main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

28/9/2018, Ενδιαφέροντα συμπεράσματα στην εσπερίδα του Δήμου Χανίων για τον τουρισμό

O Δήμος Χανίων είναι ένας τουριστικός δήμος και μία από τις βασικές πύλες εισόδου επισκεπτών της Περιφέρειας Κρήτης. Παρά τις δυσκολίες όμως, ο Δήμος Χανίων στη διάρκεια της θητείας μας, επιχείρησε την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου, που σαν κεντρικό άξονα της ανάπτυξης του είχε τη βελτίωση των υποδομών, με την παράλληλη αναβάθμιση, βελτίωση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του δήμου μας, καθώς και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες του”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε την Πέμπτη 27/9/2018, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο της εσπερίδας, με θέμα: «Σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης & προώθησης των τουριστικών επιχειρήσεων και ο ρόλος της Τ.Α», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, που διοργανώθηκε στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.

Ο κ. Βάμβουκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε ως λαμπρό παράδειγμα ανάπτυξης του τουρισμού τα τελευταία χρόνια τον Δήμο Αθηναίων, αναπτύσσοντας παράλληλα τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και τα έργα, που έχουν προγραμματιστεί, αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί.Πριν ακόμα αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου, είχα μία σκέψη, που αφορούσε την πόλη, βασιζόταν σε μία απλή διαπίστωση και έβλεπε μια μεγάλη ευκαιρία. Από αυτό προέκυψε ένας ολόκληρος σχεδιασμός, που ήδη έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, 11 εκ. ευρώ. Η διαπίστωση ήταν ότι με τον ρυθμό αύξησης του τουριστικού ρεύματος, χωρίς τη λήψη μέτρων, το δυνατό ατού των Χανίων, που είναι η Παλιά Πόλη, θα υποβαθμιστεί. Η ευκαιρία ανάπτυξης είναι το αναξιοποίητο νεότερο τμήμα της πόλης μας, που εφάπτεται της Παλιάς Πόλης, εκτείνεται νοτίως της, ανατολικά φτάνει μέχρι τη Χαλέπα και δυτικά μέχρι το πάρκο των Αγίων Αποστόλων”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

Το θετικό είναι ότι δεν μένει ένα σχέδιο στα χαρτιά, αλλά τμήματά του έχουν ήδη εκτελεστεί, όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ν. Χώρας, ενώ προχωρά η κατάθεση προτάσεων στο προαναφερθέν ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αφορά τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της πόλης, την ανακατασκευή του δημοτικού κήπου και την ένωσή του με το παρακείμενο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο επίσης θα ανακατασκευαστεί με εξασφαλισμένους πόρους από διαφορετική πηγή, η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη σε νεοκλασικό κτήριο με εξασφαλισμένους πόρους για τη δημιουργία της, η αναστήλωση του Ρολογιού, η προγραμματιζόμενη ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς με τον περιβάλλοντα χώρο, η ανάπλαση της πλατείας 1866 με πρόταση, που θα καταθέσουμε σε συνεργασία με το Ε.Β.Ε. για ανοικτό κέντρο εμπορίου. Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσεται και η επιτυχία της παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, καθώς και η διεκδίκηση του πρώην Πολεμικού Μουσείου για να αποτελέσει το μελλοντικό Δημαρχείο των Χανίων” τόνισε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή συμπληρώνονται οι υποδομές εντός της Παλιάς Πόλης, που έχουν πραγματοποιήσει προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, όπως την ανάπλαση της οδού Χάληδων και της πλατείας Μητροπόλεως, τα Νεώρια, τις τάφρους, την ανάδειξη του ενετικού τείχους και τις κατασκευές των σκιαδίων στον Ενετικό Λιμένα.

Βελτιώνονται οι υποδομές στις εισόδους προς την πόλη και τον Δήμο και ήδη κατασκευάζεται ο κόμβος Μουρνιών, ενώ προχωρούν οι εγκρίσεις για τον κόμβο της Σούδας, όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν μεγάλα εκκρεμή θέματα αναγκαίων υποδομών, που ακόμα είναι σε στάδιο επεξεργασίας (συνδετήριος άξονας ΒΟΑΚ - αεροδρομίου, περιφερειακός δρόμος νότια της πόλης, κόμβος Σούδας, ΒΟΑΚ).

Η αξιοποίηση με την ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων, που σχεδιάζονται στις Δ.Ε. Ενότητες Κεραμιών, Θερίσου και Ακρωτηρίου θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαφοροποίηση και στη δημιουργία προϋποθέσεων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Mας ενδιαφέρει να γνωρίζουν τον τόπο μας όχι μόνο γιατί είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν, αλλά και επειδή είναι ξεχωριστός. Αυτό επιθυμούμε να το μοιραστούμε με τους επισκέπτες μας, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσουμε την ταυτότητά του”, κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γεώργιος Καμίνης, κατά την ομιλία του παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τις συμπράξεις, που προωθούνται, με σκοπό την άνοδο του τουριστικού ρεύματος στην πρωτεύουσα, όπως την “Τουριστική Σύμπραξη για την Αθήνα”. “Πρέπει να συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια, το Κράτος και τους ιδιώτες και να δημιουργούμε συμπράξεις”, επεσήμανε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Καμίνης.

Σε σύντομη περιγραφή του φαινομένου του υπερτουρισμού προχώρησε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Ελπίδα Τσιτσιρίδη. Όπως τόνισε η κα. Τσιτσιρίδη είναι απαραίτητη η συνεργασία και η σύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον επιχειρηματικό κόσμο του τουρισμού, προκειμένου να προλάβουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο, που εμφανίζεται στον τόπο μας ιδίως τους θερινούς μήνες, κατά την έναρξή του, και να το αντιμετωπίσουμε επιτυχώς, αξιοποιώντας την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Στο πλαίσιο της εσπερίδας αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες θεματικές εισηγήσεις, όπως :

“Ηλεκτρονικές πλατφόρμες και η συμβολή τους στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των προορισμών”, “Προγράμματα ΕΣΠΑ Ενίσχυσης Τουριστικών ΜΜΕ”, “Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις”, “Πώς αντλούμε δεδομένα για να παραγάγουμε γνώση που θα οδηγήσει την επιχείρησή μας στο επόμενο επίπεδο”, “Αποτίμηση της φετινής τουριστικής κίνησης και το προφίλ του αλλοδαπού τουρίστα που επισκέπτεται τη Δυτική Κρήτη”.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Παντελής Πετσετάκης, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Τμήματος Δυτικής Κρήτης.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο  https://youtu.be/V37LtNj9frA μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δήλωση του Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα

p1

p2

p3

p4

p5

logo imageσυμβαίνει

Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Στις 18/12/2019
Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 18/12/2019
“Χριστούγεννα στα Περιβόλια”: 13 – 15/12 πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις για όλους
"Το νου σας.... έρχονται οι Καλικάντζαροι!". Στις 14/12/2019, στο Χαζίρειο, Αγίας Μαρίνας
“Χριστούγεννα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων”: Στις 15/12/2019, στους Κάμπους Κεραμιών
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ: Στις 15/12/2019
«Χαίρουσα η κτίσις αγάλλεται…»: Στις 19/12/2019 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση Σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων την 16η Δεκεμβρίου 2019
Από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης...στο ΚΑΜ
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.