main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

4/12/2018, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Προχωράμε σε σημαντικές μειώσεις δημοτικών τελών, χάρη στο νοικοκύρεμα των οικονομικών από την πρώτη μέρα της θητείας μας”

Το νοικοκύρεμα των οικονομικών, που ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα της θητείας μας στον Δήμο, αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και μας επιτρέπει σήμερα να προχωράμε και σε σημαντικές μειώσεις δημοτικών τελών”. Στην επισήμανση αυτή προχώρησε σήμερα, Τρίτη 4/12/2018, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων για τον προϋπολογισμό του 2019.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Βάμβουκας ο εξορθολογισμός των οικονομικών επέτρεψε στη δημοτική αρχή:

α. Εκτός της απορρόφησης ευρωπαϊκών και άλλων πόρων, μεγάλα έργα με ιδίους πόρους του Δήμου, όπως τη Νέα Χώρα, τη Χάληδων, το πάρκο της Αμπεριάς, την Πλατεία της Σούδας.

β. Σημαντικές επενδύσεις σε μηχανικά μέσα στον τομέα της καθαριότητας, που ξεκίνησαν από το 2017.

γ. Μείωση σήμερα για το 2019 των ανταποδοτικών τελών προς τους Δημότες, με άριστη προοπτική μείωσης και τα επόμενα χρόνια, εφόσον συνεχιστεί το νοικοκύρεμα και ο εξορθολογισμός των οικονομικών.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων θα προταθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο μειώσεις κατά 5% σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου, για τους επαγγελματίες, που έχουν την υπηρεσία πόρτα-πόρτα ανάλογα με τα παραγόμενα απορρίμματα, μέχρι και μηδενισμός τελών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μείωση τελών για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Αποδεικνύεται ότι παρά την δύσκολη εποχή, που αναλάβαμε το τιμόνι του Δήμου, έχουμε καταφέρει να κάνουμε για τους Δημότες μας έργο, που συγκρίνεται με τις καλύτερες εποχές του Δήμου μας, χαράσσοντας ένα αισιόδοξο μέλλον”, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Βάμβουκας.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννης Μαράκης, τόνισε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια εξορθολογισμού των λειτουργιών της Οικονομικής Υπηρεσίας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη ορατά σε πολλούς τομείς. “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σημαντικές μειώσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αλλά και μείωση και μηδενισμό των τελών για πολλές ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας. Παράλληλα, υπάρχει και πρόγραμμα επενδύσεων στην καθαριότητα, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών για τους συνδημότες και τους επισκέπτες μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Όπως γνωστοποίησε η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, Δέσποινα Μπολανάκη, για το 2019 θα προταθούν στοχευμένες μειώσεις τελών κι όχι οριζόντιες, με βάση το κόστος των πραγματικά παρεχομένων υπηρεσιών ανά κατηγορία υπόχρεων ή με κοινωνικά κριτήρια, όπως:

  • Μείωση των οικιακών συντελεστών κατά 5%.

  • Μείωση της χρέωσης στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής, που εφαρμόζεται το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ κατά 15%.

  • Μείωση της χρέωσης στους επαγγελματικούς χώρους, που στεγάζουν ελεύθερους επαγγελματίες - επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της περιοχής, που εφαρμόζεται το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ κατά 35%.

  • Ένταξη των πολιτιστικών και λοιπών μη κερδοσκοπικών συλλόγων στον χαμηλότερο συντελεστή τέλους της Δημοτικής Ενότητας, που στεγάζονται.

  • Ένταξη των κτηνοτροφικών – γεωργικών και εν γένει αγροτικών μονάδων στον χαμηλότερο συντελεστή τέλους της Δημοτικής Ενότητας, που στεγάζονται.

  • Διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων με μειωμένη ή μηδενική χρέωση δημοτικών τελών, επιπλέον αυτών που ίσχυαν (πολύτεκνοι,τρίτεκνοι, ΑμεΑ), σε ποσοστό 50% στους δημότες – κάτοικους του Δήμου, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) και πλήρη απαλλαγή στους δημότες – κάτοικους του Δήμου, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών του Δήμου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου.

Αναφορικά με τις επενδύσεις υπάρχουν διαγωνισμοί σε εξέλιξη, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 2.000.000 €, που αφορούν κυρίως εξοπλισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας (μηχανολογικά μέσα, κάδοι, απορριμματοφόρα) και το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα παραδοθεί έως το τέλος του έτους.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων https://youtu.be/gacUviq2Mfk. Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://youtu.be/oKORebk5JXs .

p1

logo imageσυμβαίνει

Από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης...στο ΚΑΜ
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
"Πνεύμονες και Περιβάλλον": Ομιλία στο ενοριακό κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, στις 11/12/2019
Παρουσιάζεται ο νέος τόμος “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ 2019”: Στις 11/12/2019 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”
“Συζητώντας για την πρόληψη των εξαρτήσεων: Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου”: Στις 11/12/2019 στο Πολύκεντρο Σούδας
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»