main contentSKIP_TO_MAIN_CONTENT}
top of page
\"random

15/2/2019, Τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα για το ζήτημα της διαφορετικής άποψης της ΔΟΥ Χανίων που αφορά την απαλλαγή των Δήμων από το ΦΠΑ από τις συμβάσεις τους με τη ΦΟΔΣΑ-ΔΕΔΙΣΑ

Με αφορμή δηλώσεις υποψηφίων και πέριξ αυτών, σχετικά με το ζήτημα της διαφορετικής άποψης της ΔΟΥ Χανίων για την απαλλαγή των Δήμων από τον ΦΠΑ από τις συμβάσεις τους με την ΦΟΔΣΑ-ΔΕΔΙΣΑ (ΟΤΑ) Α.Ε., έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Ένα θέμα που πάλεψε και πέτυχε η Δημοτική Αρχή Χανίων σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, έχοντας την σύμφωνη γνώμη όλων των Δήμων των Χανίων, που απαλλάσει τους Χανιώτες από 2 εκ. ΦΠΑ κάθε χρόνο, γίνεται αντικείμενο φτηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Οι “ανησυχούντες” που μιλούν για λάθος ενέργειες, όφειλαν να γνωρίζουν, ιδιαίτερα δε αυτοί που διεκδικούν την διοίκηση του Δήμου, ότι οι Δήμαρχοι, οι Δήμοι και η ΦΟΔΣΑ-ΔΕΔΙΣΑ, είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την απόφαση του ενός εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Το Ελεγκτικό Συνεδριο έχει αποφανθεί για την νομιμότητα αυτών των συμβάσεων που τις απαλλάσσει από την καταβολή ΦΠΑ.

Επί πλέον όπως έχουμε εξηγήσει, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού, ο Πάρεδρος που ελέγχει τις δαπάνες των Δήμων, δεν δεχόταν την πληρωμή τιμολογίων που περιείχαν ΦΠΑ, από την στιγμή που υπήρχε απόφαση ανώτατου δικαστηρίου.

Για να γίνει όλο αυτό καλύτερα κατανοητό στους δημότες, για να αναδειχθεί ο παραλογισμός του επιχειρήματος, θα πρέπει να σκεφτούμε τι σημαίνει η επιβολή ΦΠΑ στις σχετικές υπηρεσίες. Σημαίνει ετήσια επιβάρυνση των δημοτών (γιατί αυτός ο ΦΠΑ θα πληρωθεί από την επιβολή αυξημένων ανταποδοτικών τελών) κατά 600.000 ευρώ. Χρήματα που η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβάλλουν οι Χανιώτες όχι τελικά για να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, απλώς για να απολαμβάνουν ακριβότερες. Κι όχι για την οικονομική ενδυνάμωση της ΦΟΔΣΑ-ΔΕΔΙΣΑ αλλά για τη συλλογή φόρων για το κεντρικό κράτος. Φόρων, όμως, που επιβάλλονται πάνω σε τέλος; Είναι δυνατόν να δεχθούμε τη διπλή φορολόγηση των δημοτών; Να πληρώνουν τέλη και ΦΠΑ πάνω στα τέλη;

Είναι βέβαιο ότι ο Δήμος Χανίων και η ΦΟΔΣΑ-ΔΕΔΙΣΑ, θα προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες, ώστε να δικαιωθεί η άποψη την οποία υποστηρίζουν, προς όφελος των πολιτών.

Αν οι συνυποψήφιοί μας καταλογίζουν ευθύνες στον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή γιατί ενήργησαν προς όφελος των δημοτών τους, εξοικονόμησαν χρήματα και προχώρησαν σε αγορά νέων απορριμματοφόρων, κάδων και μείωσαν τα δημοτικά τέλη, τότε θα πρέπει να δώσουν αυτοί εξηγήσεις στους Χανιώτες, για το πώς αντιλαμβάνονται τα συμφέροντα των δημοτών που θέλουν να εκπροσωπήσουν.


Ο Δήμαρχος Χανίων
Αναστάσιος Βάμβουκας

 

18-01-2019 ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ 22-01-2019

Τακτική δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής  θα διεξαχθεί στην  αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικού Δημαρχείου Χανίων την 22η του μηνός ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ έτους 2019, ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 09.30 π.μ για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α' 87).

 

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

 

1. ΕΠΟΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

εισηγητής αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΚΗΣ ή αρμόδιος υπάλληλος

 

2.ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΛΟΓΙΣΜΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ κκ 028418 στα ΟΤ 26-27 ΣΧ. ΠΟΛΕΩΣ ΚΟΥΜΠΕΣ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ - (ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ-ΠΙΣΣΑΔΑΚΗ)

εισηγήτρια ή αρμόδιος υπάλληλος ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

 

 

3.ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΡΥΜΟΤΟΜΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟ-ΑΣΗΜΙΔΟΥ)

εισηγήτρια ή αρμόδιος υπάλληλος ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

 

4.ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΔΕΝΔΡΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΟΥΡΝΙΔΩΝ 14 & ΓΙΑΜΠΟΥΔΑΚΗ 75 (ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ) ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

εισηγήτρια η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΙΚΑΚΗ -ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ή αρμόδιος υπάλληλος

 

5. ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΔΕΝΔΡΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

εισηγήτρια η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΙΚΑΚΗ -ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ή αρμόδιος υπάλληλος

 

6. ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΧΑΛΗΔΩΝ

εισηγήτρια η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΙΚΑΚΗ -ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ή αρμόδιος υπάλληλος

 

7. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΘΕΣΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ -ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΩΝ

εισηγητής αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. ΕΥΤΥΧΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ή αρμόδιος υπάλληλος

 

8. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ Η΄ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ -ΔΚ ΜΟΥΡΝΙΩΝ

εισηγητής αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. ΕΥΤΥΧΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ή αρμόδιος υπάλληλος

 

9.ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ Η΄ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΟΔΟΥ ΠΑΧΙΑΝΩΝ 15 & ΜΑΡΓΟΥΝΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΙΑΝΩΝ ΔΚ ΧΑΝΙΩΝ

εισηγητής αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. ΕΥΤΥΧΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ή αρμόδιος υπάλληλος

 

 

10.ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΑΠΟ ΛΕΣΧΗ ΧΑΝΙΩΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

εισηγητής αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗΣ ή αρμόδιος υπάλληλος

 

11.ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΔΩΝ

εισηγήτρια η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΙΚΑΚΗ -ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ή αρμόδιος υπάλληλος

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΙΚΑΚΗ -ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ