main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

23/2/2016, Δέσμευση Υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, για παραχώρηση των Νεωρίων στο Δήμο Χανίων σε συνάντηση με τον Δήμαρχο, Τ. Βάμβουκα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τρίτη 23/2/2016, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου, αναφορικά με τη συνάντηση, που είχε με τον Υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, στην Αθήνα και τα σημαντικά αποτελέσματά της, όπως τη δέσμευση για την εκ νέου παραχώρηση στο Δήμο Χανίων του συγκροτήματος των Νεωρίων.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων:

Θα ξεκινήσω με μια σημαντική επιτυχία, που προέκυψε από τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μπαλτά, με την παρουσία της Γ.Γ. του Υπουργείου, κας. Βλαζάκη.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παραχωρήσει εκ νέου στον Δήμο Χανίων το συγκρότημα των Νεωρίων, παρά το ό,τι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε τηρηθεί κανένας από τους όρους παραχώρησης και το Υπουργείο ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικό σε νέα παραχώρηση.

Ήταν κάτι, που είχα θέσει ως στόχο από την αρχή της θητείας μας και με ικανοποιεί η εμπιστοσύνη, που έδειξε ο Υπουργός στο πρόσωπό μου και στον Δήμο Χανίων και τον ευχαριστώ γι' αυτό.

Η παραχώρηση θα είναι πενταετής και οι υποχρεώσεις με τους ίδιους όρους της προηγούμενης. Θα αναλάβουμε την υποχρέωση, ως Δήμος, να βρούμε λύση για τη μεταφορά του περιεχομένου των αποθηκών, που στεγάζει εκεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων, να καθορίσουμε τις χρήσεις και να εκπονηθεί στη συνέχεια εκ μέρους του Δήμου μελέτη στατικής αποκατάστασης του μνημείου, καθώς και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.

Ενημέρωσα, επίσης, τον Υπουργό για την πορεία της διαδικασίας αποκατάστασης του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς και ζήτησα την συνδρομή του για τη γρήγορη διεκπεραίωση από τη μεριά του Υπουργείου, καθώς σύντομα τελειώνει η επικαιροποίηση της μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας.

Τον ενημέρωσα, επίσης, για την απόφασή μας να προχωρήσουμε στην εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του παλιού Δημαρχείου στο Συντριβάνι, καθώς και για τις ενέργειες, που ήδη έχουμε κάνει γι' αυτό.

Συζήτησα με τον κ. Μπαλτά την ιδέα να επιτραπεί στον Δήμο να χρησιμοποιήσει προσωρινά για στάθμευση τον χώρο της Δυτικής Τάφρου και τα έσοδα στη συνέχεια να διατεθούν για τη διαμόρφωσή του. Το ενδεχόμενο αυτό αποκλείστηκε, λόγω της νομοθεσίας, που δεν παρέχει τέτοια ευελιξία σε αρχαιολογική ζώνη, χαρακτηρισμένη ως Α.

Ζήτησα, επίσης, να δοθεί άδεια από το ΥΠ.ΠΟ. για τη χρήση της «Φορτέτζα» και του Τερσανά, ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, επί του λιμενοβραχίονα, με τρόπο, που θα σέβεται τον χαρακτήρα τους, αλλά και με τρόπο, που θα εξασφαλίζει έσοδα, απαραίτητα για τη συντήρηση των μνημείων.

Με την ευκαιρία, εξέφρασα στους συνομιλητές μου την άποψη ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τα σημαντικά δημόσια έσοδα, που μπορούν να μας προσφέρουν τα μνημεία, φυσικά σεβόμενοι πάντα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Στα Χανιά, ιδιαίτερα, ενημέρωσα ότι, ως Δήμος, έχουμε σημαντικά μνημεία να συντηρήσουμε, τα οποία είναι πολυδάπανα, όπως ο λιμενοβραχίονας του Ενετικού Λιμένα, η προστασία του με την ενίσχυση του κυματοθραύστη, η πλακόστρωσή του, το Ρολόι, κ.λ.π.

Ζήτησα, επίσης, τη συνεργασία του Υπουργείου για τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών για τον επανακαθορισμό του παραχωρούμενου χώρου και της έγκρισης των νέων προδιαγραφών των σκιαδίων στον Ενετικό Λιμένα, που προτείνεται από τον Δήμο σε συνεννόηση με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ενημέρωσα, επίσης, τον κύριο Υπουργό μεταξύ άλλων για την πρόταση, που έκανα πρόσφατα προς το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών να φιλοξενήσει ο Δήμος Χανίων το παράρτημά του στα Χανιά, που παραμένει κλειστό, στον χώρο του Φρουρίου Κουλέ, στην περιοχή της αρχαίας Απτέρας, που ανήκει στην ιδιοκτησία του. Ο Υπουργός, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τον χώρο βρήκε πολύ καλή την ιδέα.

Κρίνω αυτή τη συνάντηση ως παραγωγική, που κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα για ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σωζόμενα παγκοσμίως συγκροτήματα Ταρσανάδων της ενετικής περιόδου.

Δυστυχώς, όπως με ενημέρωσε ο Υπουργός τα κονδύλια, που διαθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ελάχιστα και όπως είναι γνωστό τα νέα Ε.Σ.Π.Α. δεν προβλέπουν κονδύλια για αναστήλωση και συντήρηση μνημείων. Το ζήτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι, αν θα αδιαφορήσουμε για τα μνημεία μας, συνυπολογίζοντας και τα περιορισμένα κονδύλια του Δήμου. Η απάντηση είναι πως όχι και πως με όποια μέσα διαθέτουμε και όποιους πόρους εξασφαλίσουμε θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για την ανάδειξή τους. Τα μνημεία μας είναι σημαντικά, γιατί αποτυπώνουν την ιστορία μας, γιατί συνεισφέρουν θετικά στη ζωή και τη λειτουργία του Δήμου μας και προσφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας”.

p1

 

 

logo imageσυμβαίνει

Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στις 14/5/2021
Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις 12 & 13/5/2021 στο Πάρκο των Αγ. Αποστόλων: Από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ: Την Τετάρτη 12/05/2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων