main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

15/2/2017, Ανακοίνωση δημοτικής αρχής Χανίων αναφορικά με το ζήτημα του Αεροδρομίου Χανίων

Από τον Δήμο Χανίων δίνεται στη δημοσιότητα η ακόλουθη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής αναφορικά με το θέμα του Αεροδρομίου Χανίων:

 

“Επειδή στο δημόσιο διάλογο τελευταία συνηθίζεται να γίνεται κριτική προς τη δημοτική αρχή για τη στάση της στο θέμα της παραχώρησης του Αεροδρομίου Χανίων, καθώς όπως αποδεικνύεται το εν λόγω θέμα με καθυστέρηση προσφέρεται για μία ακόμη ανέξοδη κριτική, έχουμε να δηλώσουμε προς τους δημότες μας τα εξής:

 

  • Όταν αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014, το θέμα είχε ήδη προχωρήσει.

  • Από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του Δημάρχου για τη συμμετοχή του Δήμου Χανίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων, ώστε το Αεροδρόμιο Χανίων να συνεχίσει να λειτουργεί υπό δημόσιο έλεγχο, το ελληνικό κράτος να εισπράττει τα οικονομικά οφέλη από την παραχώρηση και το Αεροδρόμιο να λειτουργεί με κριτήρια, που θα διασφαλίζουν την καλύτερη οργάνωσή του και την ύπαρξη δημοσίου ελέγχου στην τιμολογιακή πολιτική του. Η πρόταση αυτή, η οποία περιλαμβάνει πρακτικές, που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, κοινοποιήθηκε στην τότε Κυβέρνηση, αλλά ουδέποτε υπήρξε ανταπόκριση. Μάλιστα, η εταιρεία, που πλειοδότησε στον διαγωνισμό, ελέγχεται από αυτοδιοικητικούς φορείς της Γερμανίας.

  • Ο Δήμος Χανίων κινητοποιήθηκε άμεσα και σε συνεργασία με τους φορείς των Χανίων και του Ρεθύμνου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Σ.Τ.Ε. κατά των σχετικών αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά της κατακυρωτικής έκθεσης στην κοινοπραξία FRAPORT – SLENTEL. Η αίτηση αυτή μάλιστα συνετάγη από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων και τον πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Δ. Ποντικάκη.

  • Αμέσως μετά την Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που ενέκρινε την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και κοινοπραξίας FRAPORT – SLENTEL, o Δήμος Χανίων ήταν ο μόνος φορέας, που άσκησε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣΤΕ κατά της απόφασης αυτής. Και οι δύο παραπάνω αιτήσεις ακύρωσης καθώς και οι λοιπές σχετικές αιτήσεις ακύρωσης συνεκδικάστηκαν και απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Σ.Τ.Ε.

 

Το Αεροδρόμιο των Χανίων δόθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία από τις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και σε συμφωνία προφανώς με τους δανειστές της χώρας μας. Είναι δε προφανές ότι τόσο η δημοτική αρχή όσο και ο Δήμος κινητοποιήθηκαν άμεσα και προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες και δεν τους αναλογεί μερίδιο ευθύνης για την πώληση.

 

Τα νεότερα στοιχεία, που εμφανίστηκαν από την Επιτροπή, που έχει συσταθεί, έχουν τύχει της προσοχής μας παρά το ό,τι η διαδικασία είναι πλέον προχωρημένη. Η δημοτική αρχή ουδόλως υποχωρεί στις απόψεις της, καθώς η εταιρεία, που πλειοδότησε, διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτής, που αρχικά είχε προταθεί.

 

Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και εφόσον τα νεότερα πραγματικά στοιχεία αποτελούν βάσιμο λόγο ανάληψης νέων πρωτοβουλιών, θα το πράξουμε”.

logo imageσυμβαίνει

Τροποποιείται εκτάκτως το ωράριο εξυπηρέτησης στα Κ.Ε.Π. της οδού Κυδωνίας: Την Παρασκευή, 26/02/2021
Παρουσιάστηκε επίσημα το Κοινωνικό Πλυντήριο του Δήμου Χανίων
Πρόσκληση σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων: Στις 26/2/2021
Δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Την Τετάρτη, 24/02/2021
Εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης μετά την κακοκαιρία, από τα συνεργεία του Δήμου Χανίων και της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.
5th Chaniartoon International Comic & Animation Festival 2021
ΔΩΡΕΑΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
Λειτουργία ΚΕΠ Δήμου Χανίων σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Παράταση ισχύος για τους ωφελούμενους της Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Χανίων, Κοινωνικού Παντοπωλείου - Παροχή Συσσιτίου
Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων για «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ)» & «Επίδομα Στέγασης»
Ωράριο λειτουργίας Παιδικής - Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου & Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων