main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

22/3/2016, Μήνυμα Δ.Ε.Υ.Α.Χ. με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το ΝΕΡΟ

Με την ευκαιρία του εορτασμού κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου της Παγκόσμιας Ημέρας για το ΝΕΡΟ, μετά από απόφαση του Ο.Η.Ε. το 1992, αξίζει να θυμόμαστε όλοι μας, όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε μέρα της ζωής μας, αυτό το ανυπολόγιστης αξίας αγαθό για την ίδια μας την ύπαρξη, που λέγεται ΝΕΡΟ.

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο όλα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, το Νερό, η βασική πηγή ζωής μαζί με τον αέρα, άρχισε να αποτελεί στοιχείο ανταγωνισμού και περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας του δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό και ιδιαίτερα το πόσιμο, τείνει να μετατραπεί σε αγαθό σε ανεπάρκεια. Το βλέπουμε να τρέχει από τη βρύση μας και νομίζουμε ότι δεν θα τελειώσει ποτέ! Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρούμε ολοένα και συχνότερα να βρίσκεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα της λειψυδρίας, που απ΄ ότι φαίνεται θα μας απασχολήσει εντονότερα και στον τόπο μας πολύ πιο σύντομα απ’ ότι πιστεύαμε. Επομένως, οφείλουμε ή καλύτερα επιβάλλεται, καθοδηγούμενοι από την εκτίμηση της πολυτιμότητας του νερού, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, αφενός ότι πρέπει να περιορίσουμε τις σπατάλες και τις καταχρήσεις του μέσα από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, ούτως ώστε να μην μας λείψει ποτέ και αφετέρου ότι απαιτείται να διασφαλίσουμε τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά που διαφυλάττουν την υγιεινή μας διαβίωση. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., υπολογίζεται ότι περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι ή ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο, δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, γεγονός που δημιουργεί τον κίνδυνο να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες και να πεθάνουν πρόωρα, πλήττοντας μάλιστα ιδιαίτερα τα παιδιά.

Με γνώμονα τους παραπάνω στόχους η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, ένας από τους κύριους και νόμιμους θεσμικούς φορείς του τόπου μας, που διαχειρίζεται υδατικούς πόρους μέσω πληθώρας διαφορετικών υποδομών, είτε για τις ανάγκες της ύδρευσης και της άρδευσης, είτε για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, έχει αναλάβει να υλοποιεί, να λειτουργεί και να συντηρεί με ορθολογικό σχεδιασμό και έγκαιρο προγραμματισμό, μια σειρά από έργα που αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, σε όλη την επικράτεια του Δήμου Χανίων, αλλά παράλληλα να ενημερώνει και να στηρίζει κάθε εκδήλωση ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας γύρω από αυτά τα μείζονος σημασίας θέματα, που αφορούν την υγεία και την ζωή μας.

Έτσι πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε σημαντικά στην εξασφάλιση της απαιτούμενης ποσότητας και ποιότητας νερού, αλλά και όλων εκείνων των παραμέτρων ενός υγιούς περιβάλλοντος, ικανού να συντηρήσει μια αποδεκτή ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές, επιτυγχάνοντας έτσι τον πολυπόθητο στόχο της αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με την αγαστή συνεργασία αλλά και τη συντονισμένη δράση αρμόδιων φορέων και υπεύθυνων πολιτών έχουμε ελπίδα να πετύχουμε τους στόχους μας.