροι αξιοποιούνται στο έπακρο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προσωπικά μπορώ να δεσμευτώ ότι  είμαστε μόνο στην αρχή και η ίδια πρακτική της συμμετοχής τόσο τον πολιτών όσο και των επιστημονικών ομάδων θα ακολουθηθεί και στα υπόλοιπα σημαντικά  έργα που σχεδιάζουμε»  τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

 

Τεχνικές λεπτομέρειες του έργου: Διαμόρφωση Ανοικτού Αθλητικού Κέντρου και πλευρικών πεζοδρόμων στην Αμπεριά

To έργο αφορά στην διαμόρφωση του οικοδομικού τετραγώνου 776 και την διαμόρφωση των πλευρικών πεζοδρόμων όπως προδιαγράφονται από το σχέδιο πόλεως. Το οικοδομικό τετράγωνο 776 είναι χαρακτηρισμένο ως αθλητικό κέντρο. Η έκταση του χώρου παρέμβασης είναι περίπου επτά στρέμματα.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι για τον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει προμελέτη που έχει προκύψει από συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού με την πρωτοβουλία της ομάδας p-public  σε συνεργασία με την πρωτοβουλία κατοίκων Αμπεριάς και τον Δήμο Χανίων. Η προτεινόμενη διαμόρφωση λαμβάνει υπ’ όψιν την προμελέτη, την υπάρχουσα κατάσταση, τις προτεινόμενες χρήσεις, αξιοποιεί τις σημερινές συνθήκες και είναι σύμφωνη με την σημερινή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα στο αθλητικό Κέντρο Αμπεριάς θα συμπεριλαμβάνονται:

 • Skate spot
 • Χώρος Ποδοσφαίρου για παιδιά μικρής ηλικίας
 • Επιτραπέζια Αντισφαίριση 
 • Υπαίθριο Σκάκι
 • Διάδρομος για Περίπατο και Jogging για άτομα όλων των ηλικιών.
 • Διαδρομή ποδηλάτου.
 • Περιοχή υπαίθριας άθλησης για άτομα όλων των ηλικιών.
 • Περιοχή υπαίθριας άθλησης για άτομα με μειωμένη κινητικότητα.
 • Περιοχή αναρρίχησης με πιστοποιημένο εξοπλισμό σε κατάλληλη επιφάνεια ασφαλείας.
 • Προστατευμένος χώρος για ήπια αθλητική δραστηριότητα νηπίων και παιδιών. Τα όργανα έχουν επιλεχθεί έτσι ώστε να είναι  φιλικά και σε παιδιά με μειωμένη κινητικότητα.

 Παράλληλα στο αθλητικό κέντρο δημιουργούνται οι εγκαταστάσεις για συμπληρωματικές δράσεις.

 • Δημιουργούνται 2 κερκίδες με 3 και 9 διαζώματα αντίστοιχα χωρητικότητας περίπου 50 και 150 ατόμων. 
 • Δημιουργείται χώρος για δημοτικό λαχανόκηπο.
 • Κλειστός αποθηκευτικός χώρος
 • Χώρος για picnic και barbeque για τόνωση των κοινών δραστηριοτήτων της γειτονιάς.

Γίνονται οι απαραίτητες εργασίες και υποδομές που θα εξασφαλίσουν την μελλοντική εγκατάσταση

 • Δημοτικού αναψυκτηρίου
 • Δημοτικά WC
 • Αποδυτήρια

Οι διαμορφώσεις που προτείνονται σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ και τα σχολικά συγκροτήματα της Αμπεριάς αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση αθλητικών δράσεων. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει πόλο έλξης καθώς αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στην πόλη των Χανίων.  

Το αθλητικό κέντρο της Αμπεριάς θα αποτελέσει κέντρο υπαίθριας άθλησης για όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα στο Δήμο Χανίων δεν υπάρχει χώρος άθλησης για skate, υπαίθριο σκάκι, όργανα άθλησης εξωτερικού χώρου, καθώς και όργανα άθλησης για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Κατά συνέπεια το αθλητικό κέντρο της Αμπεριάς προσφέρει λύση στις υπάρχουσες ανάγκες και απευθύνεται σε όλη την πόλη των Χανίων για τις δράσεις αυτές.

p1

p2

p3

p3

p3

p3

p4